Răzbunarea lui Rogozin: 10 morți și 60 de răniți în Herson, după bombardamentele Rusiei de Crăciun


Răzbunarea lui Rogozin: 10 morți și 60 de răniți în Herson, după bombardamentele Rusiei de Crăciun

Crăciun însângerat în Ucraina. Ca urmare a bombardării orașului și a regiunii Herson, în perioada 23-24 decembrie, cel puțin 10 persoane au fost ucise și, potrivit diverselor surse publice, aproximativ 60 de persoane au fost rănite, 18 dintre victime fiind în stare gravă. Printre victime se număra o fetiță de șase ani.

Potrivit informațiilor furnizate de către Parchetul din regiunea Herson, rachetele rusești au lovit, cu precizie chirurgicală, numai locuri aglomerate, în care existau aglomerări de civili aflați în perioada pregătirilor pentru Crăciun. Au fost avariate doar obiective de infrastructură civilă, inclusiv clădiri rezidențiale și clădiri de birouri. ”Acestea nu sunt instalații militare, acesta nu este un război după reguli. Aceasta este teroare, acestea sunt crime de dragul intimidării și plăcerii”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

De asemenea, potrivit anunțului Ministerul Afacerilor Interne, în urma bombardamentelor rusești 66 de mașini au luat foc într-unul dintre cartierele rezidențiale din Herson.

Șeful administrației regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că în noaptea de 24 decembrie Moscova a atacat și suburbiile orașului Zaporojie. „Câteva rachete au lovit o sală de sport din comunitatea Stepna. Au fost avariate și casele din apropiere”, a anunțat Starukh, adăugând că nimeni nu a fost rănit. S-a raportat, de asemenea, bombardarea masivă a două comunități din regiunea Sumy - Krasnopol și Esman, asupra cărora Federația Rusă a lansat 45 de salve de artilerie.

Surse din zona serviciilor rusești de intelligence au confirmat faptul că bombardamentele crude din Herson reprezintă, de fapt, represaliile Rusiei pentru rănirea actualului consilier militar al lui Putin pentru războiul din Ucraina, Dmitri Rogozin. 

Fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, care a fost rănit într-un bombardament într-un restaurant din Donețk, a fost transferat de urgență la Moscova, deși presa rusă anunțase inițial că a suferit răni minore. Rogozin va fi operat în câteva zile, urmând să asiste și la înmormântarea unuia dintre asistenții săi, Mihail Bridasov, care a murit în urma atacului ucrainean asupra instituției în care fostul șef al Roscosmos și-a sărbătorit ziua de naștere.

Deși în soațiul public au apărut numeroase informații potrivit cărora Rogozin ar fi suferit o rană banală, în zona feselor, asistentul lui Rogozin neagă acest narativ construind un altul, menit să-l transforme pe consilierul lui Putin într-un adevărat erou: ”Dmitri Olegovich are o rană penetrantă. Un fragment de metal de 8 pe 6 mm a intrat deasupra omoplatului drept, lângă coloana vertebrală. În mod miraculos, nu a rănit plămânul. În plus, Dmitri Olegovich are o comoție cerebrală. Nu există alte răni”, a comentat asistentul lui Rogozin.

Pe lângă Rogozin, doi consilieri militari ruși, răniți în timpul bombardamentelor de la Donețk, au ajuns la spitalele din Moscova. Alți doi consilieri militari răniți sunt în stare gravă la Donețk, iar al treilea se află într-un spital din Rostov-pe-Don. Toți se aflau, în momentul bombardamentului nu la serviciu, ci într-un restaurant din Donețk în care sărbătoreau ziua fostului șef al Roscosmos.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.