VIDEO În serviciul FSB: Cum s-a transformat TikTok-ul în Rusia în platformă de propagandă a Kremlinului


VIDEO În serviciul FSB: Cum s-a transformat TikTok-ul în Rusia în platformă de propagandă a Kremlinului

Jurnaliștii The Insider au reușit să demonstreze cum a funcționat TikTok-ul, în primele luni de la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, ca platformă pe care Kremlinul făcea propagandă pe internet. Este vorba despre vloggeri și influenceri plătiți pentru a distribui propaganda Kremlinului pe ecranele utilizatorilor de TikTok, în cele mai diverse moduri și, pe alocuri, cu cele mai absurse mesaje și narative. Cei de la The Insider au stat de vorbă cu mai mulți dintre ei, dându-se drept clienți din partea autorităților de la Moscova.

În primele luni ale invaziei ruse în Ucraina, TikTok a fost inundat de hashtag-uri precum #RusiaÎnainte sau tot felul de combinații cu litera Z. Tinerii vloggeri glorificau înțelepciunea lui Vladimir Putin, îl admirau pe Kadîrov și își convingeau abonații de ineficiența sancţiunilor occidentale. The Insider a bănuit că o cantitate semnificativă din acest conținut a fost distribuită contra cost și a organizat „cumpărări de testare” de la „tiktok-erii patrioți”. Jurnaliștii publicației au aflat că costul mediu al unui videoclip pe un anumit subiect este de circa 100 de euro. În același timp, însăși tiktok-erii nu au înțeles cu adevărat ce anume urmau să spună, iar pentru suma specificată erau gata să publice orice, chiar și cele mai absurde teze, pentru care The Insider a promis să plătească, dându-se drept client din partea Kremlinului.

Conținutul pro-Kremlin de pe TikTok a început de la bun început să iasă în evidență nu numai prin cantitate, ci și prin contrastul cu conținutul obișnuit pentru o rețea socială în general apolitică - ca să nu mai vorbim de faptul că aceasta este cea mai „tânără” rețea de socializare (76% din audiență are sub 25 de ani) iar în acest segment demografic nu sunt atât de mulți susținători sinceri ai puterii. Potrivit agenției NewsGuard, conținutul cu falsuri despre Ucraina a fost afișat prin algoritmi chiar și utilizatorilor care tocmai se înregistraseră sau nu fuseseră niciodată interesați de conflictul militar. Statisticile serviciului arată că în primele luni, TikTok, inundat de hashtag-urile #pentruainoștri și #nuîmiesterușine a strâns peste 2 miliarde de vizualizări.

Videourile vlogger-ului Yulia Pyatnikovskaya, despre cât de bine se descurcă Rusia fără produse și stațiuni europene, au adunat milioane de vizualizări. E complicat de aflat câți oameni reali sunt printre cei care au interacționat cu filmulețul, însă ajoritatea comentatorilor au steagul Rusiei pe poza de profil.

Vloggerul a fost de acord să posteze un videoclip „patriotic” pentru 7.000 de ruble (n. r. - circa 87 de euro). Potrivit Yuliei, atât costă celelalte lucrări ale ei cu conținut similar. Singura ei condiție este ca „videoclipul să nu fie foarte greu” - au aflat cei de la The Insider.

După cum arată practica, Yuliei nu îi pasă cu ce trebuie să-și convingă publicul și dacă există o logică în asta.

Au fost și cei care au solicitat o taxă de publicare de câteva ori mai mare decât de obicei. Așadar, pentru un videoclip complet inofensiv din punct de vedere politic, precum că armata ucraineană este mai slabă decât cea rusă, managerul unui vlogger cu un milion și jumătate de abonați, Danil Zhendarmov, a cerut 40.000 de ruble (n. r. - aproape 500 de euro) în loc de obișnuitele 1-5.000 de ruble. El a explicat această diferență de preț prin conținutul videoclipului.

Proprietarul de 19 ani al unei mici agenții de tiktok-eri, Yura Khomich, s-a dovedit a fi mai îngăduitor. I s-a dat sarcina de a răspunde la publicația că Putin făcea băi de sânge de căprioară, explicând că acest lucru este normal și că alți lideri sovietici au făcut același lucru. Argumentul principal este expresia „este cunoscut faptul că Stalin și Lenin s-au scăldat în sânge”. Vloggerii nu au fost jenați de nimic și au fost de acord să încarce videoclipul pentru o sumă de câteva mii de ruble. Doar un tiktoker a refuzat, explicând că „nu știa să prezinte” subiectul.

Câteva săptămâni mai târziu, vloggerii au eliminat, totuși, videoclipurile pe care jurnaliștii The Insider le-au comandat din conturile lor, precum și alte conținuturi în sprijinul autorităților ruse.

The Insider a experimentat cu termeni de referință și mai ridicoli. Unul dintre ei a fost să posteze un videoclip cu ideea „senzațională” că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky era „de fapt evreu” și numele său adevărat era Bayraktar. Mai mulți tiktokeri au fost de acord să facă acest videoclip, de exemplu, Marina Bespalova, care a publicat anterior videoclipuri despre Zelensky. Ea a întrebat despre conținutul videoclipului numai după finalizarea sarcinii.

Acestea, dar și alte cazuri care demonstrează promovarea direcțiilor de propagandă rusă în TikTok, au fost expuse în același material al jurnaliștilor The Insider.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.