Apariția nivelului următor al internetului se întâmplă acum, odată cu lansarea aplicațiilor care vor concura cu ChatGPT


  • ACP
  • Feb 7, 2023 19:58
  • 783
Apariția nivelului următor al internetului se întâmplă acum, odată cu lansarea aplicațiilor care vor concura cu ChatGPT

Aplicația cu "cea mai mare creștere de popularitate din istorie", cum este descrisă aplicația de inteligentă artificială ChatGPT de Reuters, are deja doi mari competitori care urmează să intre în competiție cu ea, după ce a înregistrat în ianuarie 13 milioane de utilizatori zilnici pe zi.  

Luni, CEO-ul Google, Sundar Pichai a dezvăluit pe blogul companiei sale serviciul Bard AI, pe care l-a descris drept "un serviciu de inteligentă artificială conversațional experimental", așadar este noul concurent al Google pentru ChatGPT. Pichai a spus că Bard va fi deschis pentru "testererii de încredere" și va fi pus la dispoziția publicului în următoarele săptămâni. Bard se va baza pe informațiile de pe web pentru a oferi "răspunsuri proaspete, de înaltă calitate" și va fi lansat într-o versiune care necesită o "putere de calcul semnificativ mai mică", conform Google.

Într-un videoclip dintr-o postare care demonstrează cum funcționează Bard, un utilizator i-a adresat robotului o întrebare de genul "despre ce descoperiri noi de la telescopul spațial James Webb îi pot spune copilului meu de 9 ani", iar Bard a răspuns că "în 2023, JW a observat o serie de galaxii poreclite <mazăre verde>".  

Este posibil ca Google să fie mai precaut cu debutul lui Bard, deoarece este conștient de problemele care vin cu "inteligența artificială netestată", așa cum a remarcat publicația The Verge. Jurnaliștii de la Futurism.com spun că modelele lingvistice mari, nereglementate, sunt cunoscute ca generând "discursuri instigatoare la ură", așadar asta ar putea fi o sursă a precauțiilor celor de la Google.

Conform Bloomberg, China va avea la rândul sau propriul echivalent al ChatGPT, prin intermediul celui mai mare motor de căutare pe internet al țării, Baidu. Cei de la Baidu intenționează să lanseze inițial o aplicație de sine stătătoare, înainte de a o integra în cele din urmă în motorul său de căutare. Creșterea de peste cinci procente a acțiunilor Baidu, apărută în urma raportului Bloomberg de duminică seara târziu, indică faptul că există un mare apetit în rândul investitorilor pentru o alternativă chineză ChatGPT.  

Compania chineză Baidu a investit deja miliarde în cercetarea AI, pentru a avea un produs care oferă asistență pentru sarcini mai apropiate de cele profesionale, precum ChatGPT, spre deosebire de chatbot-ul Melissa, care a oferit până acum o prezență reconfortantă milioanelor de utilizatori din China. În același timp e foarte posibil ca în China să mai apară și alte instrumente precum ChatGPT, în condițiile în care, potrivit Bloomberg, sunt deja mai multe startup-uri chineze care caută să depășească puterea Baidu. Este deja evident acum că aceste instrumente de inteligență artificială a căror lansare e atât de de așteptată au puterea de a schimba internetul și, odată cu el, ar putea schimba și multe lucruri în lumea așa cum o știm.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.