Abia convocat de Ministerul ucrainean de Externe, ambasadorul ungar la Kyiv e chemat din nou să dea explicații. Înțelegerea pro-Kremlin anunțată de Viena și Budapesta


  • ACP
  • Jan 31, 2023 16:17
  • 935
Abia convocat de Ministerul ucrainean de Externe, ambasadorul ungar la Kyiv e chemat din nou să dea explicații. Înțelegerea pro-Kremlin anunțată de Viena și Budapesta

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a da explicații privind poziția țării sale, asta ca urmare a întâlnirii dintre ministrul austriac al Apărării Klaudia Tanner și omologul ei ungar Kristóf Szalay-Bobrovniczk, la care s-a convenit că Austria și Ungaria nu vor furniza arme forțelor ucrainene. 

În cadrul unei conferințe de presă comune, cei doi oficiali au subliniat cooperarea strânsă dintre Ungaria și Austria și au spus că poziția Austriei și Ungariei față de războiul din Ucraina este clară: ambele țări se vor abține să trimită arme în zona conflictului pentru a preveni o presupusă escaladarea a acestuia, fără să precizeze însă ce ar mai fi de escaladat după aproape un an de război total al Rusiei împotriva Ucrainei.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a spus că Ungaria va oferi în schimb asistență umanitară refugiaților afectați de război, deoarece ar fi de partea păcii. Ministra Klaudia Tanner a completat cele spuse de înaltul oficial maghiar, spunând că cel mai mare pericol este extinderea războiului în Europa, război care nu va fi doar unul convențional, ci va fi complementar cu un război hibrid și o migrație crescută per ansamblu. (sursa: AICI)

Ambasadorul Ungariei a mai fost convocat pentru explicații la Ministerul de Externe vineri, după ce premierul maghiar Viktor Orban a spus la o întâlnire desfășurată cu jurnaliștii la Budapesta că nu crede în victoria Ucrainei și consideră că războiul aceasta se transformă treptat într-o situație de negestionat, iar Ucraina va ajunge o ruină precum Afganistanul. Purtătorul de cuvânt al Externelor de la Kyiv, Oleg Nikolenko, a spus vineri despre cele afirmate de Viktor Orban că "astfel de declarații sunt complet neacceptabile. Budapesta continuă deliberat pe cursul distrugerii relațiilor dintre Ungaria și Ucraina". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.