Șeful partidului lui Zelenski anunță demiterea unor înalți oficiali vamali și percheziții la o serie de oligarhi și foști înalți oficiali de la Apărare și Interne


  • ACP
  • Feb 1, 2023 17:08
  • 715
Șeful partidului lui Zelenski anunță demiterea unor înalți oficiali vamali și percheziții la o serie de oligarhi și foști înalți oficiali de la Apărare și Interne

Forțele de securitate împreună cu agenți ai instituțiilor de aplicare a legii din Ucraina au efectuat pe 1 februarie mai multe percheziții la adresele unor oficiali și oameni de afaceri cunoscuți, suspectați de fapte de corupție ori de colaborarea cu Rusia. 

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) împreună cu ofițeri de la Contrainformații au făcut o percheziție la domiciliul lui Vyacheslav Bohuslaiev, președintele companiei Motor Sich, care este suspectat că lucrează pentru Rusia, iar alți anchetatori ai SBU, respectiv ai Biroului de Stat pentru Investigații au percheziționat casa lui Arsen Avakov, fost ministru de Interne. 

Fostul director adjunct al departamentului de achiziții publice de la Ministerul Apărării, Bohdan Khmelnytskyi, alături de Viacheslav Shapovalov, fost ministru adjunct al Apărării, respectiv Volodymyr Tereshchenko, fost director adjunct al companiei de stat Promoboronexport, au primit notificări prin care sunt anunțați că au dosare deschise la Procuratura Generală. În aceeași zi s-au făcut mai multe percheziții și la autoritățile fiscale din Kiev. Serviciul de Securitate al Ucrainei și Biroul de Securitate Economică efectuează percheziții și la casa omului de afaceri Ihor Kolomoiskyi, care controlează Ukrnafta, cea mai mare producătoare de petrol din Ucraina, în cazul unei anchete privind delapidarea de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de grivne și sustragerea plăților vamale.

Davyd Arakhamiia, șeful fracțiunii Partidului Servitorul Poporului, a anunțat pe canalul său Telegram demiterea întregii echipe de conducere a Serviciului Vamal de Stat și o viitoare încarcerare a personalului corupt în primăvară.  

"Voi informa publicul despre arestările de primăvară anunțate. Astăzi: căutări în Serviciul Fiscal; transmiterea notificărilor de suspiciune oficialilor de rang înalt ai Ministerului Apărării; percheziții la Ukrnafta deținută de Kolomoyskyi (Ihor Kolomoyskyi este un om de afaceri miliardar, considerat cândva un oligarh de frunte în Ucraina; Ukrnafta este o mare companie petrolieră autohtonă - n.red.); o serie întreagă de acțiuni secrete de investigație; percheziții la Avakov (Arsen Avakov, fost ministru de Interne al Ucrainei - n.red.); percheziții la locul lui Stolar (Vadym Stolar, șeful filialei din Kiev a Partidului pro-rus Platforma de opoziție – Pentru viață - n.red.) demiterea întregii echipe de conducere a Vămilor de Stat", a precizat acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.