Aglomerație de politicieni europeni la Beijing: Macron, însoțit de o numeroasă delegație de afaceriști, vizitează China în aceeași zi cu Ursula von den Leyen, în pofida discursurilor de la nivel european despre scăderea dependenței de marea țară comunistă


  • ACP
  • Apr 5, 2023 14:50
  • 995
Aglomerație de politicieni europeni la Beijing: Macron, însoțit de o numeroasă delegație de afaceriști, vizitează China în aceeași zi cu Ursula von den Leyen, în pofida discursurilor de la nivel european despre scăderea dependenței de marea țară comunistă

Sosirea miercuri la Beijing a unei mari delegații franceze conduse de președintele Macron, în aceeași zi cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, arată încă o dată cât de importantă rămâne relația cu China pentru țările europene. 

Beijingul a anunțat că președintele francez are programate întâlniri cu Xi Jinping, premierul Li Qiang și alți înalți demnitari chinezi "pentru a trasa în comun cursul relațiilor China-Franța și pentru a face schimb de opinii asupra problemelor internaționale și regionale majore", printre care primează subiectul războiului din Ucraina.

De altfel președintele francez a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Biden, în care ambii "și-au confirmat obiectivul de a-l convinge pe președintele Xi Jinping să fie un mediator între Rusia și Ucraina". Este însă de așteptat ca marea delegație franceză formată din fostul prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin, președintele Consiliului Constituțional francez Laurent Fabius, miniștri, parlamentari și peste 60 de lideri ai marilor companii franceze, să discute și căi de dezvoltare a afacerilor dintre cele două mari economii. 

Deși în cursul zilei de astăzi, german de Externe, Annalena Baerbock, a spus că trebuie redusă dependența țărilor europene de China, creșterea volumului schimburilor comerciale ale Franței cu China la peste 74 miliarde dolari în 2022 arată că lucrurile merg exact în direcția opusă celor cerute de ea. 

De altfel, cea mai mare economie europeană, Germania, reușește să evite la limită recesiunea și cu ajutorul creșterii exporturilor către China, în condițiile în care doar în februarie acestea au crescut cu 10,2% față de ianuarie, conform Reuters. 

"Exporturile beneficiază de o mai bună funcționare a lanțurilor de aprovizionare și de deschiderea economiei chineze", a declarat Thomas Gitzel, economist șef la VP Bank.

Iar vizita delegației franceze arată clar că Franța dorește să profite mai mult de această deschidere a Chinei, deschidere care ar putea însă să atragă mai mult Europa pe calea dependenței de China.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.