“Am greșit”. Henry Kissinger recunoaște că s-a înșelat în privința Ucrainei și a capacității sale de rezistență contra invadatorilor ruși. În timp ce Kissinger s-a înșelat timp de 30 de ani în ceea ce privește Rusia și fostele republici sovietice, el este de o jumătate de secol de partea greșită a istoriei și în ceea ce privește China și Taiwanul


  • Podul
  • Mar 6, 2023 17:52
  • 2379
“Am greșit”. Henry Kissinger recunoaște că s-a înșelat în privința Ucrainei și a capacității sale de rezistență contra invadatorilor ruși. În timp ce Kissinger s-a înșelat timp de 30 de ani în ceea ce privește Rusia și fostele republici sovietice, el este de o jumătate de secol de partea greșită a istoriei și în ceea ce privește China și Taiwanul

La 99 de ani, Henry Kissinger este o demonstrație vie a faptului că nu ești niciodată prea bătrân pentru a învăța lucruri noi sau pentru a-ți recunoaște greșelile. Fostul secretar de stat american a recunoscut public că a judecat dramatic de greșit Rusia, războiul acesteia împotriva Ucrainei, precum și calitățile liderilor de la Kiev și ale populației ucrainene, transmite The Hill – detalii AICI

După ce Vladimir Putin a descris dizolvarea Uniunii Sovietice și a imperiului său represiv drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului", sugerând că ar trebui reconstituită, Kissinger îndemnase America să "dea dovadă de o mai mare sensibilitate față de complexitatea Rusiei"

După ce Putin a invadat Georgia, Kissinger a declarat că "izolarea Rusiei nu este o politică sustenabilă pe termen lung"

Apoi, când Putin a anexat estul Ucrainei și Crimeea, Kissinger a îndemnat Kievul să adopte neutralitatea între Rusia și Occident: "Dacă Ucraina vrea să supraviețuiască și să prospere, nu trebuie să fie avanpostul niciunei părți împotriva celeilalte".

În mai 2022, el a declarat, în cadrul Forumului Economic de la Davos: "Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi ușor de depășit. În mod ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o revenire la status quo ante. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăși".

De asemenea, Henry Kissinger a explicat ce a vrut să spună prin "status quo ante”: “Frontierele existente în momentul în care a început războiul la 24 februarie. Rusia ar renunța la cuceririle sale de acolo, dar nu și la teritoriul pe care l-a ocupat în urmă cu aproape un deceniu, inclusiv Crimeea. Acel teritoriu ar putea face obiectul unei negocieri după încetarea focului".

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a răspuns la sugestia lui Kissinger: "Se pare că domnul Kissinger nu are un calendar din 2022, ci din 1938, iar el a crezut că vorbește cu un public nu la Davos, ci în München-ul din acea vreme. Apropo, în anul 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, nimeni nu i-a auzit pe aceștia atunci spunând că era necesar să te adaptezi la naziști în loc să fugi de ei sau să te lupți cu ei".

Asistentul lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, a fost și mai tăios: "Din păcate, chiar și după 10 luni de război, domnul Kissinger nu a înțeles nimic... nici natura acestui război, nici impactul său asupra ordinii mondiale. Rețeta pe care fostul secretar de stat o cere, dar se teme să o spună cu voce tare, este simplă: liniștiți agresorul sacrificând o parte din teritoriul Ucrainei cu garanții de neagresiune împotriva altor state din Europa de Est".

În iulie 2022, Kissinger a răspuns criticilor: "Nu am spus că ar trebui să se renunțe la un teritoriu. Am sugerat doar că ar trebui să aibă un statut separat în orice negocieri". El a spus că estul Ucrainei și Crimeea ar trebui tratate diferit "din cauza importanței lor pentru Rusia, dincolo de disputa din criza actuală".

Deși a lăudat conducerea lui Zelensky, Kissinger a pus la îndoială viziunea sa globală: "El nu s-a exprimat despre cum va arăta lumea după război cu aceeași claritate și convingere cu care a condus urmărirea războiului". De fapt, Zelensky a oferit viziunea sa despre cum va arăta Ucraina după război - întreagă, liberă, independentă și democratică. În ceea ce privește lumea în general, el a spus că aceasta va fi considerabil mai sigură atunci când agresiunea Rusiei va fi învinsă. 

Pe 17 ianuarie 2023, la o altă conferință de la Davos, Kissinger a început o retragere parțială, spunând că aderarea Ucrainei la NATO, căreia i s-a opus mult timp, ar fi un "rezultat adecvat, iar ideea unei Ucraine neutre în aceste condiții nu mai are sens". Zelensky a remarcat diplomatic: "Mă bucur că domnul Kissinger s-a răzgândit"

Așadar, în timp ce Kissinger s-a înșelat timp de 30 de ani în ceea ce privește Rusia și fostele republici sovietice, el este de o jumătate de secol de partea greșită a istoriei și în ceea ce privește China și Taiwanul – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.