După Leoparzi, încă o veste rea pentru invadatorii lui Putin: fugiți, vin rachetele americane!


După Leoparzi, încă o veste rea pentru invadatorii lui Putin: fugiți, vin rachetele americane!

Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include după toate probabilităție și rachete cu o rază de acțiune de până la 150 de kilometri, denumite GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb.

Potrivit Reuters, furnizarea de rachete cu rază medie de acțiune va fi anunțată încă de săptămâna aceasta. Pachetul de asistență militară este de așteptat să includă și echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, precum și muniții ghidate de precizie și arme antitanc Javelin.

O parte din pachetul de 1,725 miliarde de dolari va veni de la Inițiativa privind Asistența în Securitate pentru Ucraina (USAI). Acesta permite administrației președintelui Joe Biden să obțină arme din industrie și nu din stocurile existente ale forțelor armate americane.

Fondurile din cadrul programului USAI vor fi folosite pentru achiziționarea noilor arme - bombele de croazieră GLSDB cu o rază de acțiune de până la 150 de kilometri, Statele Unite respingând cererile Kievului pentru rachete ATACMS cu o rază de acțiune de până la 297 de kilometri.

Raza de acțiune a rachetelor GLSDB ar putea permite Ucrainei să lovească ținte militare care erau în afara zonei de acțiune a capabilităților sale militare, ajutând-o astfel să-și reia contraatacurile împotriva Rusiei.

Pe lângă fondurile oferite de USAI, peste 400 de milioane de dolari ar putea veni din programul Autorității Prezidențiale de Reducere a Armelor (PDA). Acest lucru îi va permite lui Biden să folosească stocul actual al Statelor Unite în caz de urgență. Această asistență va include vehicule rezistente la mine (MRAP), MLRS ghidat de GMLRS și muniție.

De asemenea, producătorul american de arme General Atomics a oferit Ucrainei posibilitatea să cumpere drone de recunoaștere și de atac Reaper MQ-9, care sunt folosite în armata SUA, pentru prețul simbolic de un dolar. Cu toate acestea, acordul va cere Kievului să cheltuiască aproximativ 10 milioane de dolari pentru pregătirea și livrarea dronelor în Ucraina și încă aproximativ 8 milioane de dolari pe an pentru întreținerea acestor arme.

Vânzarea de drone Reaper de mare viteză și cu rază lungă de acțiune necesită aprobarea Casei Albe. Dronele Reaper pot fi folosite pentru supraveghere și recunoaștere. De asemenea, aceste drone sunt capabile să zboare mai mult de 24 de ore și să poarte arme. Compania oferă o versiune mai veche a dronei, MQ-9A Block 1, cu un preț de piață de câteva milioane de dolari bucata.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.