Prostiile debitate de Emmanuel Macron privind distanțarea Europei față de SUA încurajează China să devină și mai agresivă pe plan internațional. Liderul francez le cere europenilor să nu urmeze SUA în problema Taiwanului, aberând despre o așa-numită „autonomie strategică"


Prostiile debitate de Emmanuel Macron privind distanțarea Europei față de SUA încurajează China să devină și mai agresivă pe plan internațional. Liderul francez le cere europenilor să nu urmeze SUA în problema Taiwanului, aberând despre o așa-numită „autonomie strategică"

Europa trebuie să își reducă dependența față de Statele Unite și să evite să se lase antrenată într-o confruntare China - SUA în problema Taiwanul, a opinat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat la bordul avionului cu care a revenit în Franța din vizita de stat de trei zile efectuată în China.

Într-o convorbire extinsă cu reprezentanți ai publicației POLITICO și alți doi jurnaliști francezi, după ce a petrecut aproximativ șase ore în compania liderului comunist autoritar chinez Xi Jinping în timpul vizitei sale, Macron a subliniat teoria sa preferată de „autonomie strategică" potrivit căreia Europa, probabil condusă de Franța, să devină o „a treia superputere".

Astfel, în timp ce zbura de la Beijing la Guangzhou, în sudul Chinei, la bordul COTAM Unité, Air Force One al Franței, Macron a opinat că „marele risc" cu care s-ar confrunta Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre și care s-o împiedice să își construiască autonomia strategică".

Cum era de așteptat, Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez au susținut cu entuziasm conceptul de „autonomie strategică” al lui Macron, oficialii chinezi referindu-se, în mod constant, la acesta în discuțiile despre relațiile cu țările europene. Liderii de partid și ideologii de la Beijing sunt convinși că Occidentul este în declin, în vreme ce China este în ascensiune, motiv pentru care slăbirea relației transatlantice va contribui la accelerarea acestei tendințe.

De altfel, Macron a beneficiat de o primire deosebit de călduroasă în China, cu manifestări populare publice de bucurie, puse în scenă, evident, de comuniștii ticăloși de la Beijing tocmai în ideea de fi mai convingători în mesajul esențial pe care i l-au livrat liderului francez: „Nu lăsați Europa să fie atrasă în jocul Statelor Unite!”. 

Toți comentatorii politici internațională au subliniat faptul că Beijingul face eforturi importate pentru a evita ca UE să intre și mai mult sub influența SUA, într-un moment în care Casa Albă duce o politică tot mai asertivă pentru a contracara puterea geopolitică și militară a Chinei.

„Paradoxal ar fi că, împinși de panică, să ajungem să ne considerăm doar adepții (followers) Statelor Unite", a declarat Macron în interviului pentru Politico.

„Întrebarea la care trebuie să răspundă europenii... este în interesul nostru să accelerăm [o criză] în privința Taiwanului? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, ar trebui să devenim părtașii SUA pe acest subiect, să urmăm agenda americană și să răspundem la exagerările Chinei", a mai spus el.

 

La doar câteva ore după ce avionul lui Macron a părăsit Guangzhou cu destinația Paris, China a lansat exerciții militare de amploare în jurul insulei autonome Taiwan, pe care China o revendică ca fiind teritoriul său, dar pe care SUA au promis să o înarmeze și să o apere. PODUL a relatat pe larg AICI.

 

Aceste exerciții sunt un răspuns agresiv la turneul diplomatic de 10 zile al președintei taiwaneze Tsai Ing-Wen în țări din America Centrală și America de Nord, care a inclus și o întâlnire cu președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Persoane familiare cu viziunea lui Macron au declarat că acesta a fost fericit că Beijingul a avut bunul simț să aștepte măcar până ce aeronava prezidențială a părăsit spațiul aerian chinezesc înainte de a lansa exercițiul de „încercuire totală a Taiwanului".

În ultimii ani, Beijingul a amenințat în repetate rânduri cu invazia Taiwanului, ducând tot mai agresiv o politică de izolare a insulei democratice și forțând alte state să o recunoască, public, drept parte a „unei singure Chine".

Macron și Xi au discutat „intens" despre Taiwan, potrivit oficialilor francezi care l-au însoțit pe liderul francez, care pare să fi adoptat o abordare mai conciliantă decât SUA sau chiar alte țări membre ale Uniunii Europene. 

Cehia, de exemplu, a ales să nominalizeze China alături de Rusia la capitalul amenințări la adresa securității statului. PODUL a scris AICI.

„Stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este de o importanță capitală", i-a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen -  care s-a aflat alături de Macron până la un moment dat al vizitei acestuia – liderului chinez Xi Jinping, în timpul întâlnirii cu acesta, de joia trecută, de la Beijing. „Amenințarea cu utilizarea forței pentru a schimba status quo-ul este inacceptabilă".

Xi Jinping a replicat că oricine crede că poate influența Beijingul în privința Taiwanului se amăgește. 

Macron pare să fie de acord cu această evaluare, mai scrie Politico.

„Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina; cum putem spune în mod credibil în privința Taiwanului: „aveți grijă, dacă faceți ceva greșit vom fi acolo"? Dacă vreți cu adevărat să sporiți tensiunile din regiune, aceasta este calea ", a mai filosofat Macron a cărui atitudine conciliantă, ba chiar amicală, în privința Rusiei, înainte de invazie, nu a impresionat deloc Moscova care și-a pus în aplicare planul de război, în ciuda telefoanelor insistente primite din partea liderului francez. 

 

„Europa pare că este mai dispusă să accepte o lume în care China devine lider/superputere regional/regională", a comentat Yanmei Xie, analist de geopolitică la Gavekal Dragonomics. „Unii dintre liderii UE cred chiar că o astfel de ordine mondială ar putea fi mai avantajoasă pentru Europa", a adăugat acesta.

La întâlnirea trilaterală cu Macron și von der Leyen de joia trecută de la Beijing, Xi Jinping a fost în dezacord cu cei doi doar pe două subiecte - Ucraina și Taiwan -, potrivit unei surse prezente în sală.

„Xi a fost vizibil iritat pentru că a fost tras la răspundere pentru conflictul din Ucraina și a minimalizat recenta sa vizită la Moscova", a declarat sursa citată de Politico. „Era în mod clar înfuriat de SUA și foarte supărat în legătură cu Taiwanul, cu tranzitul președintelui taiwanez prin SUA și de felul în care anumite subiecte sensibile de politică externă erau ridicate de europeni."

În cadrul întâlnirii cu liderul chinez, Macron și von der Leyen au adoptat linii similare cu privire la Taiwan, a declarat respectiva sursă. Macron însă a petrecut ulterior mai multe ore cu liderul de la Beijing, mare parte din ele doar în prezența traducătorilor, iar tonul său ar fi fost mult mai conciliant decât cel al Ursulei von der Leyen atunci când a vorbit cu jurnaliștii.

De asemenea, Macron a susținut că Europa și-a sporit dependența față de SUA în privința armelor și energiei și că acum ar trebui să se concentreze pe stimularea industriilor europene de apărare. 

 

De asemenea, el a sugerat că Europa ar trebui să își reducă dependența de „extrateritorialitatea dolarului american", un obiectiv politic cheie atât al Moscovei, cât și al Beijingului. 

„Dacă tensiunile dintre cele două superputeri se acutizează... nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanța autonomia strategică și vom deveni vasali", a mai spus Macron.

În timp ce stătea în cabina avionului său A330, îmbrăcat într-un hanorac cu glugă inscripționat cu mesajul "French Tech", Macron a susținut că a „câștigat deja bătălia ideologică privind autonomia strategică" pentru Europa. 

A evitat însă să abordeze chestiunea garanțiilor de securitate americane în curs de desfășurare pentru Europa, care se bazează în mare măsură pe asistența americană în materie de apărare, în contextul primului război terestru major produs în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.