Sondaj: 49% dintre ucraineni consideră că accederea Ucrainei în NATO reprezintă cea mai bună garanție de securitate. Câți cred că aderarea e posibilă chiar și înainte de încheierea războiului


Sondaj: 49% dintre ucraineni consideră că accederea Ucrainei în NATO reprezintă cea mai bună garanție de securitate. Câți cred că aderarea e posibilă chiar și înainte de încheierea războiului

Aproximativ 49% dintre ucraineni consideră că aderarea Ucrainei la NATO reprezintă cea mai bună opțiune pentru garantarea securității țării, potrivit unui sondaj realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv în cooperare cu serviciul sociologic al Centrului Razumkov. Rezultatele sondajului au fost prezentate joi, 29 decembrie.

"Am pus următoarea întrebare: care opțiune garantează cel mai bine securitatea națională a Ucrainei după conflictul armat? Opțiunea cu NATO a primit cel mai mare număr de voturi - aproape 49% dintre respondenți. Aproximativ 6% au ales o alianță strategică și de apărare cu S.U.A. Aproximativ 9% au spus despre o alianță strategică defensivă cu țările vecine, dar fără SUA. Alți 16% au spus că Ucraina ar trebui să-și dezvolte propriile forțe armate și capacități de apărare, urmând exemplul Israelului și Elveției. Aproximativ 14% au spus că Ucraina ar trebui să fie o țară neutră, bazându-se în același timp pe garanțiile de securitate internațională", a declarat Petro Burkovskyi, director executiv al Fundației pentru Inițiative Democratice.

Potrivit sondajului, un sfert dintre ucraineni consideră că Ucraina va putea deveni membră cu drepturi depline a NATO imediat după victoria în război, iar același număr de respondenți consideră că, pe lângă victorie, Ucraina va trebui să implementeze în continuare toate reformele necesare pentru aderare. Aproximativ 19% dintre respondenți cred că Ucraina se va alătura NATO chiar înainte de încheierea războiului, iar 16% dintre ucraineni nu cred cu adevărat că Ucraina va adera vreodată la NATO.

În plus, sondajul a relevat că un număr record de ucraineni sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană - 79%.

Sondajul a fost realizat de Fundația Inițiative Democratice Ilko Kucheriv împreună cu serviciul sociologic al Centrului Razumkov cu sprijinul programului MATRA în perioada 13-21 decembrie.

Un total de 2.018 respondenți cu vârsta de peste 18 ani au fost intervievați în 22 de regiuni din Ucraina, respectiv în Kiev. Marja de eroare a sondajului nu depășește 2,3%. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.