Germania subminează lupta lumii libere împotriva Rusiei, catalogând drept "nerealistă" cererea Poloniei ca sistemele Patriot promise Guvernului de la Varșovia să fie desfășurate în vestul Ucrainei


Germania subminează lupta lumii libere împotriva Rusiei, catalogând drept "nerealistă" cererea Poloniei ca sistemele Patriot promise Guvernului de la Varșovia să fie desfășurate în vestul Ucrainei

Germania continuă să fie principalul actor de la nivel european pe care se poate baza statul terorist Rusia. După ce a subminat ani în șir independența energetică a Europei, alimentând visteria Kremlinului, armata rusă beneficiind astfel de resursele necesare declanșării războiului la scară largă împotriva Ucrainei, Germania a dat de înțeles acum că refuză cererea Poloniei ca sistemele Patriot promise Guvernului de la Varșovia să fie desfășurate în vestul Ucrainei. 

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a precizat că sistemele Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate să fie utilizate numai pe teritoriul NATO. 

"Aceste sisteme Patriot fac parte din apărarea aeriană integrată a NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate să fie dislocate pe teritoriul NATO", a declarat ministrul german.

"Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuții prealabile cu NATO și aliații", a adăugat politicianul german.

De asemenea, ambasadorul Germaniei în Polonia a precizat că este "dificil de înțeles" răspunsul Varșoviei la oferta Berlinului de a transfera unele dintre sistemele sale de apărare aeriană Patriot în Polonia. Solicitarea Guvernului polonez ca acestea să fie plasate în Ucraina "nu este realistă", a completat acesta. 

Astăzi, într-un interviu acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita, ambasadorul Germaniei, Thomas Bagger, a criticat poziția Poloniei.

"Germania a prezentat această ofertă Poloniei cu bună-credință, ca un aliat hotărât al Poloniei. Am făcut-o pentru că securitatea poloneză este în pericol și vrem să ajutăm", a zis diplomatul german. 

"Răspunsul Poloniei... este greu de înțeles. Guvernul polonez cunoaște diferența dintre teritoriul care face parte din NATO și cel care nu face parte. Iar aceste sisteme Patriot fac parte din capacitatea de apărare a NATO. Pur și simplu nu este realist să le folosești în afara acelei zone chiar acum", a continuat acesta. 

Bateriile Patriot "trebuie să fie manevrate de soldați germani", a spus Bagger, completând că "de aceea este atât de importantă diferența dintre teritoriul NATO și tot ce se află dincolo de granițele sale".

Ambasadorul a mai subliniat că "Germania a furnizat deja Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană foarte modern IRIS-T", iar "ucrainenii îl apreciază foarte mult".

Întrebat dacă Jarosław Kaczyński, liderul principalului partid de guvernământ din Polonia, PiS, se folosește de subiect într-un mod prin care vizează câștiguri electorale, ambasadorul a spus că "nu vrea să creadă asta". El a adăugat că "Polonia ar putea avea un impact semnificativ asupra dezbaterii germane privind politica față de Rusia, dar asta necesită o abordare constructivă din partea Varșoviei". (sursa: Notes from Poland)

Amintim că Jarosław Kaczyński a salutat miercuri oferta Germaniei de a transfera în Polonia baterii de rachete Patriot, dar a adăugat că aceste capabilități militare ar fi întrebuințate mai bine în vestul Ucrainei. O solicitare în acest sens a fost formulată inclusiv în mod oficial de ministrul polonez al Apărării. 

Guvernul german a făcut această ofertă pentru a ajuta Polonia să-și securizeze spațiul aerian după ce, săptămâna trecută, o rachetă rătăcită s-a prăbușit în apropiere de satul polonez Przewodów, aproape de granița cu Ucraina, ucigând două persoane.

"Propunerea este cu siguranță interesantă", a declarat miercuri Kaczyński pentru PAP. 

"Dar personal cred că, pentru securitatea Poloniei, cel mai bine ar fi ca Germania să ofere acest echipament ucrainenilor și să antreneze echipe ucrainene cu condiția ca bateriile să fie dislocate în vestul Ucrainei", a continuat acesta. 

Kaczyński a susținut că sistemul modern de apărare aeriană din Germania, spre deosebire de sistemele antiaeriene din epoca sovietică pe care le folosește Ucraina, ar fi mai eficient în doborârea rachetelor rusești.

"Pe de altă parte, acest lucru ne-ar proteja de astfel de evenimente precum cel de la Przewodów", a spus liderul PiS. 

"În același timp, dacă rușii ar decide să ne atace, atunci asta ne-ar oferi protecție și nouă", a continuat acesta. 

Potrivit lui Kaczyński, o astfel de soluție ar arăta "că ceea ce face Germania reprezintă o schimbare reală de politică, nu un act de propagandă". (sursa: The First News)

La câteva ore după afirmațiile liderului PiS, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei. 

"După noile atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița de vest a acesteia. Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane și de pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est", a scris acesta pe Twitter. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.