EXCLUSIV Reprezentant al Legiunii Internaționale: "Rusia nu este o țară slavică! Tactica de luptă a rușilor e aceeași pe care au avut-o pe vremea mongolilor!". Interviu de impact: Cele mai dificile momente întâmpinate de forțele ucrainene în războiul la scară largă / Tactica invadatorilor / Carențele abordării occidentale în ceea ce privește sprijinirea militară a Ucrainei


EXCLUSIV Reprezentant al Legiunii Internaționale: "Rusia nu este o țară slavică! Tactica de luptă a rușilor e aceeași pe care au avut-o pe vremea mongolilor!". Interviu de impact: Cele mai dificile momente întâmpinate de forțele ucrainene în războiul la scară largă / Tactica invadatorilor / Carențele abordării occidentale în ceea ce privește sprijinirea militară a Ucrainei

Pe parcursul unui interviu pe care mi l-a acordat la Kyiv, Yura, un reprezentant al Legiunii Internaționale care a luptat pe front împotriva hoardelor Kremlinului timp de câteva luni, a oferit o serie de detalii despre modul de luptă al acestora. Concret, Yura a precizat că "tactica rușilor este aceeași pe care au avut-o pe vremea mongolilor", adăugând în acest sens că "Rusia nu este o țară slavică".

Întrebat care a fost cea mai dificilă perioadă pentru trupele ucrainene în acest an de război la scară largă, Yura a menționat că a fost vorba despre primele zile, blamând în acest context țările occidentale că nu au furnizat din timp Ucrainei armamentul necesar, situația lăsând de dorit, de altfel, și în prezent. Reprezentantul Legiunii Internaționale a pus această abordare a țărilor occidentale pe seama unei ideologii pacifiste pe care au adoptat-o de-a lungul timpului.

Totodată, Yura a subliniat eroismul de care au dat dovadă nu doar militarii ucraineni, ci și civilii, din primele momente ale războiului: "Principalele noastre arme au fost determinarea, curajul și pregătirea pentru a lupta. Oamenii noștri au oprit cu mâna goală tancuri în direcția nordică, în direcția sudică, mai precis în regiunea Herson, iar datorită acestor acțiuni unele unități rusești au fost oprite chiar și pentru câteva minute. Într-un război la scară largă, când ești ținta unui atac masiv, asta va ajuta, întrucât îți oferă câteva minute în plus".

Reporter: Care este contribuția Legiunii Internaționale împotriva agresiunii rusești?

Yura: Contribuția este una incredibilă și eroică. După momentul în care președintele a făcut apel către persoane din întreaga lume să sprijine Ucraina și să fie voluntari militari, rezultatele au fost foarte bune, eroice. Am întâlnit foarte mulți oameni din multe țări care au decis să sprijine Ucraina. Ceea ce m-a surprins e că mai mult de 90% dintre oamenii pe care i-am întâlnit au decis să lupte nu pentru bani. În principal oamenii au ales să lupte ca voluntari, din bunăvoință. Aceștia mai săriseră în sprijinul altor națiuni în probleme punctuale. După izbucnirea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, fiind cel mai mare război în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, o mulțime de oameni din întreaga lume au decis să vină în Ucraina, iar statul nostru i-a organizat în Legiunea Internațională. Înainte de război eram implicat și în activități literare, în sfera poeziei, iar astfel pentru mine este interesantă istoria tuturor acestor oameni. Am întâlnit oameni interesanți dintr-o mulțime de țări. A fost uimitor!

Reporter: Câte luni ați fost implicat în mod direct în lupte împotriva trupelor rusești? Ce puteți spune despre modul în care luptă rușii, tactica acestora, respectiv de ce arme dispun? Cât de bine sunt echipați?

Yura: Am participat, dar nu pentru o perioadă lungă de timp. Doar 3 luni, pentru că din cauza unor probleme cu care m-am ales la spate mi-am încheiat activitatea militară. Tactica rușilor este aceeași pe care au avut-o pe vremea mongolilor. Rusia nu este o țară slavică. Au în mod parțial o cultură slavică, dar tradiția militară este mongoloidă. Asta înseamnă că folosesc un număr mare de oameni pe care-i trimit direct către pozițiile inamice. Așadar, știm cum au luptat în Al Doilea Război Mondial. A fost aceeași tactică și acum, aceea de a-și arunca carnea de tun către pozițiile inamice. Oamenii din Federația Rusă sunt foarte devastați întrucât un număr mare de oameni mor într-un astfel de tip de război. Dar trebuie să recunosc că această tactică uneori funcționează. Dacă comparăm cu numărul de oameni din Ucraina care luptă în armată, Garda Națională, sunt mult mai mulți. Din acest motiv, luptăm și avem nevoie să luptăm mult mai inteligent. Rușii din trupele de elită luptă însă bine, pentru că au fost antrenați, au fost implicați în lupte în Caucaz, în Icikeria, respectiv împotriva Siriei și Georgiei. Dar în cea mai mare parte astfel de unități au fost eliminate până în prezent. Rușii mai dispun de doar câteva astfel de brigăzi care pot lupta bine. Așadar, Rusia folosește acum oameni proaspăt mobilizați, iar generalii ruși nu au niciun respect pentru aceștia și nu fac altceva decât să-i arunce către pozițiile ucrainene. De aceea asemenea bătălii precum în Mariupol, Severodonețk, Svatova, în prezent în Bahmut, Soledar, Avdiivka și Marinka sunt nebunești, purtate îndeaproape, iar din cauza tacticii adoptate au pierdut deja un număr imens de oameni.

Reporter: Care au fost cele mai dificile momente cu care s-a confruntat Ucraina în acest război la scară largă?

Yura: Primele zile. Știam că vor demara ofensiva, dar startul războiului s-a amânat de câteva ori. Războiul a început pe 24 februarie. Noi ne așteptam să înceapă puțin mai devreme, 16 februarie de pildă. Prima zi a fost cea mai dificilă. Principala noastră sarcină a fost de a preveni un avans semnificativ pe teritoriul nostru. De asemenea, am vrut să salvăm armata, iar din acest motiv am folosit manevre defensive. De aceea, de exemplu, în direcția nordică i-am permis inamicului să avanseze puțin mai adânc și am folosit ulterior manevra de a distruge linia mecanică de tancuri și alte vehicule militare. În general, în luptă, trebuie să te oprești și să te salvezi dacă ești sub atac. Această regulă o poate spune orice luptător de box. Este la fel și în cazul războiului. Oamenii din armată, din structurile de apărare teritoriale, respectiv simplii cetățeni au îndeplinit această sarcină. Ceea ce a fost cel mai important în această primă zi este că armata noastră, în ultimii 8 ani, a luptat împotriva Rusiei în Donbas. Politicienii ucraineni au refuzat să acorde atenției armatei după prăbușirea URSS. Am crezut că, având un acord în urma Memorandumului de la Budapesta, suntem în siguranță. Așadar nu am vrut să acordăm atenție securității strategice și securității operaționale. Desigur, foarte mulți oameni din Ucraina au înțeles că e o problemă și au pus această chestiune pe agenda publică și politică. Dar, în mod predominant, simplii cetățeni și cei din elita politică s-au concentrat pe problemele lor personale. Voiau să aibă bani, ca familiile lor să aibă un nivel mai ridicat de trai, asta întrucât viața pe vremea URSS a fost una dificilă. Vreau să spun că am învățat această lecție după 2014, ne-am antrenat armata, mulți civili au participat la antrenamente. De aceea am avut în prima zi de război o operațiune de succes la nivelul apărării teritoriale.

Reporter: Mulți spun chiar că Ucraina dispune acum de o armată pregătită la nivelul NATO. 

Yura: Dacă comparăm cu NATO, nu vreau să spun că avem o armată mai bună decât cea a Alianței Nord-Atlantice. De pildă, armata SUA este angrenată întotdeauna în bătălii, are foarte multă experiență. În aceeași situație este probabil armata Marii Britanii. Dar trebuie să vorbim despre această ideologie pacifistă ce prevalează în țările occidentale și care spune că "războiul este ceva foarte grav", că "trebuie să trăim o viață confortabilă". Oamenii din Occident nu sunt pregătiți pentru război nici măcar cât eram pregătiți noi înainte de 2014. Este o provocare majoră pentru întreaga civilizație occidentală. Cultura occidentală se află la încercare. Avem o mulțime de pericole în jurul nostru. Vreau să le spun tuturor cetățenilor din UE că trebuie să fie pregătiți. Trebuie să fiți patrioți ai țării și culturii voastre. În al doilea rând, trebuie să învățați de pildă ce trebuie să faceți într-o situație critică în care unii oameni sunt răniți. Sunt necesare aptitudini medicale. De asemenea, trebuie să vă antrenați ca pușcași. Trebuie să știți cum să trageți cu diferite tipuri de arme. Așadar, înscrieți-vă în cluburile de tras cu arma și opriți-vă din a juca jocuri pe PC. Ceea ce este interesant e că oamenii din Ucraina care doar ca distracție au fost la airsoft au arătat rezultate bune în ceea ce privește deplasarea tactică în războiul real. Ei au dat randament mai bun decât mine.

Reporter: Care au fost armele care au ajutat cel mai mult rezistența ucraineană pe parcursul acestui an de război la scară largă?

Yura: Principalele noastre arme au fost determinarea, curajul și pregătirea pentru a lupta. Oamenii noștri au oprit cu mâna goală tancuri în direcția nordică, în direcția sudică, mai precis în regiunea Herson, iar datorită acestor acțiuni unele unități rusești au fost oprite chiar și pentru câteva minute. Într-un război la scară largă, când ești ținta unui atac masiv, asta va ajuta, întrucât îți oferă câteva minute în plus. Așadar aceasta este prima armă care ne-a ajutat. În al doilea rând, vreau să spun că nu este vorba despre armamentul occidental. Din pricina acestei ideologii pacifiste, din cauza trădării Ucrainei de către țările occidentale, atunci când au refuzat să ofere țării noastre suficiente arme să lupte împotriva unuia dintre cei mai mari inamici, am folosit în general de ceea ce dispuneam deja în armata noastră. A fost vorba de artileria noastră, de tancurile noastre. Acel tip de armament care ne-a ajutat este artileria. 

Reporter: Nu au adus și sistemele HIMARS un aport semnificativ?

Yura: Nu este corect, pentru că am primit HIMARS câteva luni după începerea războiului. HIMARS a ajutat desigur atunci când a ajuns în Ucraina. Dar am câștigat pe direcția nordică fără HIMARS, ci doar prin folosirea capabilităților noastre. HIMARS este un tip de armament bun, dar va fi într-adevăr bun atunci când vom avea suficiente sisteme de acest tip. Rusia nu este un stat de dimensiuni medii. Dispune de o armată imensă. Chiar dacă folosesc această tactică mongoloidă, chiar dacă nu sunt atât de bine pregătiți cum credeau înainte de război, au totuși o armată destul de mare. Oamenii din Occident trebuie să înțeleagă că nu este ușor să lupți împotriva Rusiei. Da, putem stopa armata Rusiei cu ajutorul Occidentului.

Reporter: Care sunt armele necesare pentru victoria completă a Ucrainei? Mă refer la recuperarea tuturor teritoriilor, inclusiv a Crimeei.

Yura: Avem nevoie de o abordare sistematică, nu doar de un anumit tip de armament. Avem nevoie de o listă întreagă de armament. Cu această întreagă listă de arme moderne putem face față unui număr mare de soldați. Dar a doua parte a acestei abordări sistematice este că avem nevoie de o cantitate suficientă a acestor arme. Această ezitare constantă a țărilor occidentale este dezamăgitoare. Mă simt mâhnit de această abordare occidentală privind acordarea de sprijin. Țările occidentale au acum o abordare negativă, pentru că în primul rând amână constant trimiterea de arme, iar în al doilea rând nu trimit suficiente. De exemplu în Europa țările occidentale dispun de aproximativ 2000 de tancuri Leopard, dar au decis să ofere aproximativ 35. Iar ieri un oficial german a spus că nu pot aduna două batalioane de tancuri pentru Ucraina. Când îi asculți pe politicienii occidentali, îi auzi spunând "vrem cu tărie să ajutăm Ucraina". Dar ca rezultat au pregătit doar un singur batalion de tancuri pentru mai mult de 1000 de km de linie de front. Linia frontului este foarte lungă, iar un singur batalion de tancuri nu e suficient pentru recuperarea teritoriilor. Nu pot avea decât cuvinte urâte despre comportamentul SUA, Marii Britanii și Franței, care sunt parte a Memorandumului de la Budapesta prin care Ucraina a renunțat la capabilitățile nucleare. Rusia este un inamic istoric pentru Ucraina și am înțeles cu toții că se pregătește pentru un război contra Ucrainei. Desigur, în general, suntem într-o asemenea situație că fără ajutorul occidentalilor nu ne putem lua înapoi teritoriile.

Reporter: Dacă nu oferă suficient ajutor, vor avea de-a face cu o provocare mai mare? 

Yura: Acum trăim într-o încleștare majoră gepolitică. Această situație geopolitică a fost descrisă în numeroase cărți ale unor faimoși analiști din foarte multe țări. În general, oamenii care lucrează în sfera serviciilor de informații au înțeles întotdeauna că acest conflict va avea loc 100%, dar eventual sub altă formă. Din această perspectivă, țările occidentale au parte acum de mai ieftin și eficient război împotriva Rusiei. Țările NATO au refuzat să ajute cu trupe, doar ucrainenii luptă, desigur alături de voluntari străini. Dacă Ucraina va pierde, țările occidentale vor plăti probabil de 10 ori mai mult. Vor pierde foarte mulți bani, își vor folosi propriile trupe într-un război direct împotriva Rusiei.

Reporter: Eventual și împotriva Chinei.

Yura: Am vrut la rândul meu să spun această chestiune privind înțelegerea relațiilor dintre Rusia și China. A învinge Rusia înseamnă ca această țară să se alăture alianței occidentale împotriva Chinei. În caz contrar, Rusia, în următorii ani, va fi un aliat al Chinei împotriva țărilor occidentale. Așadar, când aud unii oficiali occidentali care spun că trebuie oprită sprijinirea Ucrainei, trebuie spus că aceștia nu înțeleg geopolitica, relațiile internaționale, care e situația reală în plan internațional în lume. Dacă în acest an vor spune "să oprim sprijinul pentru Ucraina", ok, este dreptul lor. Dar în 5 ani acești oameni care vor fi probabil oficiali în Guvernul țării lor vor trebui să-și ceară scuze poporului pentru că în viitor probabil vor fi nevoiți să plătească de 10 ori mai mult și să ia totodată decizia de a-și folosi trupele împotriva Chinei. 

Reporter: Cât de semnificativă considerați că este în continuare influența rusească în Europa?

Yura: Este o problemă majoră chiar și acum. Această influență rusească în Europa este o consecință a moștenirii URSS. În general, principalele țări occidentale, respectiv cele din Europa Centrală și de Est au această influență. Putem observa asta și în România, Bulgaria, Grecia. Dar acum această influență este în scădere desigur, întrucât, în primul rând, Rusia nu e URSS, iar în al doilea rând este vorba despre războiul din Ucraina. Foarte mulți europeni au înțeles că Rusia este un inamic al Europei, au refuzat să susțină agresiunea rusească împotriva Ucrainei. De aceea, legitimitatea exponenților pro-Rusia a scăzut în țările occidentale. Dar avem în continuare această influență și putem observa în foarte multe țări europene diferite partide politice care au o ideologie ce sprijină Rusia. Avem acces public la foarte multe informații potrivit cărora exponenți din aceste partide au fost finanțați din Rusia. Știm informații despre Freedom Party din Austria, National Rally din Franța, care au primit finanțări din Rusia, cât și despre partidul AfD, al cărui conexiuni nu le cunosc, dar e în continuare o fornațiune politică pro-Rusia. Trebuie să înțeleagă că Rusia este un subiect geopolitic ce nu aparține Europei, ci așa-zisei Eurasia. Ideologii, filosofii ruși se poziționează anti-Europa. Este un punct prioritar pentru Rusia să fie împotriva Europei. Existența acestor politicieni pro-ruși e totodată o consecință a corupției. Voi folosi din nou exemplul Austria. Astfel, rușii pot influența Austria, Ungaria. Austria și Ungaria s-au comportat foarte neprietenos cu Ucraina și sper că țara mea, în viitor, va veni cu nota de plată pentru aceste state. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.