INTERVIU. De la idealurile Euromaidanului la rezistența totală în fața Rusiei genocidare. ”Am avut o revoluție a conștiinței!” – concluziile lui Artisto, cel care a compus și a interpretat piesa ce avea să devină imnul neoficial al Euromaidanului / Anna Neplii


INTERVIU. De la idealurile Euromaidanului la rezistența totală în fața Rusiei genocidare. ”Am avut o revoluție a conștiinței!” – concluziile lui Artisto, cel care a compus și a interpretat piesa ce avea să devină imnul neoficial al Euromaidanului / Anna Neplii

Ucraina are un drum lung în față. Acela de a-și construi un stat independent și de a-și consolida propria identitate. 

Timp de secole, Rusia a tot încercat să cucerească poporul ucrainean prin diverse metode. În anumite teritorii ale Ucrainei – cu preponderență în cele din Est și Sud – ucrainenii au fost oarecum asimilați cu rușii prin Holodomor. În paralel, guvernul sovietic a reușit să stabilească un control total asupra consumului culturii ucrainene, impunând lingocidul și represiunea în masă împotriva personalităților culturale. Omorând milioane de ucraineni, Rusia a încercat să distrugă identitatea ucraineană.  

După decenii de totalitarism rusesc, în mințile și în conștiințele ucrainenilor a avut loc o revoluție semnificativă – Revoluția Demnității din 2014. Astăzi, ucrainenii își înțeleg din ce în ce mai mult adevărata identitate și luptă cu arma în mână pentru viitorul Ucrainei independente. 

Jurnaliștii Kyiv Post l-au intervievat pe muzicianul Rostyslav Bome, cunoscut sub numele de scenă ”Artisto”. În 2012, el a scris un cântec cu adevărat revoluționar în care punea accentul pe necesitatea schimbării în bine a Ucrainei. În 2014, în timpul Euromaidanului, cântecul a câștigat o largă popularitate, devenind un imn neoficial. Interviul pune în lumină schimbările survenite în societatea ucraineană de la Revoluția Demnității și până în prezent, deopotrivă cu eșecurile și câștigurile pe care le-au presupus, atingând o varietate de subiecte. 

Jurnalist: Cum ai ajuns să compui și să interpretezi piesa ”Revolution Ukraine”? 

Artisto: Am trăit și am studiat în Germania timp de 12 ani. Uneori veneam în Ucraina, dar pentru scurt timp. Am rămas mai mult abia pe la începutul lui 2012. După o lună de ședere mi-am analizat experiențele. Nu mi-a plăcut deloc ce am văzut și simțit. 

Cel mai mult m-a impresionat felul în care trăiesc pensionarii, mai ales comparându-l cu modul și condițiile de viață ale pensionarilor din Germania. Ucraina are o atitudine foarte greșită față de persoanele în vârstă, care și-au slujit țara întreaga viață, într-un domeniu sau altul, iar acum nu au posibilitatea unui trai normal.

Din aceste impulsuri mi-a venit ideea de a realiza un proiect menit să schimbe Ucraina. La început n-am întâlnit oameni cu idei similare, deși am discutat mult despre această problemă. Toată lumea mi-a zis că nimic nu poate fi schimbat. Știam că nu este corect. Așa am început să scriu versuri. În 2012 am scris prima versiune a piesei.  



Jurnalist: Care a fost scopul principal vizat de piesa ta? 

Artisto: Scopul a fost acela de a construi un pod de la Ucraina de atunci la Ucraina visurilor noastre. Cred că ideile conduc lumea și oamenii. Așa că am vrut să promovez ideea de a schimba Ucraina. 

Aveam de-a face cu o mare problemă în mintea oamenilor. Erau foarte puține aspecte ucrainene în cultura noastra. În special, totul în mass-media era plin de rusă. Maidanul a contribuit semnificativ la ascensiunea culturii ucrainene. Și de atunci încolo, o întreagă generație a crescut pe baza ideilor care au stat la baza Maidanului.

Am înregistrat un videoclip în prima zi în care studenții au venit la Maidan. Am chemat la revoltă. A doua zi, am venit din Germania în Ucraina și am cântat melodia. Am vrut să-i susțin moral pe cetățeni în strădaniile lor de a schimba ceva. 

Proiectul meu a contribuit la asta, pentru că în cântec am ridicat probleme despre care nimeni nu vorbea pe-atunci. În doar câteva zile, cântecul a câștigat o mare popularitate. Ulterior, în comentariile de pe YouTube, mulți oameni au scris că acest cântec le dădea putere să meargă la Maidan.  

Cel mai important a fost că oamenii au înțeles în sfârșit că pot schimba ceva în bine. De la Revoluția Demnității, oamenii au preluat controlul asupra țării în propriile mâini. A apărut încrederea în sine și mândria în identitatea lor. Odinioară rusificați brutal, mulți ucraineni au început să se întoarcă la rădăcini și să revină la limba ucraineană. 

Jurnalist:În comparație cu Germania, ce avantaje îți oferă Ucraina? Ce s-a schimbat de când a fost scrisă melodia? 

Artisto: Un mare plus pe care vreau să-l subliniez este că a renăscut limba ucraineană. Adică a început să fie popularizată în cultură. Au început să fie publicate mai multe cărți în limba ucraineană, în timp ce muzica ucraineană a explodat pretutindeni între granițele noastre. 

Aș dori să mai reliefez două aspecte: digitalizarea țării și reducerea birocrației. Am remarcat și internetul bun care acum e disponibil în fiecare cafenea. Sistemul bancar ucrainean funcționează și el la un nivel înalt. 

Sunt interesat să văd cum se vor dezvolta afacerile mici și mijlocii, antreprenoriatul. Observ entuziasmul prin care ucrainenii își promovează mărcile și afacerile. În Germania nu există așa ceva. Acolo te lovești întotdeauna de o lipsă de entuziasm. Ucraina are entuziasmul unui copil tocmai fiindcă își revine pe picioare. 

Însă Germania rămâne un exemplu excelent de organizare al unui sistem intern. Acolo totul funcționează ca un ceas. Ce-i drept, sistemul german a fost afectat de evenimentele recente. La început au fost refugiații din Siria, apoi a lovit pandemia Covid-19, iar după asta aproape nimic nu a mai funcționat ca înainte. Acum în Germania sunt mulți refugiați ucraineni pentru care sistemul trebuie să stabilească proceduri birocratice adecvate.  

Jurnalist: De ce schimbări mai are nevoie Ucraina? 

Artisto: Versurile cântecului meu au fost gândite ca un program. Ele prezintă o listă de lucruri care trebuie schimbate. De exemplu, am menționat situația pensionarilor. Acum nu știu exact la cât s-au ridicat pensiile pentru bătrânii noștri, dar știu sigur că încă nu au suficienți bani pentru o viață bună. 

În general, de-a lungul ultimilor ani situația din Ucraina s-a îmbunătățit vizibil. Acum oamenii au mai multe oportunități de a se dezvolta independent, dacă își doresc cu adevărat și lucrează la asta. 

Sunt foarte îngrijorat de starea sistemului de sănătate din Ucraina și în special de starea spitalelor. În timpul pandemiei Covid-19 au fost într-un spital din Lviv și m-am speriat de ce am văzut acolo. În comparație cu Germania, spitalul acela era într-o stare groaznică. 

În Ucraina e și o problemă ce ține de lipsa unei comunicări și organizări închegate. Nemții au o comunicare profresionistă, totul merge brici și totul se întâmplă la un anumit nivel oficial. 

Jurnalist: Cum percepi starea de spirit a societății ucrainene de acum, comparativ cu cea din timpul Euromaidanului? 

Artisto: Acum suntem mult mai interesați de țara noastră, suntem uniți și ne prețuim identitatea ucraineană. Ucrainenii își apără țara cu arma în mână. Civilii și jurnaliștii noștri luptă pe frontul informațional. Ucraina a devenit o țară a voluntarilor. Odinioară am fost sub ruși, fiind programați pentru asta. Începând cu Euromaidanul, ne-am despărțit de ruși. Atunci a avut loc o revoluție a conștiinței. Acum, deși prinsă în războiul rusesc, Ucraina se află în plină creștere sănătoasă. Cultura, spiritul și încrederea de sine sunt în creștere. De aceea sunt în prezent în Ucraina, pentru că simt această energie.  

Jurnalist: Ce faci acum și ce proiecte ai în plan? 

Artisto: Chiar înainte de Maidan, am creat Organizația Mondială Unită în Germania. Acum, Organizația strânge fonduri pentru armata ucraineană și îi ajută pe refugiații ucraineni din Germania. În parteneriat cu Fundația Caritas derulăm diverse proiecte destinate copiilor și persoanelor care au nevoie de asistență. 

Am și un proiect care încă se află într-o fază pregătitoare. Va fi vorba despre un amplu proiect de informare, întrucât nu este un secret pentru nimeni că, în Germania, propaganda rusă se simte ca acasă. E trist, dar mulți germani au căzut sub influența Rusiei. E motivul pentru care mă voi ocupa de războiul informațional din Germania. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.