Fosta președintă a Lituaniei: Incompetența țărilor NATO a fost un factor care a dus la războiul Rusiei împotriva Ucrainei!


Fosta președintă a Lituaniei: Incompetența țărilor NATO a fost un factor care a dus la războiul Rusiei împotriva Ucrainei!

Fosta președintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că ea consideră că incompetența țărilor NATO a reprezentat unul dintre factorii care au dus la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei.

"Nu putem sta deoparte și permite unui stat atât de brutal să ni-i calce, să-i distrugă și să-i ucidă pe vecinii noștri. În mare măsură, suntem cu toții de vină pentru faptul că acest lucru se întâmplă acum și că noi, țările NATO, ajutăm atât de încet și atât de insuficient în lupta pentru libertate și viață în Ucraina", a declarat Grybauskaite în Parlamentul lituanian.

Grybauskaite a criticat în mod repetat Occidentul pentru reacția prea lentă în raport cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

În iunie 2022, aceasta sublinia pentru CNBC că este important ca Putin să fie învins pe câmpul de luptă din Ucraina, asta întrucât sancțiunile internaționale în sine nu vor fi suficiente.

"De la începutul războiului, am spus că Putin înțelege doar limbajul forței și poate fi oprit doar pe câmpul de luptă – nu prin sancțiuni", declara fosta președintă a Lituaniei.

"Sancțiunile sunt dureroase pentru noi toți și efectul lor durează mai mult. Efectul de pe câmpul de luptă este mai rapid", a spus ea, adăugând la acea vreme că NATO trebuie să furnizeze rapid Ucrainei echipamente adecvate pentru a face acest război cât mai scurt posibil.

Nerespectarea acestui lucru nu va face decât să prelungească războiul, mai spunea aceasta. 

Într-un alt interviu din luna iunie 2022, Grybauskaite reliefa că Putin "poate fi oprit doar pe câmpul de luptă".

"Apelurile telefonice către un terorist, un criminal și un agresor trebuie privite ca atare - drept apeluri telefonice către un terorist. (...) Am spus de la început că Putin poate fi oprit doar pe câmpul de luptă", a zis fosta președintă a Lituaniei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.