Uciderea bloggerului-propagandist rus Vladen Tatarsky. Reacția Kyivului la acuzațiile autorităților ruse potrivit cărora serviciile ucrainene sunt responsabile pentru atentat. Între timp, alt colaboraționist al rușilor a fost grav rănit într-o explozie


  • ACP
  • Apr 3, 2023 14:05
  • 1050
Uciderea bloggerului-propagandist rus Vladen Tatarsky. Reacția Kyivului la acuzațiile autorităților ruse potrivit cărora serviciile ucrainene sunt responsabile pentru atentat. Între timp, alt colaboraționist al rușilor a fost grav rănit într-o explozie

Uciderea proeminentului blogger rus Vladen Tatarsky în explozia din centrul Sankt Petersburgului, în cafeneaua Street-Bar, care i-a aparținut lui Prigojin, șeful grupării „Wagner”, a produs mai multe teorii privind identitatea celor care au comandat acest atentat. 

Tatarsky, pe numele real Maksim Fomin, se recomanda „corespondent de război” deși era doar unul din propagandiștii clasici ai regimului Putin. Originar dintr-un oraș din zona Donețk, a fost condamnat și închis pentru jaf armat, dar bombardarea închisorii Horlivka în timpul războiului din 2014 de către trupele pro-ruse îi permite să scape și să se alăture acestor grupări, în așa zisa „Republica Populară Lugansk”.  

Tatarsky s-a ocupat mai târziu de culegerea de „informații în domeniul apărării” pentru aceleași grupări pro-ruse, până în 2017, când a trecut la „jurnalism”, iar din februarie 2022 s-a întors pe front cu titlul de „corespondent de război”.  

Autoritățile ruse spun că explozia în care a fost ucis Tatarsky și au fost rănite alte 30 de persoane (din care 6 sunt acum în stare gravă) ar fi fost produsă de un dispozitiv explozibil cu putere de aproximativ 200 gr TNT instalat într-o statuetă oferită lui Tatarsky de o susținătoare a lui Navalnîi, Daria Trepova. Trepova, care a fost deja arestată, este o membră activă a Fundației Anti Corupție a lui Navalnîi și ar fi lucrat împreună cu serviciile secrete ucrainene pentru planificarea execuției lui Tatarsky, conform Comitetului Național Antiterorist al Federației Ruse. Mai exact, autoritățile ruse au declarat că „atacul terorist” a fost planificat de serviciile secrete ucrainene cu implicarea unor agenți din rândul celor care cooperează cu Fundația Anticorupție din Alexei Navalnîi.  

Faptul că serviciile secrete ucrainene și grupările de rezistență din teritoriile ocupate de armata rusă folosesc des explozibilul pentru eliminarea colaboraționiștilor și torționarilor este deja bine cunoscut și relatat și aici pe Podul.ro. Chiar azi a avut loc explozia unui autoturism în Melitopol, oraș ocupat de ruși în Ucraina, în care a fost grav rănit colaboraționistul Maksym Zubarev.  

Un consilier al Biroului Președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a spus însă astăzi că explozia din cafeneaua Street Bar este numai rezultatul luptei interne din Rusia.

„Federația Rusă a luat-o din loc... Păianjenii înghesuiți într-un borcan se devorează unul pe altul. Întrebarea când va deveni terorismul intern un instrument al luptei politice interne, în țara strâns controlată, a fost o chestiune de timp, precum așteptarea izbucnirii unui abces. Există schimbări ireversibile și o mare tulburare în Rusia. Între timp, noi avem propria noastră muncă de făcut”, a scris Podolyak pe contul său de Twitter.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.