Rușii, Kremlinul și democrația: în Rusia se mai organizează alegeri locale doar în 6 orașe


  • ACP
  • Feb 9, 2023 11:08
  • 1018
Rușii, Kremlinul și democrația: în Rusia se mai organizează alegeri locale doar în 6 orașe

Publicația Novye Izvestia relatează că în Rusia se mai organizează alegeri directe pentru primari și asta numai în șase orașe mari, dar foarte curând chiar și unul dintre aceste orașe și-ar putea pierde acest privilegiu. 

În Novosibirsk se discută anularea alegerilor directe, timp în care proiectul acestei acțiuni a fost deja înaintat Adunării legislative a regiunii și a fost aprobat de Camera Publică. 

Nu cu mult timp în urmă și orașul Tomsk și-a pierdut posibilitatea de a avea un primar ales de către cetățeni, după ce deputații locali au fost de acord cu recomandarea autorităților regionale privind renunțarea la alegerile directe. 

Într-un interviu pentru Novye Izvestia, Senatorul Vladimir Gorodețki, fost guvernator al regiunii Novosibirsk, a explicat că perioada dificilă prin care trece regiunea ar impune un sistem de management mai dur, așadar trebuie renunțat la alegerile de primari. 

"În condițiile în care ne aflăm, controlabilitatea este necesară pe linia tuturor ramurilor guvernamentale (...) este nevoie de concentrare în jurul verticalei și guvernatorului. Am lucrat cândva ca primar, am trecut prin trei campanii electorale și am crezut că este important să fiu ales și să existe încredere. Dar s-au schimbat multe în ultimii 10 ani. De exemplu, interesul pentru alegerile municipale a scăzut de peste 2 ori. Cred că acum modelul fără alegeri directe este mai corect, de vreme ce va veni un manager care va asigura continuitatea în dezvoltarea orașului. În plus, participarea cetățenilor este asigurată prin deputați. Nu e vorba de personalități, nu este vorba de faptul că actualul primar este rău și trebuie să găsim modalități de a-l elimina, ci este vorba despre perspectiva și sustenabilitatea sistemului”

În marea majoritate a municipiilor, primarii sunt aleși de deputații municipali dintre cei care se înscriu în competiție pentru acest post, dar legislația este întocmită în așa fel încât doar cei care sunt autorizați de guvernul regional să poată promova aceasta selecție. 

Dmitri Dovzhenko, fostul președinte al Comitetului de finanțe și impozite al Dumei orașului Chelyabinsk, a remarcat că „deputații sunt prezentați ca alegători care reprezintă diferite raioane ale orașului, dar de fapt, decizia se ia la nivelul conducerii partidului, iar apoi funcționează disciplina de partid”.

„În opinia mea, în cazul numirii, primarului orașului este un personaj tehnic în subordinea guvernatorului”, a mai spus el. 

Ca argumente pentru anularea alegerilor, inițiatorii invocă o scădere a interesului cetățenilor pentru alegeri dar și arhicunoscutul argument că sunt costisitoare campaniile electorale, iar banii trebuie folosiți pentru altceva. Dar faptul că prezența la vot ar fi scăzut din 2009 de la 50% la 20%, conform celor de la Novye Izvestia, arată că nici cetățenii ruși nu țin prea mult la puținele urme de democrație din țara lui Putin – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.