Cutremur la Viena: Ucrainenii se pregătesc să adopte sancțiuni împotriva băncii austriece cu iz moscovit - Raiffeisen


Cutremur la Viena: Ucrainenii se pregătesc să adopte sancțiuni împotriva băncii austriece cu iz moscovit - Raiffeisen

Raiffeisen Bank International (Austria) se află sub presiune în Ucraina. CEO-ul RBI Johann Strobl și un alt manager figurează pe o listă întocmită de autoritățile ucrainene, potrivit căreia se recomandă sancționarea acestora. 

Șeful Raiffeisen Bank International, Strobl, și colegul său, care ocupă poziția de membru al consiliului de administrație Gschwenter și care este responsabil, printre altele, de IT-ul grupării și de operațiunile de zi cu zi, se află pe o listă de sancțiuni numită "război și sancțiuni" la rubrica "în așteptarea sancțiunilor", relatează DerStandard.

Potrivit DerStandard, lista îl include pe șeful RBI în calitate de director al consiliului de supraveghere al băncii subsidiare a RBI din Ucraina, fosta Raffeisenbank Aval, care funcționează acum ca societate pe acțiuni Raiffeisen Bank.

Cu toate acestea, explicații mai detaliate privind recomandarea sancționării celor doi manageri RBI nu au fost date la nivel oficial. Însă, după cum raportează DerStandard, este vorba despre persoane "de rang înalt" din instituții "angajate în activități financiare care subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei".

Potrivit raportului pe anul 2021, atât Strobl, cât și Gschwenter sunt membri ai consiliului de supraveghere al băncii subsidiare a Raiffeisen din Moscova. La sfârșitul anului 2021, banca din Rusia avea un bilanț de aproximativ 18 miliarde de euro și avea peste 9.000 de angajați. Banca din Rusia este una dintre cele mai mari zece bănci din țară.

Banca din Rusia a fost vaca de muls a RBI pentru mulți ani și a contribuit la o mare parte din profituri. De la începutul războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, banca RBI a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai intense pe fondul acestei implicări.

Lista de sancțiuni este susținută de Ministerul ucrainean de Externe și de Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NACC).

Prin acest demers, Guvernul ucrainean vrea să creeze presiuni internaționale împotriva anumitor persoane și companii pe care Kievul le asociază cu invazia rusă.

Nu este clar în ce condiții vor fi sancționate de Ucraina persoanele de pe această listă. Potrivit rapoartelor, recomandarea de a impune sancțiuni va ajunge la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care va lua ulterior o decizie. 

De asemenea, și asiguratorul Raiffeisen Life se află pe lista companiilor pentru care se recomandă sancțiuni. Compania rusă este o subsidiară a grupului de asigurări austriac Uniqa (75%) și a RBI în Rusia (25%). 

Totodată, banca RBI este criticată în mod repetat pe social media în legătură cu implicarea sa favorabilă Rusiei. În prezent circulă pe Twitter o captură de ecran conform căreia banca din Rusia oferă un moratoriu în cazul creditelor anumitor grupuri de oameni, inclusiv soldaților ruși și familiilor acestora, precum și persoanelor recrutate din teritoriile deținute de Rusia din Ucraina. Așadar, este vorba despre avantaje pentru agresori. 

Solicitându-i-se un răspuns, RBI a precizat despre captura de ecran că provine de pe pagina principală a băncii din Rusia. Toate băncile rusești sunt obligate din punct de vedere legal să acorde acel moratoriu soldaților ruși, s-a mai apărat Raiffeisen Bank International.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.