Președintele Serbiei critică mandatul de arestare emis de CPI pe numele dictatorului Putin


  • ACP
  • Mar 20, 2023 18:17
  • 817
Președintele Serbiei critică mandatul de arestare emis de CPI pe numele dictatorului Putin

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat pentru presa din țara sa că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele dictatorului rus Vladimir Putin ar putea avea consecințe negative și nu va face decât să prelungească pe mai departe sângerosul război din Ucraina.

Decizia CPI ar însemna din punct de vedere politic mai mult o lipsă de dorință de a vorbi despre pace și negocieri, în opinia președintelui sârb.

"Întrebarea mea este acum, după ce (Putin) a fost acuzat de crime de război teribile, cu cine aveți de gând să mai vorbiți?", a zis Vučić. 

"Fără îndoială că scopul celor care au făcut asta este să complice și mai mult comunicarea președintelui rus și situația economică a Rusiei. Cât despre arestare, nu vă suparăți, dar aceasta este o întrebare fără rost pentru că înțelegeți că în timp ce războiul se desfășoară, Putin nu va veni în Serbia. Și în ceea ce privește arestările, noi nu le-am făcut nici măcar pe cele solicitate de tribunalul special", a mai spus el despre decizia de emitere a mandatul de arestare pe numele lui Putin și eventuala punere în aplicare a acestuia. 

În același timp, a mai precizat acesta, "Serbia a acceptat Statutul de la Roma în 2001 și a semnat acceptarea domeniului de activitate al Curții Internaționale în 2009", așadar ar fi una din țările care ar trebui să pună în aplicare mandatul CPI.

Declarațiile președintelui Vučić au venit la o săptămână după propunerea unui ministru din Guvernul de la Belgrad de a fi impuse sancțiuni economice împotriva Rusiei și de către Serbia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.