EXCLUSIV (SURSE): PSD și PNL tergiversează declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. În tot acest timp, în Parlamentul Poloniei a fost adoptată o a doua rezoluție prin care e condamnat regimul terorii de la Moscova


EXCLUSIV (SURSE): PSD și PNL tergiversează declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. În tot acest timp, în Parlamentul Poloniei a fost adoptată o a doua rezoluție prin care e condamnat regimul terorii de la Moscova

Coaliția de la putere, PNL-PSD-UDMR, tergiversează prin tot felul de tertipuri procedurale supunerea la vot a declarației ce vizează desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. 

Potrivit surselor Podul.ro, după ce a fost înregistrat la Biroul Permanent al Senatului, documentul a fost trimis către Comisia de Politică Externă a Senatului, unde a și rămas de la finalul lunii noiembrie, fiind vorba despre un blocaj în circuitul de avizare. Comisia de Politică Externă a Senatului este condusă de fostul ministru de Externe, pesedistul Titus Corlățean. Presat să scoată de la sertar documentul, Corlățean aruncă responsabilitatea către PNL, repetând sistematic că așteaptă avizul de la Ministerul de Externe condus de penelistul Bogdan Aurescu. 

Astfel, în timp ce statele partenere precum țările baltice și Polonia au dat curs unui astfel de demers firesc în contextul războiului dus la scară largă de Kremlin contra Ucrainei, o rezoluție similară ajunge în România victima unui ping-pong al tergiversării între PNL și PSD. 

Chiar ieri, Seimul, camera inferioară a Parlamentului polonez, a adoptat o rezoluție prin care a recunoscut Rusia drept stat sponsor al terorismului.

"Seimul Republicii Polone recunoaște Federația Rusă ca stat care sprijină terorismul și utilizează mijloace teroriste", se arată în textul rezoluției.

Documentul afirmă că Rusia "încalcă în mod sistematic drepturile omului, dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite, respectiv o serie de alte angajamente, anexează teritorii ale altor țări, comite atacuri armate, crime de război, genocide și desfășoară activități economice ostile, în special în sfera energiei".

Mai mult, potrivit rezoluției, Rusia este "direct responsabilă pentru doborârea zborului Malaysian Airlines (MH17) în iulie 2014, când 298 de pasageri și membri ai echipajului au fost uciși" și, totodată, pentru "prăbușirea zborului forțelor aeriene poloneze (zborul 101) în Smolensk în aprilie 2010, care a ucis 96 de persoane la bord, inclusiv pe președintele Republicii Polone, Lech Kaczyński, oficiali guvernamentali polonezi, înalți comandanți militari polonezi și NATO, respectiv membri ai Parlamentului polonez".

"Agresiunea bestială și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă. Armata rusă desfășoară atacuri pe întreg teritoriul țării invadate, în care au murit mii de oameni, inclusiv mulți copii", mai scoate în relief documentul.

Federația Rusă și structurile sale armate mai comit următoarele atrocități, atrage atenția documentul adoptat de Seim: "acte de teroare împotriva infrastructurii civile, execuții, răpiri în masă, acte de violență sexuală și tortură, copiii sunt smulși din familiile lor pentru a fi supuși rusificării, deportări în masă ale populației, recrutări forțate a cetățenilor ucraineni în forțele armate ruse, furt de proprietăți".

"Rusia încalcă în mod repetat Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război", au mai scris parlamentarii în rezoluție.

Seimul a mai declarat că Federația Rusă a comis un act de piraterie internațională "blocând cu forța porturile ucrainene și paralizând comunicațiile maritime pe rutele care duceau la acestea fără a declara război"

"Prin arderea și jefuirea pământurilor ucrainene și împiedicând Ucraina să exporte produse agricole pentru o lungă perioadă, Rusia a adus spectrul foametei în multe țări africane și asiatice", subliniază documentul.

Parlamentarii au cerut Consiliului de Miniștri să continue și să extindă acțiunile menite să impună noi pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și a persoanelor care susțin regimul lui Putin. Parlamentarii au cerut totodată extinderea sprijinului pentru Ucraina în lupta împotriva agresorului. (sursa: AICI)

Trebuie precizat de asemenea că Senatul de la Varșovia, camera superioară a Parlamentului polonez, a recunoscut în octombrie Rusia drept regim terorist. 

MAI MULTE DETALII: Senatul Poloniei a declarat Rusia drept "regim terorist" și scoate în evidență că "Ucraina este cel mai important loc pentru apărarea democrației și libertății"

În ceea ce privește România, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, anunța pe 31 octombrie depunerea unei propuneri de rezoluții care să fie adoptată de Parlamentul României pentru a declara regimul de la Kremlin ca fiind unul terorist. 

"USR depune astăzi la Birourile Permanente ale celor două Camere o propunere de declarație a Parlamentului României privind recunoașterea regimului lui Putin ca fiind un regim terorist. De 250 de zile asistăm la o agresiune nemiloasă a regimului Putin împotriva milioanelor de ucraineni, a milioanelor de civili care nu au nicio vină și care trebuie să fie protejați de către comunitatea internațională. Modul în care acționează regimul de la Kremlin este ilustrat cel mai bine de ultimele decizii, de a ataca infrastructura civilă, de a lăsa fără căldură, fără curent electric milioane de civili. E definiția în sine a terorismului. A venit momentul ca Parlamentul României să aibă o poziție foarte clară, să aibă o poziție care să exprime cât de puternic susține România poporul ucrainean, cât de puternic susține România respectarea legislației internaționale și sperăm că vom reuși cât de repede majoritatea parlamentarilor pentru a adopta această rezoluție în cele două Camere", precizase Radu Mihail. 

Ulterior, pe 16 noiembrie, Radu Mihail preciza că documentul prin care USR cere Parlamentului României să declare regimul Putin drept terorist merge mai departe în circuitul instituțional. Acesta a trecut în revistă și mai multe state care au adoptat deja o astfel de rezoluție. 

"Declararea regimului Putin drept regim terorist: propunerea de declarație comună depusă alături de USR merge mai departe

Parlamentul Lituaniei, Seimas – 10 mai

Parlamentul Letoniei, Saeima – 11 august

Parlamentul Estoniei, Riigikogu – 18 octobrie

Senatul Polonez – 26 octombrie

Parlamentul Ceh – 15 noiembrie

Parlamentul României, când? 5 state europene au făcut deja demersuri pentru condamnarea acțiunilor regimului rus în Ucraina.  

Poate nu întâmplător, state din estul Europei. State care știu ce înseamnă teroarea unui regim dictatorial la Kremlin.  

Alături de USR, am depus încă de pe 31 octombrie o propunere de declarație comună a Parlamentului României pentru condamnarea anexării ilegale de către Federația Rusă a teritoriilor Ucrainei și recunoașterea actualului regim Putin drept regim terorist.

Astăzi, documentul merge mai departe și va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe, precum și în comisiile de politică externă din cele două camere, pentru ca mai apoi, să fie introdus în plenul comun. Vom pune presiune pentru a obține termene clare și astfel, pentru ca toate demersurile necesare să fie realizate cât mai curând", a scris Mihail pe Facebook. 

Însă, demersul se lovește în continuare în Parlamentul României de pretexte procedurale, în condițiile în care într-o lună și jumătate era timp mai mult decât necesar pentru dezbaterea și avizarea rezoluției, astfel încât să ajungă în plen la vot. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.