S-a luat decizia finală ca sistemele Patriot oferite Varșoviei de Guvernul de la Berlin să nu fie desfășurate în Ucraina, ci în Polonia, a transmis marți ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în urma discuțiilor purtate cu omologul german, care, de altfel, l-au lăsat cu un gust amar.
"După ce am vorbit cu Ministerul German al Apărării, am acceptat cu dezamăgire decizia de a nu acorda acest sprijin Ucrainei. Desfășurarea sistemelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea atât a polonezilor, cât și a ucrainenilor", a precizat ministrul polonez într-o postare pe Twitter.
Acesta a mai menționat că vor fi începute pregătirile pentru plasarea lansatoarelor de rachete în Polonia, respectiv pentru a le conecta la sistemul de comandă al țării sale. (sursa: The First News)
Amintim că Germania a invocat tot felul de motive false pentru a nu sprijini Ucraina cu respectivele sisteme Patriot. Ambasadorul Poloniei la NATO, Tomasz Szatkowski, descrisese drept "absolut neadevărate" afirmațiile Guvernului de la Berlin conform cărora acordurile Alianței Nord-Atlantice împiedică Germania să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot.
Germania se oferise să trimită bateriile Patriot în Polonia, dar Guvernul polonez a sugerat ca acestea să fie desfășurate, în schimb, în Ucraina. Berlinul a precizat însă că normele NATO împiedică furnizarea către Ucraina a acestor sisteme de apărare aeriană.
Vorbind recent la radioul public, Tomasz Szatkowski a spus că decizia privind trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina revine Berlinului, nu Alianței Nord-Atlantice.
"Este o chestiune ce ține de sfera aranjamentelor bilaterale, în acest caz mai ales între Berlin și Kiev, precum și, într-un anumit sens, Varșovia", a reliefat Szatkowski.
Tomasz Szatkowski și-a exprimat surprinderea față de declarația Berlinului potrivit căreia trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina s-ar face în baza unei decizii a NATO, deoarece, așa cum a scos în evidență diplomatul polonez, "Germania este în favoarea unei abordări în care NATO nu este implicată oficial în procesul de decizie legat de sprijinirea Ucrainei".
Acesta a precizat că Berlinul a spus de multe ori în ultimele luni că există un acord între statele membre NATO de a nu trimite echipamente.
"Este absolut neadevărat!", a spus Szatkowski.
"Nu au fost făcute astfel de aranjamente de către NATO, cu excepția cazului în care au existat discuții neclare între anumiți aliați despre care nu știu; dar vă pot asigura că, atunci când vine vorba de aliații-cheie, respectiv cei mai implicați, nu există vreo astfel de restricționare!", a conchis diplomatul polonez. (sursa: The First News)
Totodată, ambasadorul Germaniei la Varșovia, Thomas Bagger, pretinsese că bateriile Patriot "trebuie să fie manevrate de soldați germani", ceea ce ar fi dus la implicarea directă a NATO în conflict în cazul în care sistemele ar fi fost desfășurate în Ucraina, însă declarația acestuia a fost demontată imediat de viceministrul polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz. Ucrainenii vor putea manevra sistemul de apărare antirachetă Patriot în cel mult două luni, a declarat acesta.
"Ucrainenii vor putea să învețe manevrarea sistemelor Patriot într-un timp foarte scurt. Este o chestiune de până la două luni", a zis Wojciech Skurkiewicz, ministru adjunct al Apărării.
Desfășurarea sistemelor Patriot în Ucraina, a continuat Skurkiewicz, ar spori atât securitatea Ucrainei, cât și a NATO.
"Cel mai important pentru noi este ca flancul estic al NATO să fie întărit. Aceasta este o chestiune-cheie. De asemenea, dorim să oferim un ajutor maximal armatei ucrainene", a spus Skurkiewicz.
Reiterăm că Guvernul german a lansat oferta pentru a ajuta Polonia să-și securizeze spațiul aerian după incidentul în care o rachetă rătăcită s-a prăbușit în apropiere de satul polonez Przewodów, aproape de granița cu Ucraina, ucigând două persoane.