Sporesc tensiunile dintre SUA și China. Doi presupuși agenți guvernamentali chinezi au fost arestați de FBI la New York, după ce au înființat o secție de poliție secretă în metropola americană


Sporesc tensiunile dintre SUA și China. Doi presupuși agenți guvernamentali chinezi au fost arestați de FBI la New York, după ce au înființat o secție de poliție secretă în metropola americană

„Nu avem nevoie și nici nu dorim o secție de poliție secretă în orașul nostru", a declarat, luni, Breon Peace (foto sus), procurorul general al Districtului de Est din New York, fiind probabil în acord cu mulți americani la aflarea veștii că FBI a arestat doi presupuși agenți ai guvernului chinez, acuzați că acționează în scopul hărțuirii și reducerii la tăcere a disidenților de origine chineză din SUA, relatează CNN. 

De asemenea, Departamentul de Justiție a acuzat 34 de ofițeri ai poliției naționale chineze, despre care se crede că locuiesc toți în China, de infracțiuni conexe. 

Dezvăluirile amenință să amplifice criza relațiilor deja tensionate dintre SUA și China și au avut ca efect imediat întărirea suspiciunilor față de Beijing la Capitoliu, într-un mod care ar putea avea implicații diplomatice serioase.

Procurorii americani susțin că Beijingul a înființat o „secție de poliție nedeclarată" la New York, care a fost folosită cel puțin o dată pentru a urmări un activist pro-democrație de origine chineză care trăiește în California. 

Cei doi bărbați Lu Jianwang și Chen Jinping - ambii cetățeni americani - sunt suspectați de a fi creat „prima astfel de secție de poliție din Statele Unite", în numele Ministerului chinez al Securității Publice, potrivit Departamentului de Justiție al SUA. 

FBI a acuzat, de asemenea, un grup de ofițeri chinezi că au penetrat o videoconferință online și au țipat și amenințat disidenții chinezi din SUA care discutau despre democrație.

Nu este ceva ieșit din comun ca agenții de informații străini să acționeze pe teritoriul unui alt stat; tendința Washingtonului de a implica activiști pentru democrație din țările totalitare este, de exemplu, considerată de mult timp drept o ingerință în treburile interne ale unor guverne represive. 

Și FBI are birouri în multe ambasade străine. Cu toate acestea, activitatea acestora implică lupta împotriva crimei organizate, combaterea terorismului și a traficului de droguri, precum și stabilirea de legături cu poliția locală și cu forțele de ordine. Misiunea acestora nu este de monitoriza expații americani sau de a le supraveghea activitatea politică/opțiunile politice.

Dacă sunt dovedite, presupusele activități ale celor doi agenți reprezintă o încercare a Partidului Comunist de la Beijing de a-și extinde represiunea împotriva disidenței și a democrației în afara țării și mai ales pe teritoriul unei națiuni unde aceste libertăți sunt protejate.

„Eforturile Republicii Populare Chineze de a exporta metode autoritare pentru a înăbuși libertatea de exprimare în Statele Unite reprezintă o amenințare la adresa democrației americane pe care nu o vom accepta", a declarat David Newman, adjunctul principal al procurorului general adjunct al Diviziei de Securitate Națională din cadrul Departamentului de Justiție.

Până în prezent, nu a existat niciun comentariu din partea Beijingului cu privire la acuzații. Dar ideea că Beijingul operează secții de poliție străine nu este nouă. 

PODUL a relatat AICI despre închiderea unor astfel de secții ilegale din Irlanda. 

Potrivit unui nou raport al grupului pentru drepturile omului Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, dat publicității anul trecut și prezentat de CNN, guvernul președintelui Xi Jinping a înființat peste 100 de astfel de secții de „miliție” pentru a monitoriza activitatea diasporei chineze, folosind ca acoperire acordurile bilaterale de securitate. 

Beijingul a negat aceste acuzații, susținând că birourile îi ajută pe cetățenii expatriați cu servicii cum ar fi eliberarea de noi permise de conducere. Orice activitate care depășește serviciile consulare și vizează exilații chinezi ar încălca dreptul internațional.

În timp ce China a încheiat acorduri de patrulare a poliției cu mai multe țări, inclusiv cu Italia și Africa de Sud, rapoartele privind posturile de poliție nedeclarate au determinat anchete în cel puțin alte 13 țări, printre care Irlanda, Olanda și Spania.

Repercusiunile diplomatice

Dezvăluirile făcute luni de autoritățile din New York au deja un impact negativ asupra reputației deja pătate a Chinei la Washington și vor complica și mai mult eforturile administrației Biden de a dezamorsa tensiunile în spirală cu Xi, comentează CNN.

Presupusa schemă a secției de poliție este văzută ca un alt exemplu al extinderii influenței Chinei și așa în plină ascensiune la nivel global, al amenințării percepute la adresa Statelor Unite și a valorilor democrației, precum și al intenției (Chinei) de a-și anihila dușmanii politici oriunde s-ar afla aceștia.

„Este absolut absurd ca Partidul Comunist Chinez să creadă că își poate înființa propria secție de poliție într-un loc precum New York City", a declarat pentru CNN reprezentantul democrat Seth Moulton, membru al noului Comitet special al Camerei Reprezentanților privind Partidul Comunist Chinez.

„Povestea care circulă pe tot globul și conform căreia americanii și chinezii intensifică tensiunile, nu este cu adevărat corectă. China este cea care intensifică tensiunile. Acesta este Partidul Comunist Chinez care încearcă să își impună regimul represiv pe tot globul."

Arestările contribuie la întărirea sentimentul, la Washington, că Beijingul are un comportament din ce în ce mai provocator și că disprețuiește mereu suveranitatea americană. 

Prezenta situație vine după scandalul iscat de prezența unui presupus balon de spionaj chinezesc pe continentul nord-american la începutul acestui an, care a fost considerat de mulți americani drept o insultă și a fost un prim semn tangibil al modului în care un potențial nou Război Rece ar putea să se desfășoare cu un nou inamic superputere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.