În contextul în care Ucraina pregătește sancționarea unor reprezentanți ai Raiffeisen Bank, Andrei Caramitru, consultant politic și antreprenor, precizează că și în România ar trebui să se întreprindă o serie de acțiuni precum preluarea activelor acestei bănci austriece de către Banca Transilvania, asta ca o repercusiune privind faptul că Guvernul de la Viena s-a opus din motive aberante intrării țării noastre în Spațiul Schengen.
DETALIILE DESPRE CONEXIUNILE RAIFFEISEN-RUSIA ȘI PREGĂTIREA SANCȚIUNILOR LA KIEV: Cutremur la Viena: Ucrainenii se pregătesc să adopte sancțiuni împotriva băncii austriece cu iz moscovit - Raiffeisen
"Autoritățile ucrainene se pregătesc să-i pună pe lista de sancțiuni pe șeful mare al Raiffeisen (Strobel) și pe încă un board member din Viena !!!
Vă explic de ce:
- raiffeisen deține și încă operează o banca mare din Rusia (7000 de angajați, cam cât BCR sau BRD la noi). E sursa lor principală de profit, la nivel de grup. În nici un caz nu și-au pus problema să iasă de acolo când a început războiul
- raiffeisen aplică la perfecțiune legile rusești. Deci au recunoscut oficial așa-zisele anexări ale lui Putin în Ucraina (și oferă servicii și acolo ca și cum ar fi Rusia). Oferă beneficii pentru rușii de pe front etc.
E o chestie gravă de tot. Dacă Ucraina îi baga pe sancțiuni - e posibil și ca SUA sa îi sancționeze (pe bună dreptate). Raiffeisen însă nu poate supraviețui ca grup fără banca din Rusia - e prea mare și importantă pentru ei, și nici nu prea are cui să o vândă. Sunt în capcană.
Mă întreb ce facem noi în contextul refuzului Austriei (clar la ordinul Kremlinului) de a ne accepta în Schengen. Pam Pam.
De asta zic că ar trebui urgent să se organizeze o preluare a activelor și operațiunilor Raiffeisen din România de către Banca Transilvania. Și cred ca austriecii ar vinde, rapid, ca să scape de belea", spune Andrei Caramitru într-o postare pe Facebook.