În timp ce în Coreea de Nord se moare de foame și frig, nomenklatura comunistă se înnoiește cu articole ”de lux” contrafăcute pe care le importă din China


  • ACP
  • Dec 31, 2022 14:45
  • 1453
În timp ce în Coreea de Nord se moare de foame și frig, nomenklatura comunistă se înnoiește cu articole ”de lux” contrafăcute pe care le importă din China

În preajma Sărbătorilor de iarnă și de-a lungul lor au fost observate în fiecare zi trenuri de marfă care circulă între Dandong, China și Sinuiju, Coreea de Nord, aducând o mulțime de articole ”de lux”, însă contrafăcute, în țara-lagăr, conform declarațiilor unei surse din provincia Pyongan de Nord, citată de Radio Free Asia.

Mărfurile aduse pe importanta rută comercială dintre cele două țări merg în magazinele din capitala Phenian, care se aprovizionează pentru elita bogată a prea sărăcitei țări comuniste. 

„Gențile, parfumurile Chanel și băuturile alcoolice scumpe sunt importate în cantități mari și aduse cu trenurile de marfă care circulă pe ruta Dandong-Sinuiju, apoi sunt alocate companiilor comerciale afiliate partidului”, a spus sursa. 

Mărfurile de marcă, care sunt numai în proporție mică autentice, ajung să fie repartizate la aproximativ 10 magazine universale din capitala nord-coreeană, inclusiv magazinul universal nr. 1 din Phenian, magazinul universal Rakwon și magazinul universal Kwangbok, care vând îmbrăcăminte de marcă, genți și produse cosmetice de lux, cele mai multe fiind contrafăcute.

Produsele de lux care intră în țară trec întai prin Centrul de carantină Uiju, de lângă granița de nord a Coreei de Nord, pe fondul unei creșteri recente a cazurilor de coronavirus în China, a declarat sursa nord-coreeană citată de Radio Free Asia. 

O altă rută de intrare a produselor de lux este portul Nampo, prin care au fost importate paltoane de nurcă din China, ce sunt distribuite magazinelor universale din Phenian înainte de 1 ianuarie. 

„Hainele de nurcă importate, care ajung în magazinele universale din Phenian, poartă faimosul nume de marcă ‹Hermes›, dar sunt contrafăcute, fiind fabricate în China”, a mai spus sursa. Un palton de nurcă „Hermes” se vinde cu aproximativ 500 dolari americani, în condițiile în care prețurile locale pentru paltoane sunt între 29 și 72 dolari, în funcție de tip – sursa AICI

Mare parte din produsele de lux se vând în valută străină, deși statul a impus un regim foarte strict pentru deținerea acesteia și puțini o pot deține. 

Regimul care a sărăcit îngrozitor țara și a înfometat poporul nord-coreean, urmând la literă politicile comuniste și investind sume imense pentru înarmarea nucleară, are o istorie mai lungă a importurilor de produse de lux în perioada de criză. Deși exista din 2006 sancțiuni internaționale împotriva exportului de mărfuri de lux către Coreea de Nord, impuse de Organizația Națiunilor Unite, anii trecuți au fost descoperite companii din Singapore și alte țări care au exportat în Coreea de Nord produse precum ceasuri de lux, băuturi și cosmetice scumpe. Iar în tot acest timp țara comunista suferă în beznă, frig și foamete – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.