Tace și face. „Israelul ajută Ucraina mult mai mult decât spune în mod public” – ambasadorul Israelului în Germania


Tace și face. „Israelul ajută Ucraina mult mai mult decât spune în mod public” – ambasadorul Israelului în Germania

Autoritățile israeliene blochează livrările de arme din Iran către Rusia, dar se abțin să facă declarații vehemente din cauza operațiunilor din Siria și a numărului mare de evrei din Federația Rusă.

Ambasadorul israelian în Germania, Ron Prosor, raportează că statul israelian ajută Ucraina mult mai mult decât pretinde în mod public. El a comentat situația într-un interviu acordat publicației germane WAZ, transmite focus.ua.

De exemplu, Israelul a blocat în mod constant livrările de arme din Iran către Liban și Siria, unde sunt staționate în prezent trupe rusești. Printre altele, Ierusalimul oprește transferul de drone și rachete folosite împotriva Ucrainei de către forțele ocupației ruse. Potrivit ambasadorului, în ciuda tuturor eforturilor, Israelul nu poate opri complet furnizarea de drone iraniene.

"Ajutăm, chiar dacă din culise, și mult mai mult decât se știe. Avem, de asemenea, o mare comunitate evreiască în Rusia. Acestea sunt cele două motive principale pentru care rămânem în umbră", a subliniat Ron Prosor, vizibil îngrijorat de pericolele care planează asupra comunității evreiești din statul terorist. 

Diplomatul a comentat, de asemenea, probabilitatea escaladării conflictului din cauza furnizării de tancuri grele Ucrainei de către SUA, Germania și alte țări. Potrivit acestuia, riscul unui război mai dur persistă din cauza imprevizibilității dictatorului rus Vladimir Putin.

"Cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre un punct de cotitură. Cred că Germania și Europa și-au dat seama că trebuie să se apere pentru a păstra valorile unui stat democratic. Noi, în Israel, știm acest lucru încă de la înființarea statului nostru", a adăugat Ron Prosor. 

Recent, s-a aflat care sunt tehnologiile militare pe care Israelul le transferă Ucrainei. Potrivit ambasadorului ucrainean Evhen Korniychuk, israelienii au decis să transfere tehnologie pentru detectarea la timp a lansărilor de rachete și drone.

În ianuarie, ministrul de externe Eli Cohen a declarat că Israelul va continua să "mențină un echilibru" în războiul Rusia-Ucraina. El a spus că Ierusalimul se va abține de la acțiuni decisive pentru ca Rusia să nu împiedice Israelul să se confrunte cu Iranul și Hezbollah în interiorul Siriei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.