Scandalul grânelor ucrainene. Un important fermier român îl atacă dur pe incompetentul Petre Daea: „Un măscărici, un bufon al agriculturii românești”


Scandalul grânelor ucrainene. Un important fermier român îl atacă dur pe incompetentul Petre Daea: „Un măscărici, un bufon al agriculturii românești”

Un amplu protest al fermierilor români are loc vineri, aceștia anunțând blocarea mai multor ieșiri de pe autostrada A1 și puncte de frontieră.

La fel ca și cei din Polonia și Bulgaria, fermierii români sunt nemulțumiți de soluţiile oferite de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, după ce grânele din Ucraina au inundat piețele din estul Europei la prețuri incomparabil mai mici, provocând daune importante fermierilor din regiune (cărora Bruxelles-ul le-a oferit compensații nesemnificative). 

PODUL a explicat AICI despre situația din Polonia și cum s-a ajuns în această situație neplăcută cauză de invazia rusească. 

Unul dintre cei mai cunoscuți și mai bogați fermieri români, Dimitrie Muscă a anunțat că se va alătura protestului, cel mai probabil la vama Vărșand, vorbind în termeni duri despre ministrul Petre Daea și premierul Nicolae Ciucă.

„Nemulțumirile sunt în primul rând împotriva ministrului Daea și a premierului Ciucă pentru că nu au făcut nimic pentru agricultura românească. Daea este un măscărici, un bufon al agriculturii românești. Am văzut că fermierii din Polonia au dat cu ouă după ministru, iar acesta a demisionat. Eu ca român consider că Daea este prea mic și ouăle sunt foarte importante având în vedere că vin Paștele. Să nu le stricăm cu el”, a precizat Dimitrie Muscă pentru Adevărul.

Legat de Ucraina și de prețurile mici ale fermierilor de acolo, Muscă explică: „la noi grâul era 1.700 lei pe tonă. Am vândut eu 4.000 de tone în toamnă, cel din Ucraina a venit la 900 de lei pe tonă poate și mai ieftin, deoarece prețul de cost era pe jumătate cât la noi. Au gaz, au motorină mai ieftină, au îngrășămintele. Dacă pe mine m-a costat 7.000 de lei hectarul de cultură, în Ucraina a fost pe jumătate, adică la 3.000 de lei ca și echivalent și atunci și-au putut permite să dea cu 900 de lei tona pentru că oricum rămânea și cu câștig. Oricum, sunt probleme cu acel grâu, Ungaria l-a refuzat”.

„Vrem să atragem atenția conducerii Ministerului Agriculturii și a statului român, respectiv al primului ministru. Eu am fost la el acum o lună și ceva împreună cu alți cu 21 de directori de societăți mari din toată țara.  Toate nenorocirile astea care bântuie în țară legate de agricultură și de industria alimentară i le-am spus personal primului ministru, i-am zis și despre ministrul mediului care nu vrea să omoare pesta porcină la mistreți. Acum este strigătul de disperare, deoarece  le-am dat semnalele, însă nu au făcut absolut nimic. Cerem ajutorul națiunii române pentru că altfel jumătate din agricultura românească se duce, vom mânca scump și prost. Noi trebuie să trăim decent nu suntem milogi, nu stăm cu mâna întinsă, dar nu se mai poate. Va fi jumate din agricultura țării românești în faliment. Toți trebuie să susțină agricultura”, a mai declarat pentru Adevărul, Dimitrie Muscă.

Protestul de vineri este organizat de reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - ”PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - ”LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - ”UNCSV”, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - ”Forumul APPR”.

„Manifestul organizat în 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorinţa noastră comună de a continuă să ne desfăşurăm activitatea în condiţîi de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susţinuţi şi protejaţi în misiunea noastră de către decidenţii europeni şi naţionali. (…) Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţă nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţară noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat şi nu ii va ajută pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţă din România”, au transmis reprezentanţii agricultorilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.