Cât plătește Putin pentru viața unui invadator rus mort în Ucraina? 1.900 de lei și ceva mărunțiș pe deasupra...


Cât plătește Putin pentru viața unui invadator rus mort în Ucraina? 1.900 de lei și ceva mărunțiș pe deasupra...

Înainte de finalul anului, Vladimir Putin se simte darnic cu poporul pe care îl păstorește, decizând să-și îndrepte generozitatea de această dată nu către veterani sau pensionari, obișnuiți cu bonificațiile anuale în valoare de 600 – 700 de lei, ci către familiile militarilor morți în războiul din Ucraina. 

Concret, în baza unor normative prezidențiale recente, familiile de Ekaterinburg care au câte un reprezentant decedat pe fronturile din Ucraina, vor primi din această lună fabuloasa sumă de 30.000 de ruble (aproximativ 1930 de lei).

Soțiile defuncților, părinții, copiii, sau chiar și bunicii supraviețuitori ai militarilor morți în Ucraina (cu condiția ca aceștia să-i fi fost tutori celui ucis timp de trei ani) vor putea primi banii cu condiția ca suma să fie solicitată în cel mult un an de la decesul unui membru al familiei, consfințit în urma unui certificat oficial.

De plăți se va ocupa Departamentul de Politică Socială și de Tineret, iar rudele defunctului vor trebui să confirme prin acte emise de autorități atât data mobilizării, data morții, cât și rudenia.

Anterior, din bugetul regiunii Sverdlovsk au fost alocate 460 de milioane de ruble pentru plăți către militarii răniți și familiile morților. Aproximativ 29.000 de rude militari din regiunea Sverdlovsk au primit 583 de milioane de ruble drept sprijin social, ceea ce înseamnă că viața unui invadator rus a fost apreciată ca valorând și mai puțin, adică doar aproximativ 1.300 de lei (20.000 de ruble).

Cea mai recentă valoare a vieții unui militar rus mort în Ucraina era cotată, în vara acestui an, la teoretica sumă de 120.000 de euro, de peste 300 de ori mai mult de cât arată documentele oficiale că vor primi supraviețuitorii celor mobilizați din Ekaterinburg.

Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, cunoscut opozant al lui Putin, a postat în septembrie pe pagina sa de Twitter, un document „scurs” din Ministerul de Finanțe, datat 28 iulie. Potrivit acestuia, Rusia ar fi plătit aproape 6 miliarde de euro către familiile militarilor decedați. Documentul arăta că plățile se ridică, în monedă rusească la 361,4 miliarde de ruble, evidențiind și ce sumă a fost plătită pentru fiecare soldat în parte, aproximativ 120.000 de euro.

De menționat faptul că, în documentul prezentat de afaceristul rus, militarii dați dispăruți și cei căzuți la datorie în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk nu erau luați în calcul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.