Ministrul polonez al Apărării anunță cu un gust amar că Germania a hotărât să nu furnizeze Ucrainei sistemele Patriot, ci țării sale: "Am acceptat cu dezamăgire decizia"


Ministrul polonez al Apărării anunță cu un gust amar că Germania a hotărât să nu furnizeze Ucrainei sistemele Patriot, ci țării sale: "Am acceptat cu dezamăgire decizia"

S-a luat decizia finală ca sistemele Patriot oferite Varșoviei de Guvernul de la Berlin să nu fie desfășurate în Ucraina, ci în Polonia, a transmis marți ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în urma discuțiilor purtate cu omologul german, care, de altfel, l-au lăsat cu un gust amar. 

"După ce am vorbit cu Ministerul German al Apărării, am acceptat cu dezamăgire decizia de a nu acorda acest sprijin Ucrainei. Desfășurarea sistemelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea atât a polonezilor, cât și a ucrainenilor", a precizat ministrul polonez într-o postare pe Twitter. 

Acesta a mai menționat că vor fi începute pregătirile pentru plasarea lansatoarelor de rachete în Polonia, respectiv pentru a le conecta la sistemul de comandă al țării sale. (sursa: The First News)

Amintim că Germania a invocat tot felul de motive false pentru a nu sprijini Ucraina cu respectivele sisteme Patriot. Ambasadorul Poloniei la NATO, Tomasz Szatkowski, descrisese drept "absolut neadevărate" afirmațiile Guvernului de la Berlin conform cărora acordurile Alianței Nord-Atlantice împiedică Germania să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot. 

CITIȚI ȘI: Germania subminează lupta lumii libere împotriva Rusiei, catalogând drept "nerealistă" cererea Poloniei ca sistemele Patriot promise Guvernului de la Varșovia să fie desfășurate în vestul Ucrainei

Germania se oferise să trimită bateriile Patriot în Polonia, dar Guvernul polonez a sugerat ca acestea să fie desfășurate, în schimb, în ​​Ucraina. Berlinul a precizat însă că normele NATO împiedică furnizarea către Ucraina a acestor sisteme de apărare aeriană.

Vorbind recent la radioul public, Tomasz Szatkowski a spus că decizia privind trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina revine Berlinului, nu Alianței Nord-Atlantice. 

"Este o chestiune ce ține de sfera aranjamentelor bilaterale, în acest caz mai ales între Berlin și Kiev, precum și, într-un anumit sens, Varșovia", a reliefat Szatkowski.

Tomasz Szatkowski și-a exprimat surprinderea față de declarația Berlinului potrivit căreia trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina s-ar face în baza unei decizii a NATO, deoarece, așa cum a scos în evidență diplomatul polonez, "Germania este în favoarea unei abordări în care NATO nu este implicată oficial în procesul de decizie legat de sprijinirea Ucrainei".

Acesta a precizat că Berlinul a spus de multe ori în ultimele luni că există un acord între statele membre NATO de a nu trimite echipamente.

"Este absolut neadevărat!", a spus Szatkowski. 

"Nu au fost făcute astfel de aranjamente de către NATO, cu excepția cazului în care au existat discuții neclare între anumiți aliați despre care nu știu; dar vă pot asigura că, atunci când vine vorba de aliații-cheie, respectiv cei mai implicați, nu există vreo astfel de restricționare!", a conchis diplomatul polonez. (sursa: The First News)

Totodată, ambasadorul Germaniei la Varșovia, Thomas Bagger, pretinsese că bateriile Patriot "trebuie să fie manevrate de soldați germani", ceea ce ar fi dus la implicarea directă a NATO în conflict în cazul în care sistemele ar fi fost desfășurate în Ucraina, însă declarația acestuia a fost demontată imediat de viceministrul polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz. Ucrainenii vor putea manevra sistemul de apărare antirachetă Patriot în cel mult două luni, a declarat acesta. 

"Ucrainenii vor putea să învețe manevrarea sistemelor Patriot într-un timp foarte scurt. Este o chestiune de până la două luni", a zis Wojciech Skurkiewicz, ministru adjunct al Apărării.

Desfășurarea sistemelor Patriot în Ucraina, a continuat Skurkiewicz, ar spori atât securitatea Ucrainei, cât și a NATO.

"Cel mai important pentru noi este ca flancul estic al NATO să fie întărit. Aceasta este o chestiune-cheie. De asemenea, dorim să oferim un ajutor maximal armatei ucrainene", a spus Skurkiewicz.

Reiterăm că Guvernul german a lansat oferta pentru a ajuta Polonia să-și securizeze spațiul aerian după incidentul în care o rachetă rătăcită s-a prăbușit în apropiere de satul polonez Przewodów, aproape de granița cu Ucraina, ucigând două persoane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.