Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): Agenți ai serviciilor secrete rusești pretind că sunt reprezentanți ai presei occidentale, reușind astfel să colecteze informații din Ucraina


  • ACP
  • Mar 7, 2023 21:44
  • 1509
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): Agenți ai serviciilor secrete rusești pretind că sunt reprezentanți ai presei occidentale, reușind astfel să colecteze informații din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, într-un comunicat postat pe pagina instituției de pe rețeaua Telegram, că experții săi au interceptat numeroase mesaje care arată intenția serviciului de informații militare ruse (GRU) de a colecta informații din Ucraina, pretinzând că agenții ruși care încearcă să găsească contacte sunt legendați ca reprezentanți ai presei străine. 

Pentru a colecta informații clasificate, militarii ruși ar folosi platformele online specializate și forumurile online profesionale ale jurnaliștilor ucraineni sau din alte țări care sunt prezenți în Ucraina, pe care postează solicitări pentru informații, pretinzând că sunt reprezentanți ai canalelor media occidentale. 

„În primul rând, inamicul este interesat de rezultatele atacurilor rusești cu rachete asupra orașelor ucrainene, în special de locația loviturilor și repercusiunile acestora. În cazul furnizării de fișiere media sau mesaje text relevante, autorii promit o recompensă”, se spune în comunicatul SBU. 

Informațiile astfel obținute ar fi folosite de militarii ruși pentru a ajusta atacurile ulterioare cu rachete asupra infrastructurii ucrainene. 

În încheierea comunicatului, SBU lansează un avertisment cu privire la astfel de tentative de obținere de informații și activități subversive și face apel la cetățeni să fie vigilenți și să informeze imediat oamenii legii cu privire la cererile suspecte din partea abonaților neidentificați – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.