Galerie FOTO. Primarul ”liberal” Emil Boc a dărâmat cu excavatorul statuia lui Iuliu Maniu din Cluj. Actul barbar are loc cu numai câteva zile înaintea comemorării asasinării lui Maniu în temnița de la Sighet. Odinioară, rudele socialistului Boc i-au turnat la Securitate pe partizanii din gruparea Șușman, trimițându-i la moarte. Prigoana a continuat și după ‘89


Galerie FOTO. Primarul ”liberal” Emil Boc a dărâmat cu excavatorul statuia lui Iuliu Maniu din Cluj. Actul barbar are loc cu numai câteva zile înaintea comemorării asasinării lui Maniu în temnița de la Sighet. Odinioară, rudele socialistului Boc i-au turnat la Securitate pe partizanii din gruparea Șușman, trimițându-i la moarte. Prigoana a continuat și după ‘89

În anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea celui care a fost Iuliu Maniu și (peste numai câteva zile, pe 5 februarie) 70 de ani de la moartea sa în chinuri, în abominabila temniță de la Sighet, primarul Clujului – l-am numit pe Emil Boc (PNL) – a dispus dărâmarea statuii lui Maniu din oraș, cu excavatorul, pentru niște lucrări pe care Primăria Clujului nu le-a anunțat și nici nu găsește de cuviință să le explice. 

Un gest reprobabil, în condițiile în care, pe 5 februarie (ziua de cenușă în care au fost asasinați, la o distanță de 10 ani, Iuliu Maniu și Ion Mihalache, acesta din urmă pierind la penitenciarul de la Rîmnicu Sărat), mai multe asociații și organizații planificaseră un eveniment de comemorare la statuia lui Iuliu Maniu, unde urmau să se reculeagă și să depună flori și coroane.

Amintim că o rudă de-a lui Emil Boc i-a turnat la Securitate pe partizanii din gruparea Șușman, gest mizerabil soldat cu moartea acestora în luptă. Comuna natală a lui Emil Boc este Răchițele (județul Cluj), în care, odinioară, a fost primar Teodor Șușman, unul dintre liderii rezistenței anticomuniste din Munții Apuseni. După 1989, la Răchițele era un preot pe nume Boc (rudă a lui Emil Boc), care-i bălăcărea pe reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), făcându-le probleme ori de câte ori organizau acolo vreo comemorare a partizanilor martiri. Nu în ultimul rând, amintim că, deși membru PNL, Emil Boc este un personaj cu pronunțate convingeri socialiste. 

Dărâmarea statuii fruntașului PNȚ Iuliu Maniu (cel mai important politician al României) a generat protestul mai multor asociații și organoizații ale memoriei, în frunte cu Fundația Corneliu Coposu. Președintele executiv al acesteia – domnul Ion-Andrei Gherasim – a postat, pe Facebook, următorul anunț: 

”Am aflat cu stupoare că statuia făuritorului de țară Iuliu Maniu la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nicio explicație.

Iuliu Maniu este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui Iuliu Maniu este cu adevărat un gest reprobabil.

Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac.

Semnatarii: 

Fundația Corneliu Coposu – președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim

Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana

Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz

Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu

Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju

Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș

Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas

Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga

Mișcarea pentru Regat și Coroană - președinte, Marilena Rotaru”.

De asemenea, istoricul Cornel Jurju a scris pe Facebook următoarele: 

”Dumnezeule iartă-ne!

Am pus în seara asta câteva flori la statuia lui Iuliu Maniu, acum răsturnată și abandonată pe caldarâmul Clujului.

Cam atâta prețuire au ștabii orașului pentru memoria lui Iuliu Maniu, omul care a pus umărul la facerea României Întregite și care a fost ucis/martirizat de comuniști.

Duminica viitoare, pe 5 februarie, se vor împlini 70 de ani de când marele patriot Iuliu Maniu a trecut la Domnul în închisoarea de exterminare de la Sighet”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.