Agenția cehă de Securitate Cibernetică a stabilit: TikTok reprezintă o amenințare!


Agenția cehă de Securitate Cibernetică a stabilit: TikTok reprezintă o amenințare!

Agenția Națională de Securitate Cibernetică și Informațională a Republicii Cehe a avertizat că TikTok reprezintă o amenințare de securitate. Potrivit acestei instituții, avertismentul e obligatoriu pentru persoanele aflate sub incidența legii cehe privind securitatea cibernetică – fiind vizați cei care lucrează cu sisteme de comunicații critice și cei care accesează sistemele informaționale.

TikTok, o aplicație chineză de partajare a videoclipurilor, a fost supusă recent unui control sporit în multe țări cu privire la procedurile de prelucrare a datelor.

Agenția Națională de Securitate Cibernetică și Informațională a Republicii Cehe a avertizat că TikTok ar putea reprezenta o amenințare de securitate dacă este instalat pe "dispozitive care accesează informații critice și infrastructura de comunicații".

Țările occidentale sunt îngrijorate că aplicația ar putea oferi acces autorităților chineze la datele sensibile ale utilizatorilor.

"Agenția este îngrijorată de o potențială amenințare de securitate care provine din utilizarea TikTok, în principal din cauza cantității de date despre utilizatori care sunt colectate de aplicație, precum și a modului în care datele sunt gestionate", a transmis agenția cehă. 

Alte preocupări provin din faptul că ByteDance, compania-mamă a Tik-Tok, "intră sub jurisdicția legală a Republicii Populare Chineze".

Autoritatea cibernetică cehă a subliniat totodată că "o astfel de colectare de date la scară largă este îngrijorătoare din cauza mediului juridic și politic al Republicii Populare Chineze (RPC), având în vedere că ByteDance, dezvoltatorul și administratorul TikTok, intră sub incidența jurisdicției RPC".

Politicienii și oficialii au fost sfătuiți să nu folosească aplicația, iar publicul larg a fost îndemnat să analizeze cu atenție dacă s-o folosească sau nu, respectiv să aibă grijă ce informații partajează. 

"Am emis avertismentul în baza unei analize cuprinzătoare a informațiilor despre aplicația TikTok pe care le-am obținut de la surse publice și de la aliații noștri", a declarat Lukáš Kintr, directorul Agenției Naționale de Securitate Cibernetică și Informațională a Republicii Cehe

"Cantitatea de date colectate și gestionate, coroborată cu mediul legal din China și cu numărul tot mai mare de utilizatori din Republica Cehă, nu ne lasă altă variantă decât să etichetăm TikTok drept o amenințare de securitate", a adăugat Kintr.

"Avertismentul nu face distincție între utilizatorii din sectorul public și cel privat. Problema-cheie pentru mine este dacă o amenințare la adresa unui anumit sistem ar putea avea un impact negativ asupra funcționării Republicii Cehe și asupra securității fiecăruia dintre noi", a adăugat acesta. 

ByteDance, compania-mamă a TikTok, a declarat anterior că îngrijorările cu privire la aplicație sunt alimentate de dezinformări și a negat că ar fi folosit aplicația pentru spionarea occidentalilor.

Totodată, Beijingul a negat că ar avea vreo intenție de a folosi aplicația în scopuri de spionaj.

Republica Cehă se alătură însă unei liste de mai multe țări care au luat măsuri pentru a limita utilizarea TikTok.

SUA au stabilit luna trecută un deadline de 30 de zile privind eliminarea aplicației de pe toate dispozitivele și sistemele federale.

De asemenea, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis utilizarea TikTok pe toate telefoanele angajaților. 

Canada și Danemarca au aplicat, la rândul lor, o măsură identică în sfera guvernamentală. 

Merită precizat totodată că, într-un raport lansat în 2022, agenția națională de informații cehă a catalogat China drept o amenințare majoră care vizează spațiul cibernetic ceh. (sursa: Euractiv, DW)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.