Republica Moldova și România fac în mod deliberat jocul Moscovei și al Belgradului refuzând să recunoască statul Kosovo și independența acestuia dobândită cu sânge împotriva ”imperiului Iugoslav”, varianta minimalistă a Imperiului Sovietic. Poziția Republicii Moldova și a României este una mai mult decât stranie, în condițiile în care Kosovo este deja recunoscut ca stat suveran de către 97 de state membre ONU. Pe paginile oficiale ale celor două ministere de Externe nu există niciun anunț sau o poziție clar delimitată despre Kosovo. În aceste condiții, nu putem decât să bănuim că între Chișinău și București există o sincronizare pe acest subiect. Amintim că, anterior au existat voci care afirmau că Bucureștiul și Chișinăul nu ar dori “să supere” Belgradul de teama unor escaladări în așa-zisa Transnistria și a unor jocuri politice murdare pe axa Belgrad-Moscova în regiunea separatistă pro-rusă.
Kosovo este membru al mai multor organizații internaționale, printre care Fondul Monetar Internațional (IMF), Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri (IRU) și Consiliul Regional de Cooperare. Kosovo a obținut statut de membru cu drepturi depline în mai multe federații majore sportive internaționale, printre care și Comitetul Olimpic Internațional. În cadrul Uniunii Europene, este recunoscut de 23 din cele 28 de state membre. Țări importante printre care Statele Unite, Turcia, Austria, Germania, Italia, Franța, Regatul Unit, Taiwan, Australia, Japonia, Coreea de Sud au recunoscut independența Kosovo. În plus, Kosovo este un potențial candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În același timp, presa sârbă compară aspirația suveranistă a statului independent Kosovo cu așa-zisa Transnistria, regiune separatistă ocupată de armata rusă. Comparația nu este una întâmplătoare, Serbia este bine familiarizată cu situația din regiunea transnistreană, dând de înțeles că ar putea să recunoască ,,pseudo-independența” Tiraspolului dacă Chișinăul și Bucureștiul vor decide să acționeze în direcția recunoașterii independenței statului Kosovo, un lucru cât se poate de firesc. Mai grav, redacția sârbă de știri Glas Srpske, care își are sediul în Bosnia și Herțegovina, îmtr-un articol dedicat recunoașterii Kosovo, legitimează ocupația rusă a Donbass-ului, Herson-ului și a regiunii Zaporojie, necontestând pseudo-referendumurile organizate de Kremlin în regiunile proaspăt ocupate – detalii AICI.
În același articol propagandistic se face un lobby destrăbălat în vederea unei așa-zise recunoașteri a regiunilor Abkhazia, Osetia și a așa-zisei Transnistria, cele trei regiuni aflându-se sub ocupație rusă.