În Polonia nu sunt tolerate trompetele Kremlinului. Televiziunea de stat poloneză a concediat o corespondentă care critica rusofobia poporului polonez


În Polonia nu sunt tolerate trompetele Kremlinului. Televiziunea de stat poloneză a concediat o corespondentă care critica rusofobia poporului polonez

Televiziunea de stat poloneză TVP și-a concediat corespondenta de la Roma, asta după ce aceasta a spus că nu toți rușii ar trebui să fie acuzați pentru invadarea Ucrainei, ci doar regimul Putin, continuând că polonezii "sug ura de la sânul mamei lor".

"Suntem revoltați de tweet-urile Magdalenei Wolińska-Riedi, în care i-a considerat pe polonezi rusofobi și germanofobi", a precizat TVP într-un comunicat, pe parcursul căruia a transmis totodată că aceasta a fost îndepărtată din funcție.

"La TVP nu există loc pentru afirmații care atacă interesul național polonez. TVP nu se identifică cu declarațiile care fac parte din propaganda rusă", a adăugat televiziunea de stat poloneză. 

Controversa a început vineri după ce Wolińska-Riedi a postat pe Twitter o fotografie a fiicei sale în fostul lagăr de concentrare germano-nazist de la Auschwitz, care se află pe teritoriul Poloniei. 

"Este necesar să transmitem tinerei generații cunoștințe despre profunzimea iadului pe care naziștii l-au pregătit pentru lume", a scris aceasta. 

Ca răspuns, un număr de internauți polonezi au criticat-o pentru că spunea "naziști" mai degrabă decât "germani". Mulți din Polonia preferă ca ultimul termen să fie folosit pentru a clarifica care țară a fost responsabilă pentru Holocaust, respectiv pentru a evita ca polonezii să fie acuzați pentru crimele comise pe teritoriul lor aflat sub ocupație. 

În următoarele tweet-uri, Wolińska-Riedi a susținut că germanii per ansamblu nu sunt responsabili pentru Holocaust. Aceasta a întrebat apoi: "Sunt rușii de astăzi responsabili pentru războiul din Ucraina? Ori Putin și camarila sa?".

Ea a adăugat ulterior: "Așadar, stigmatizăm întreaga națiune rusă pentru nebunia lui Putin... Probabil că doar noi polonezii, care sugem ura de la sânul mamei noastre, putem interpreta în acest fel".

Câteva ore mai târziu, Wolińska-Riedi și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute: "Îmi pare rău. M-am lăsat purtată de această discuție. Am ajuns și eu să cad în generalizări și stigmatizări nedrepte. Îmi doresc întotdeauna să servesc Polonia cu munca și activitățile mele aici în străinătate".

Cu toate acestea, a doua zi, TVP a anunțat concedierea corespondentei de la Roma. Wolińska-Riedi ocupa din 2015 acest post. 

"Un jurnalist TVP ar trebui să trateze rețelele sociale ca pe o formă de declarație publică. Ei reprezintă TVP și acolo. Au un impact semnificativ asupra percepțiilor despre TVP", a transmis postul de televiziune. 

Un studiu internațional realizat anul trecut de Centrul de Cercetare Pew a constatat că polonezii au cele mai multe opinii negative față de Rusia dintre toate țările chestionate. Doar 2% dintre polonezi au avut o opinie favorabilă asupra Rusiei, în timp ce 97% au avut o opinie nefavorabilă. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.