Șeful spionajului militar ucrainean: "Crimeea ne va fi înapoiată! Totul a început în Crimeea în 2014 și totul se va termina acolo!". Generalul care și-a pus cariera în joc prevestind că trupele ruse vor ataca la scară largă le dă insomnii oficialilor de la Kremlin: Ucraina are agenți care lucrează în interiorul Rusiei!


Șeful spionajului militar ucrainean: "Crimeea ne va fi înapoiată! Totul a început în Crimeea în 2014 și totul se va termina acolo!". Generalul care și-a pus cariera în joc prevestind că trupele ruse vor ataca la scară largă le dă insomnii oficialilor de la Kremlin: Ucraina are agenți care lucrează în interiorul Rusiei!

Înainte ca toate avertismentele sale cu privire la o invazie rusească să se concretizeze, generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, își mizase practic cariera prin a fi unul dintre puținii oficiali ucraineni convinși că Rusia este pe cale să atace și că va încerca să cucerească Kyivul. 

Unsprezece luni mai târziu, cuvintele Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, au o mare greutate pentru președintele Volodimir Zelenski și alți exponenți de la Kyiv. În cercurile politice ucrainene, el este respectat ca singura persoană – împreună cu serviciile de informații americane și britanice – care a avertizat corect cu luni înainte ce plănuia Rusia.

La acea vreme, el era în mare parte marginalizat. Majoritatea celorlalți oficiali militari și guvernamentali ucraineni se așteptau ca invazia rusească să fie limitată la partea de est a țării, mai degrabă decât un atac la scară largă, pe trei direcții.

Prognoza lui Budanov pentru acest an, oferită într-un interviu acordat pentru The Washington Post, este că Rusia se va concentra pe ocuparea mai multor teritorii în regiunile de est Donețk și Lugansk. O ofensivă reînnoită a forțelor rusești staționate la nord de Ucraina, în Belarus, este puțin probabilă, a precizat Budanov, și reprezintă doar o încercare de a deturna atenția și de a afecta modul în care trupele Kyivului sunt desfășurate. Acesta a mai reliefat că "trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Crimeea se întoarce acasă până la vară".

Întrebat dacă e de părere că trupele ucrainene care ajung în Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o ilegal în 2014, l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară, Budanov a răspuns: "Nu este adevărat! Iar Crimeea ne va fi înapoiată! Vă spun mai multe: totul a început în Crimeea în 2014 și totul se va termina acolo".

"Este o tactică de sperietură", a adăugat acesta. 

"Rusia este o țară de la care te poți aștepta la multe, dar nu la o imbecilitate totală. Efectuarea unui atac nuclear va avea ca rezultat nu doar o înfrângere militară a Rusiei, ci și prăbușirea Rusiei. Și ei știu asta foarte bine", a subliniat Budanov. 

Printre celelalte afirmații ale lui Budanov figurează și cea potrivit căreia Putin este bolnav de cancer în stadiu terminal.

"Este o întrebare deschisă dacă este adevăratul Putin acum", a spus Budanov. 

Budanov este atât de încrezător în informațiile sale încât deschide ocazional un dosar în biroul său pentru a oferi date exacte, relatează The Washington Post. 

"Aproximativ 326.000 de militari ruși" luptă în Ucraina în prezent, respectiv Rusia mai dispune de doar 9% din stocul său de rachete cu rază lungă de acțiune Kalibr, a precizat oficialul ucrainean. 

Zelenski a părut să se bazeze pe informațiile lui Budanov într-un recent discurs adresat Forumului Economic de la Davos, atunci când a spus că nu este sigur că Putin mai este în viață. (pe de altă parte, directorul CIA William J. Burns a precizat că nu există informații care să sugereze că Putin este bolnav)

"Întotdeauna există îndoieli din partea altora", a spus Budanov. 

"Cât de eficient sunt în această poziție, asta probabil va fi scos la iveală doar în viitor de istorie. Nu mă pot evalua obiectiv. Timpul o va spune", a continuat acesta. 

Evoluția rapidă a carierei lui Budanov spre a deveni unul dintre cei mai tineri generali din istoria Ucrainei s-a accelerat în august 2016, atunci când un locotenent colonel din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost ucis în Crimeea. Se crede că Budanov a fost unul dintre operatorii speciali ucraineni implicați, care lucra în spatele liniilor inamice. Mai târziu, i s-a acordat "Ordinul Curajului" al Ucrainei pentru o serie de operațiuni ce nu au fost nedezvăluite publicului. În 2020, când era în vârstă de doar 34 de ani, a fost numit șef al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR). 

Câțiva ani mai târziu, Budanov este în continuare rezervat în a oferi detalii. El nu a confirmat sau infirmat operațiunea sau rolul său în ea. 

"S-a întâmplat ceva", a spus acesta. 

"Și toate provocările asupra vieții mele au început după aceea", a mai zis Budanov. 

În 2019, o bombă a fost plasată sub mașina lui, dar a explodat prematur. Au fost cel puțin 10 tentative de asasinat, potrivit unui apropiat al lui Budanov.

Acestea l-au determinat să trăiască o viață personală precaută. Budanov locuiește la biroul său. El iese rar în public, întrucât rămâne o țintă pentru Kremlin. După o explozia din octombrie a unei porțiuni din podul Crimeei, Moscova i-a catalogat drept vinovați pe Budanov și pe alți agenți GUR.

Oficialii ucraineni, inclusiv Budanov, nu și-au revendicat public responsabilitatea pentru atacul asupra podului sau privind unele acțiuni de pe teritoriul Rusiei. 

Două atacuri cu drone din decembrie asupra bazei aeriene ruse Engels din Saratov, la mai mult de 590 de kilometri de granița cu Ucraina, au arătat "că avem capacitatea de a ajunge cu mulți kilometri mai departe decât s-ar putea aștepta", a declarat ​Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei. 

Operațiunile pe pământ străin ar intra din punct de vedere tehnic în competența lui Budanov. În interviu, el nu a confirmat că forțele sale speciale se află în spatele atacurilor, care vizau bombardiere strategice pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi orașele ucrainene, dar a precizat că se așteaptă la mai mult și că Ucraina are agenți care lucrează în interiorul Rusiei.

"Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță", a spus Budanov. 

"Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei", a continuat acesta. 

El a sugerat, de asemenea, că oficialii de la Kremlin ar trebui să se teamă de colaboratorii din rândurile lor. 

"Există într-adevăr oameni cu care este foarte ușor să lucrezi pe acel teritoriu, oameni care înțeleg că Rusia ar trebui să fie diferită. Și sprijinim astfel de oameni", a punctat Budanov. 

"Ce urmează?", a fost întrebat Budanov, reiterându-se cererea de a face predicții suplimentare. "Victoria Ucrainei. Nu spun nimic nou", a răspuns acesta într-un mod succint. (sursa: The Washington Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.