Consiliul Național politizat al CNA a decis, marți, să sancționeze postul B1 TV cu o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 67, art. 64 alin. (1) lit. a) și 40 alin. (2) din Codul audiovizualului.
Mai exact, emisiunea „Bună, România!” pentru „mai multe ediții” difuzate în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2022. În mare, articolele invocate de CNA se referă la faptul că jurnaliștii nu ar fi făcut o distincție clară între „fapte și opinii” și nu ar fi prezentat punctul de vedere al persoanei sau persoanelor publice invocate în emisiune.
Despre ce persoană sau persoane e vorba nu este precizat de CNA în comunicatul lacunar postat pe site-ul instituției, dar realizatorii au indicat în cadrul emisiunii persoana care s-a simțit lezată de dezvăluirile și acuzațiile de presă: controversatul ministru de Interne, Lucian Bode, autorul unei imposturi academice revoltătoare (plagierea unei părți importante a lucrării sale de doctorat) și al ratării integrării României în Spațiul Schengen. Ambele situații ar fi trebuit să se soldeze cel puțin cu plecarea lui Bode din funcția publică pe care o deține și eventual cu retragerea definitivă din politică. Nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Bode e încă în politică, respectiv în fruntea ministerului unde integritatea ar trebui să fie impecabilă!
Sancțiunea decisă de CNA este cu atât mai revoltătoare cu cât impostura academică a ministrului este indubitabilă, fapt confirmat recent și de Universitatea Babeș-Bolyai la care politicianul a susținut lucrarea plagiată. Astfel, Comisia de etică a UBB a (re)analizat recent teza de doctorat a lui Lucian Bode, ajungând la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate” (semnalate de jurnalista Emilia Șercan), iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. De altfel, la scurt timp după verdict, Bode a decis și retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat.
În plus, ministrul de Interne a pierdut în prima instanță procesul deschis împotriva Universității Babeș-Bolyai prin care a solicitat suspendarea hotărârii în cazul suspiciunilor de plagiat. Hotărârea a fost pronunțată de Tribunalul Sălaj care a arătată că „Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B. B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 17.01.2023”. Bode a făcut recurs la această decizie.
Jurnalista Carmen Dumitrescu de la publicația Investigatoria și-a exprimat revolta față de decizia CNA de a amenda emisiunea „Buna, România!”, atrăgând atenția că același CNA ignoră dezinformările grave ale posturilor Antena3, RTV sau Realitatea:
„10.000 de lei au primit de la CNA sub formă de amendă jurnaliștii Razvan Zamfir și Radu Buzaianu pentru că au vorbit într-o emisiune de-a lor despre Bode și plagiatul lui. Repet! Doi jurnaliști din România au fost amendați pentru că au vorbit despre plagiatul lui Bode! Care e ministru de Interne. Și care a plagiat, așa cum a zis chiar Universitatea unde și-a susținut domnul în cauză doctoratul.
Nu știu voi cum vă raportați la situația asta, nu știu cât de grav vi se pare vouă că e. Dar simt nevoia să repet: doi jurnaliști din România au fost amendați de CNA pentru au avut curajul să vorbească despre subiectul plagiatului comis de ministrul de Interne în cadrul unei emisiuni TV.
Dar e ok că la Realitatea se duc să propage toate prostiile Dragnea și Carmen Dan, e ok că la Antena 3, Dana Budeanu e un fel de invitat permanent care ne învață medicină modernă și e ok că la România TV, Simion are platformă de exprimare liberă pentru orice idee extremistă ar avea. Acolo e ok. CNA n-are treabă cu prostii d-astea. Nasol e să vorbești liber despre Bode”, a scris Carmen Dumitrescu într-o postare pe Facebook.