VIDEO. Liderul senatorilor USR ia în vizor PNL și PSD la 1 an de război dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei: "Ne e oare frică să nu-l supărăm pe 'marele vecin' de la Răsărit?!". Rușinos: PSD și PNL continuă să blocheze inițiativa privind declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului!


VIDEO. Liderul senatorilor USR ia în vizor PNL și PSD la 1 an de război dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei: "Ne e oare frică să nu-l supărăm pe 'marele vecin' de la Răsărit?!". Rușinos: PSD și PNL continuă să blocheze inițiativa privind declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului!

Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit luni într-o ședință comună pentru a marca un an de la începutul războiului la scară largă dus de statul terorist Rusia împotriva Ucrainei. Însă, așa cum a remarcat liderul senatorilor USR, Radu Mihail, pe parcursul unui discurs susținut în plenul reunit, PSD și PNL continuă să blocheze inițiativa ce vizează declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. 

"Tupeu, minciună, cruzime, lașitate, ipocrizie. Asta a caracterizat și caracterizează regimurile teroriste. Asta caracterizează și regimul Putin. Regimurile teroriste au fost învinse, toate, prin fermitate, intransigență, neșovăire, neclintire. Și prin SOLIDARITATE.

Avem astăzi o sesiune specială în care guvernarea actuală nu are curajul să VOTĂM o declarație a Parlamentului României. Așa cum au făcut-o alte Parlamente naționale sau Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Asistăm cum cozi de topor, parlamentari și politicieni pușcăriași, se gudură pe la recepțiile de la Ambasada Rusiei, în timp ce, de un an de zile, zeci de mii de civili ucraineni nevinovați sunt omorâți și mii de copii sunt răpiți și deportați în Rusia, la 'reeducare'.

Conducerea Parlamentului nostru evită, însă, să ia o poziție fără echivoc.

Am depus în urmă cu patru luni o propunere de hotărâre și acum 10 zile o propunere de declarație comună a Parlamentului, atât la biroul domnului Marcel Ciolacu, cât și la biroul Președintei Senatului, cerând condamnarea agresorului rus, susținerea Ucrainei și susținerea Republicii Moldova.

La Parlament se stă și se ascultă cum mințile luminate de la Kremlin spun că Transnistria e teritoriu rusesc și cum planifică intervenții în Republica Moldova. Se stă și nu se reacționează.

Avem în schimb o ședință 'extraordinară' cu simple declarații de la microfon. Puțin, domnilor, foarte puțin... Ne e oare frică să nu-l supărăm pe 'marele vecin' de la Răsărit?!

Nu, doamnelor si domnilor, gata cu frica și cu sferturile de măsură!  

Trebuie să spunem clar și răspicat:  

- Parlamentul României reafirmă sprijinul pentru statul și poporul ucrainean în lupta pentru libertate, pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei.

- reafirmăm sprijinul fără echivoc față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

- calificăm acțiunile regimului Putin drept teroriste

- susținem toate măsurile necesare pentru a sprijini Ucraina, pentru sancționarea oamenilor lui Vladimir Putin și a regimului său

- susținem implicarea României în eforturile de sprijin pentru populația civila ucraineana și de reconstrucție a statului ucrainean

- susținem ca statul român să sprijine puternic Ucraina și Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană

Asta ar fi trebuit să declarăm astăzi și să ne asumăm cu nume și prenume, printr-un vot, afirmația că Rusia se comportă ca un stat terorist și că România este solidară cu victima terorizată în ultimele 12 luni, Ucraina", a declarat Radu Mihail. 

Vedeți video de la 40:18:



Podul.ro a relatat în decembrie 2022 faptul că regimul PNL-PSD-UDMR tergiversează prin tot felul de tertipuri procedurale supunerea la vot a declarației ce vizează desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.