Morawiecki: Renașterea UE reprezintă un obiectiv pentru Polonia și Italia!


Morawiecki: Renașterea UE reprezintă un obiectiv pentru Polonia și Italia!

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că polonezii și italienii s-au săturat de dictatul birocrației europene și își doresc o democrație adevărată.

Într-un interviu acordat cotidianului italian "La Stampa", Morawiecki a precizat că renașterea Uniunii Europene este obiectivul împărtășit de el și de premierul italian, Giorgia Meloni.

Premierul polonez a adăugat că acest obiectiv ar putea fi atins prin "revenirea la rădăcinile ideologice ale UE".

"Europa patriilor în loc de un superstat european", a reliefat premierul polonez. 

Referindu-se la Ucraina, Morawiecki a spus că "împreună cu Georgia Meloni, am apărat Ucraina și am evaluat în mod realist amenințarea reprezentată de Rusia".

"Politica neoimperială a lui Vladimir Putin este o amenințare mortală nu numai pentru Kiev, ci și pentru întreaga Europă", a declarat Morawiecki, adăugând că trebuie făcut totul pentru a ajuta Ucraina, deoarece înfrângerea Kievului ar deschide calea Rusiei pentru a invada Europa.

Potrivit lui Morawiecki, "Rusia trebuie să capituleze și imperialismul rus trebuie învins odată pentru totdeauna".

"Aceasta este calea pentru a pune capăt acestui război", a spus Morawiecki.

Vorbind despre poziția Germaniei și a Franței în UE, Morawiecki a zis că "trebuie făcută o alegere între adevărata solidaritate a statelor egale și modelul unui superstat în care deciziile vor fi luate în câteva capitale, în timp ce alte țări nu vor fi luate în considerare".

Morawiecki a avertizat că, în cel mai bun caz, țările mai slabe ar putea fi marginalizate sau, în cel mai rău scenariu, proiectul european s-ar putea chiar prăbuși dacă UE ar deveni doar un instrument de îndeplinire a ambițiilor celor mai puternici jucători. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.