Elisabeta Rizea. Și limpezirea lumii noastre


Elisabeta Rizea. Și limpezirea lumii noastre

Câteva idei pe care le-am amintit ieri, la B1 TV (detalii AICI), în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, unde am fost invitat alături de jurnalista Oana Stănciulescu, pentru a discuta despre necesitatea salvării casei Elisabetei Rizea de la Nucșoara:

Ultimii luptători ai grupării Arnăuțoiu au fost anihilați, prin trădare, la 20 mai 1958. Toma Arnăuțoiu, Petre Arnăuțoiu și Maria Plop au căzut arestați. Neînfricatul Tică Jubleanu a murit în schimbul de focuri din ”Râpele cu brazi” (ultima redută a grupării), după ce l-a rănit grav pe comandantul trupelor de Securitate. Gruparea Arnăuțoiu rezistase în munți, la cel mai înalt nivel, aproape 10 ani. Așa ceva este remarcabil în orice sistem de referință.

În noaptea de 18-19 iulie 1959, cei 16 exponenți ai ”Lotului Arnăuțoiu” sunt executați în Valea Piersicilor, la Fortul 13 Jilava, în urma unui proces-mascaradă. E vorba despre 3 preoți, 4 învățători, țărani fruntași și eroi ai Armatei Regale (Toma Arnăuțoiu e locotenent de cavalerie și erou decorat pe front / mai mulți reprezentanți ai grupării luptaseră împotriva rușilor). Toți acești oameni erau regaliști până-n măduva oaselor, lupta lor a fost și pentru restaurarea monarhiei de drept. De ce nu face nimic Casa Regală a României în vederea salvării casei Elisabetei Rizea din Nucșoara? În casa aceea a dormit tânărul Rege Mihai, în anii 30, după o șezătoare de pomină. Patul acela încă poate fi văzut în una dintre odăi. 3 preoți au fost asasinați la zid împreună cu partizanii. Oamenii aceștia au murit și pentru Hristos, mărturisindu-L până în cea din urmă clipă a calvarului. De ce nu se implică BOR în acest proiect atât de necesar pentru infrastructura memoriei? Cu implicarea Casei Regale și a BOR (măcar sub forma vectorilor de imagine) problema s-ar rezolva rapid, fără doar și poate. 

Pe lângă cele 16 execuții, 32 de țărani au fost condamnați la ani grei de zeghe și lagăr (bătrâni, țărani gospodari, rude și susținători ai partizanilor, cu toții fiind torturați abominabil de-a lungul anchetelor). Zeci de familii au fost distruse pentru totdeauna. 11 condamnați vor muri în iadul temnițelor comuniste (bunăoară Laurenția și Iancu Arnăuțoiu, dar și eroina Maria Plop, draga de ea, căreia securiștii i-au smuls copila de la piept, lăsând-o cu sufletul zdrobit).

Cea mai stringentă urgență a casei Rizea este repararea acoperișului, proces ce necesită în jur de 10.000 euro. Vă rog, donați aici, orice sumă este vitală pentru ca lucrările să poată fi reluate în această primăvară:

IBAN Cont RON: RO30BTRLRONCRT0383835101

IBAN Cont EUR: RO77BTRLEURCRT0383835101

IBAN Cont USD: RO81BTRLUSDCRT0383835101

SWIFT: BTRLRO22 (conturile aparțin Asociației ”Elisabeta Rizea” / detalii AICI și AICI)

Înainte de a muri, Elisabeta Rizea a zis că și-a împlinit dorința de a vedea lumea limpezită (se referea, firește, la prăbușirea dictaturii comuniste). Acum e rândul nostru să ne limpezim nu doar prezentul, ci și trecutul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.