FOTO. Au murit arși de vii, dar nu s-au predat Securității. Cumplitul martiriu al fraților partizani Avisalon și Teodor jr. Șușman


FOTO. Au murit arși de vii, dar nu s-au predat Securității. Cumplitul martiriu al fraților partizani Avisalon și Teodor jr. Șușman

Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu” amintește că în noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanţi ai grupării de rezistenţă armată din masivul Vlădeasa (Munţii Apuseni) – frații Avisalon și Teodor jr. Șușman – au murit eroic într-o încercuire a trupelor de Miliție și Securitate, în satul Traniş din comuna Valea Drăganului. 

Ca urmare a informaţiilor obţinute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraţilor Şuşman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziţionat casa, grajdul şi şura localnicului Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa Floarea au fost anchetați ore-n șir, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8.30, femeia a fost dusă în grajd şi anchetată din nou, strigând că nu se sperie de ameninţări. Este momentul când securiştii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos.

Ajunși la gura podului, securiștii au fost primiți cu rafale de pistoale-automate. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, fraţii Şuşman fiind somaţi în mai multe rânduri să se predea. O echipă de şoc a Securităţii a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forţă, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiţă din spatele grajdului, fiind ameninţaţi că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată întreaga construcţie, fapt care s-a şi întâmplat. În timpul incendiului, echipa de şoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranţa că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeaşi intensitate, deşi erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde şi s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. 

Ceea ce atrage atenţia însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi partizani, care nu doar că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se, dar nici sinucigându-se, este poziţia în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulţi să creadă că au murit arşi de vii în poziţii de rugăciune (în genunchi, cu braţele împreunate şi ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creştin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul Șușman a încetat să existe. Zeci de persoane au fost arestate şi condamnate sub acuzaţia de a-i fi susţinut pe partizani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.