Recorder. Mafia politico-imobiliară de la Sinaia. Deși are 81 de ani, mama primarului liberal „derulează” afaceri imobiliare ultraprofitabile pe bandă rulantă / Lucian Bode este unul dintre clienții de terenuri de lux obținute, prin aranjamente dubioase, de familia primarului Oprea


Recorder. Mafia politico-imobiliară de la Sinaia. Deși are 81 de ani, mama primarului liberal „derulează” afaceri imobiliare ultraprofitabile pe bandă rulantă / Lucian Bode este unul dintre clienții de terenuri de lux obținute, prin aranjamente dubioase, de familia primarului Oprea

Recorder dezvăluie că în cea mai exclusivistă zonă o istoricei stațiuni Sinaia, pe drumul ce duce de la Casino către Mănăstire și Castelul Peleș, se construiește o vilă. 

Beneficiarul: mama în vârstă de 81 de ani a primarului liberal Vlad Oprea, aflat în fruntea orașului de 18 ani.

„Este un amplasament atât de select încât, prin simplele lui coordonate, respiră ostentație. E ca și cum primarul din București și-ar construi o casă în fața Arcului de Triumf. Sau ca și cum primarul Brașovului și-ar ridica o vilă alături de Biserica Neagră.

În urmă cu câțiva ani, terenul pe care astăzi se ridică această construcție încă mai aparținea statului român”, scrie Recorder, arătând că terenul a ajuns în posesia familia Oprea, „printr-o succesiune de operațiuni administrativ-financiare care subîntind o retrocedare obscură și o tranzacție făcută cu bani purtați la sacoșă”. 

Mai întâi a apărut un pretins moștenitor al marelui om politic Nicolae Titulescu (de fapt o rudă prin alianță care nu avea niciun drept de moștenire, dar care totuși a fost acceptată ca moștenitor de Primăria lui Oprea, după ce primarul anterior respinse revendicarea). Apoi a intrat pe fir un angajat din primărie, cooptat în aparatul de stat pentru că primarul Oprea avea „mare încredere” în el, după cum povestesc o serie de martori. 

Terenul, „lărgit” chiar cu ajutorul Primăriei care a scos la vânzare alte loturi din apropiere (ce coincidență!) este vândut în cele din urmă, dar nu mai înainte de a avea toate autorizațiile de construcție, către firma deținută de Lavina Oprea, mama primarului. Detalii AICI

Lucrările de construire a vilei au început anul trecut și avansează „în ritm de galop”, mai scrie Recorder.

În cadrul aceleași investigații, Recorder arată că în afacerile imobiliare de la Sinaia - unde terenuri sau alte imobile achiziționate prin diverși interpuși (nu pot fi altceva din moment ce toți sunt conectați cu aparatul din Primărie, cei mai mulți fiind chiar anagajați), sunt vândute către rudele ale primarului (nepoata, angajată chiar la guvern în mandatul lui Ludovic Orban, sora, mama primarului etc) la prețuri uneori mai mici decât cele de achiziție - intervine, anul trecut, și ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al  PNL.

 „Cooperativa” imobiliară a familiei Oprea,  arată Recorder, l-a servit cu un lot de casă, de 500 de mp, și pe Lucian Bode, actualul ministru de Interne. Terenul se găsește în cartierul Cumpătu, într-o poiană însorită în care crește, lent, un ciorchine de vile.

Spre deosebire de toate celelalte, trecute în revistă până acum, terenul ajuns la Bode nu provine dintr-o retrocedare. Însă, ca toate celelalte, provine de la stat. Mai exact, dintr-un schimb cu Romsilva.

În 2008, o firmă abia înființată a oferit la schimb câteva hectare de fâneață din comuna Telega (Prahova) și a primit de la Regia Națională a Pădurilor un hectar în Sinaia. Motivația oficială sub care a decurs acest schimb a fost că societatea respectivă ar fi urmat să amenajeze în Cumpătu un „complex turistic sportiv pentru întreținere și recuperare”.

Deși arborii cu care terenul era acoperit au fost doborâți până la ultimul, complexul nu a mai fost construit niciodată. Mai mult decât atât, la doi ani după realizarea schimbului, terenul din Cumpătu a fost fragmentat, o jumătate din suprafața lui fiind înstrăinată, progresiv, în mai multe direcții. Una dintre aceste „direcții” a fost chiar familia primarului”. 

Cumnatul primarul și sora acestuia, Remus și Anca Vlad, care i-au vândut lui Bode, vara trecută, jumătate din terenul lor, la un preț mult sub prețul pieței, practic „un cadou”, după cum apreciază Recorder. 

Detalii AICI.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.