Scandalul internațional ia amploare: Coreea de Sud cere clarificări SUA în urma scurgerilor de informații ce susțin că agenții CIA i-au spionat pe oficialii sud-coreeni


  • ACP
  • Apr 10, 2023 16:14
  • 1189
Scandalul internațional ia amploare: Coreea de Sud cere clarificări SUA în urma scurgerilor de informații ce susțin că agenții CIA i-au spionat pe oficialii sud-coreeni

După distribuirea pe rețelele sociale a unor documente secrete ale Pentagonului care conțin discuții între înalți oficiali sud-coreeni, înregistrate de CIA, Coreea de Sud a anunțat, luni, că va solicita Statelor Unite să ia „măsuri adecvate” față de această situație. 

Principalul partid de opoziție sud-coreean – Partidul Democrat – a cerut guvernului „să ceară imediat informații clare” de la Washington cu privire la rapoartele despre presupusele „încercări ale Statelor Unite de a trage cu urechea la discuțiile oficialilor sud-coreeni”, potrivit presei sud-coreene.

„Îndată ce ambele țări vor fi în situația de înțelege ce s-a întâmplat, intenționăm să cerem măsuri corespunzătoare din partea SUA, dacă este necesar”, a declarat un oficial din biroul președintelui sud-coreean care a preferat anonimatul.

„Acest proces va continua pe baza unei relații de încredere formate între doi aliați”, a adăugat el.

Pentagonul anunțase, vineri, că desfășoară o investigație privind apariția pe rețelele de socializare a unei serii de capturi de ecran ale unor documente clasificate ale SUA și NATO privind războiul din Ucraina, documente despre discuții interne între înalți oficiali sud-coreeni îngrijorați că proiectilele de artilerie pe care Coreea de Sud plănuia să le vândă Statelor Unite ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina. 

Aceste discuții înregistrate de CIA făceau referire și la presiunile Washingtonului asupra Seulului pentru a ajuta la furnizarea de arme pentru Ucraina și despre politica Seulului de a evita acest lucru.

Un oficial sud-coreean nenumit a subliniat că rapoartele despre documentele care au fost făcute publice „nu au fost încă verificate pentru a se vedea daca sunt adevărate și o anchetă a guvernului SUA este în curs”

„Dacă există forțe care încearcă să exagereze acest incident înainte de summitul Coreea de Sud-SUA sau să-l distorsioneze pentru a ne submina alianța, ele se vor confrunta cu rezistența multor oameni”, a avertizat el, referindu-sela întâlnirea președintelui Yoon Suk Yeol cu președintele Joe Biden ce ar urma să aibă loc pe 26 aprilie, la Washington – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.