Companiile chineze, inclusiv una legată în mod direct de guvernul de la Beijing, au trimis mai multor entități ruse 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone și echipamente corporale antiglonț.
Livrările au avut loc în perioada iunie – decembrie 2022, conform datelor furnizate de ImportGenius, un agregator oficial de date vamale.
China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare deținuți de statul chinez, a trimis puștile în iunie 2022 unei companii ruse numită Tekhkrim, care face afaceri și cu statul și cu armata rusă. Puștile CQ-A , modelate după modelul M16, dar etichetate ca „puști de vânătoare civile” în date, au fost raportate a fi folosite de poliția paramilitară din China și de forțele armate din Filipine până în Sudanul de Sud și Paraguay .
Conform datelor, entitățile rusești au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze și peste 12 tone de veste și echipamente corporale antiglonț, trimise prin Turcia, la sfârșitul anului 2022.
Deși datele vamale nu arată că Beijingul vinde o cantitate mare de arme Moscovei în mod special pentru a ajuta efortul de război, ele dezvăluie faptul că regimul de la Beijing furnizează companiilor rusești echipamente „cu dublă utilizare” neraportate anterior - articole comerciale care ar putea fi, de asemenea, folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.
Este prima confirmare a supoziției că Beijingul trimite puști și echipament militar companiilor ruse, în ciuda promisiunilor de la cel puțin o companie chineză care a declarat că va suspenda afacerile în Rusia și Ucraina pentru a se asigura că produsele sale nu ajută efortul de război.
Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută și sub numele de DJI, a trimis piese de dronă - cum ar fi baterii și camere - prin Emiratele Arabe Unite unui mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022. DJI este o companie chineză care s-a aflat sub sancțiunile Trezoreriei SUA din 2021, după ce a furnizat statului chinez drone pentru supravegherea minorității uigure din regiunea de vest a Xinjiang.
Pe lângă drone, Rusia s-a bazat luni de zile pe alte țări, inclusiv China, pentru echipamente de navigație, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor și alte materii prime pentru a sprijini războiul împotriva Ucrainei.
Experții spun că este dificil de urmărit dacă articolele cu dublă utilizare expediate din China sunt vândute cumpărătorilor care intenționează să folosească tehnologia în scopuri civile sau pentru mijloace militare.
În cazurile în care Kremlinul vizează o tehnologie specifică produsă doar în SUA, UE sau Japonia, de exemplu, există modalități viclene prin care Moscova se sustrage de la sancțiuni. Rusia a reușit să importe aproape 80 de tone de echipament militar de protecție în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari în decembrie anul trecut, potrivit datelor vamale de la ImportGenius. Vestele antiglonț au fost fabricate de compania turcă Ariteks și majoritatea au fost importate direct din Turcia, deși unele dintre transporturi au ajuns în Rusia prin Emiratele Arabe Unite. Rusia a importat, de asemenea, veste antiglonț, de la compania chineză Xinxing Guangzhou Import & Export Co.
Datele comerciale arată, de asemenea, că întreprinderea rusă de apărare Rosoboronexport a importat 2022 microcipuri, dispozitive de viziune termică și piese de schimb, cum ar fi un motor cu turbină cu gaz, dintr-o varietate de țări, de la China la Serbia și Myanmar.
Articolele cu dublă utilizare ar putea fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a-și spori în liniște asistența pentru Moscova, evitând în același timp represaliile anunțate de către oficialii de la Washington și din Europa.