Război între serviciile secrete ale Ucrainei. Acuzații de o gravitate extremă: șeful GUR acuză SBU că i-a asasinat un important agent de informații, în martie 2022, pentru a ajuta Rusia în negocierile cu Ucraina. Cazul uciderii bancherului ucrainean Denys Kireev – erou sau agent dublu? / Anna Neplii


Război între serviciile secrete ale Ucrainei. Acuzații de o gravitate extremă: șeful GUR acuză SBU că i-a asasinat un important agent de informații, în martie 2022, pentru a ajuta Rusia în negocierile cu Ucraina. Cazul uciderii bancherului ucrainean Denys Kireev – erou sau agent dublu? / Anna Neplii

Ce s-a întâmplat

Pe 5 martie 2022, în centrul Kievului a fost găsit cadavrul lui Denys Kireev, un bancher ce participase, în Belarus, la negocierile dintre Ucraina și Rusia, care avuseseră loc în orașul Gomel, la 28 februarie 2022. Fusese împușcat. Macabra descoperire a generat presupuneri și scenarii. A fost vorba despre înaltă trădare? Sau a fost o eroare a serviciilor secrete ucrainene? Acestea erau principalele presupoziții. Subiectul a fost uitat repede, dispărând din presă imediat ce Kireev a fost înmormântat la cimitirul Baykov. Iată însă că în 2023 apar noi detalii despre viața și moartea bancherului. 

Cine a fost Denys Kireev

În vârstă de 45 de ani, Kireev a fost membru neoficial al primei delegații ucrainene de negociere cu Rusia în Belarus. A fost ofițer de informații ucrainean, angajat cu normă întreagă al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR). De asemenea, Kireev a fost bancher. De-a lungul anilor, a lucrat cu organizații internaționale precum Credit Lyonnais, ING, Rabobank sau Citibank. Totodată a condus Fondul de capital privat și Fondul cu venit fix. În perioada 2010-2014, Kireev a fost vicepreședinte al consiliului de administrație al băncii ucrainene Oschadbank. La un moment dat, Andriy Pyshny l-a acuzat pe Kireev că a comis fraude și că a prejudiciat banca. 

Joc dublu, sau muncă în favoarea Ucrainei?

Trebuie spus că, începând cu 2006, Denys Kireev a lucrat în mod uzual în structuri aflate în proprietatea politicienilor ucraineni pro-ruși, printre aceștia numărându-se și frații afaceriști Andriy și Serhiy Klyuyev, care erau apropiații lui Viktor Ianukovici, fostul președinte ilegitim al Ucrainei. Apoi au apărut informații potrivit cărora Kireev ar fi transmis către FSB date privind schemele de îmbogățire ale oligarhilor ucraineni, precum și despre acțiunile de înarmare ale Forțelor Armate ale Ucrainei (ZSU). 

Ulterior, sub suspiciunea că lucrează pentru serviciile secrete rusești, împotriva lui Kireev au fost deschise o serie de proceduri penale. Cu toate acestea, rezultatele anchetei nu au fost făcute publice niciodată. Totuși se știe că, în documentele operaționale ale FSB și ale Ministerului Apărării din Rusia, Kireev era listat alături de calificativul ”bun”. Mai știm și că, până în 2021, bancherul a călătorit lunar în Federația Rusă. În plus, s-a remarcat că și după începutul invaziei rusești la scară largă, angajatul GUR a continuat să comunice în mod uzual cu oficiali ruși. 

La 18 ianuarie, într-un interviu oferit pentru The Wall Street Journal, șeful GUR – Kyrylo Budanov – a susținut că Denys Kireev pleca în Rusia pentru a desfășura activități de spionaj. 

”Avea cercul necesar de cunoștințe. Tranzacțiile financiare treceau prin el, așa că avea legături cu toată lumea, inclusiv cu oameni foarte influenți. Lumea serviciilor secrete și lumea finanțelor sunt mereu legate”, a precizat Budanov. 

La 22 ianuarie, într-un nou interviu, de data aceasta oferit pentru Radio Svoboda, Budanov a revenit la subiect, accentuând faptul că Denys Kireev a lucrat exclusiv în folosul Ucrainei. Budanov a relatat că l-a cunoscut personal pe Kireev încă din 2009, acesta trecând cu brio prin toate verificările GUR, inclusiv prin verificarea cu detectorul de minciuni, toate acestea reieșind din documentația stocată în arhive. 

Budanov a amintit și că, încă din toamna lui 2021, Kireev avertizase cu privire la riscul unei ample ofensive rusești. În februarie, bancherul obișnuia ca an de an să își petreacă o vacanță în Alpi, însă pe 18 februarie 2022 și-a anunțat soția că totul se contramandase. ”Dacă plec în vacanță, nu mă voi mai putea privi în oglindă”, i-a spus soției.   

Așadar, potrivit declarațiilor șefului GUR – Kyrylo Budanov –, Kireev a fost agentul care a avertizat serviciile secrete ucrainene despre pericolul unei invazii rusești la scară largă. Tot el a atras atenția că trupele lui Putin intenționau să aterizeze pe aeroportul Antonov din Gostomel, fapt care avea să ajute armata ucraineană să câștige câteva ore pentru transferul de trupe. 

Participarea la negocieri 

Participarea lui Kireev la negocieri nu a fost precizată oficial, el însă poate fi văzut în fotografiile și în înregistrările video de la eveniment, stând în partea rezervată reprezentanților Ucrainei. Mai târziu, Budanov va spune că el l-a trimis pe Kireev la negocierile din Belarus, știind că îi cunoștea personal pe doi dintre reprezentanții delegației Rusiei. 

După încheierea primei runde a negocierilor, pe 28 februarie, Budanov a vorbit cu Kireev, avertizându-l că de atunci riscurile la care se supunea erau mult mai mari decât în trecut, întrucât, reprezentând Ucraina la negocieri, pentru ruși devenise clar că bancherul fusese implicat în acțiuni de spionaj pro-Kiev. Pe 3 martie, Kireev urma să participe la a doua rundă de negocieri. 

”Întrucât e mort, pot să vorbesc despre asta: principala sarcină pe care i-am trasat-o a fost să întârzie cât poate de mult negocierile, pentru a câștiga timp. Treceam printr-o situație critică în perioada aceea”, a spus Budanov, în interviul acordat pentru Radio Svoboda. 

Detaliile crimei: eliminare planificată sau eroare?  

La 19 ianuarie, într-un interviu oferit Delfi TV, consilierul șefului Biroului Prezidențial a devenit primul reprezentant al autorităților care a comentat uciderea lui Denys Kireev, declarând că acest caz a fost rezultatul unei slabe coordonări între GUR și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). 

Pe 5 martie, aproape imediat după crimă, Ukrayinska Pravda a susținut că SBU l-ar fi eliminat pe Kireev în arest, considerându-l agent rus. La 22 ianuarie 2023 însă, Budanov a acuzat, la Radio Svoboda, că susținerile Ukrayinska Pravda au reprezentat o încercare de a-i proteja pe adevărații ucigași ai lui Kireev. 

Potrivit aceluiași Budanov, Kireev a fost ucis într-o mașină a SBU, nu în vreun arest, deși presa a scris că a fost împușcat în timp ce era reținut în centrul Kievului, gardienii neputând să-i oprească pe ofițerii SBU. 

La Radio Svoboda însă, Budanov a spus următoarele: ”La vreo 200 de metri de sediul central al SBU, a apărut o dubă care a intrat pe contrasens. Din ea au ieșit agenții care s-au prezentat că sunt de la SBU. Kireev a fost reținut. Ofițerii SBU i-au zis să meargă cu ei, că vor să-l întrebe ceva. A fost băgat în dubă și nu a fost dus la sediul central al SBU, ci la câteva străzi distanță. Apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat… Cadavrul i-a fost aruncat din acea dubă. Acestea au fost faptele. De ce nu l-au dus la sediul central al SBU?”

Cel puțin interesant este că, după acest incident, Kyrylo Budanov s-a întâlnit personal cu Ivan Bakanov, care pe atunci era șeful SBU, solicitându-i explicații cu privire la moartea lui Kireev. Budanov a punctat că aceasta a fost ultima discuție pe care a purtat-o cu Bakanov, în timpul căreia acesta ”nu a putut explica nimic cu adevărat”. 

La 17 iulie 2022, președintele Zelensky l-a demis pe Ivan Bakanov de la șefia SBU, exprimându-se că acțiunile acestuia ”ar putea duce la moartea oamenilor”. Zelensky nu a mai făcut alte precizări, nu se știe ce a vrut să spună președintele Ucrainei.  

În interviul oferit pentru Radio Svoboda, Budanov a apreciat că problema în cazul Kireev trimite la niște chestiuni mult mai profunde decât cele privind eșecul comunicării și coordonării dintre organele statului. 

”Nu voi spune mai mult, voi păstra pentru mine ce cred, dar haideți să evaluăm faptele: o persoană merge spre sediul SBU fiind invitată acolo chiar de SBU. Această persoană e interceptată pe drum, la 200 de metri de sediul SBU, dusă puțin mai departe de această clădire, iar cadavrul este aruncat în stradă”, a rezumat Budanov. 

Cât despre adevărata miză a asasinatului, Budanov a subliniat că cel care l-a ucis în mod deliberat pe Kireev a avut ca scop împiedicarea GUR de a se amesteca în negocierile Ucraina-Rusia cu scopul de a le tărăgăna și de a câștiga timp pentru armata ucraineană ca să lupte împotriva inamicului. ”Kireev a fost de partea Ucrainei”, a conchis Budanov. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.