Rusisme: cum a ajuns un sergent bețiv erou al Rusiei, după ce a murit într-o încăierare în cursul căreia a ucis doi ofițeri FSB, rănindu-l grav pe al treilea. Baia de sânge a avut loc într-o cârciumă din Hersonul ocupat


  • ACP
  • Dec 2, 2022 11:33
  • 1607
Rusisme: cum a ajuns un sergent bețiv erou al Rusiei, după ce a murit într-o încăierare în cursul căreia a ucis doi ofițeri FSB, rănindu-l grav pe al treilea. Baia de sânge a avut loc într-o cârciumă din Hersonul ocupat

Pe pagina oficială din rețeaua VKontakte a administrației districtului municipal Kineshma (Rusia) a apărut un anunț despre instalarea unei plăci memoriale pentru militarul rus Serghei Obukhov, care a căzut în luptă în Herson. 

„Pe 9 decembrie, la ora 11.00, în satul Shileksha, va avea loc un eveniment solemn dedicat dezvelirii unei plăci memoriale dedicate lui Serghei Iurievici Obukhov, care a murit în timpul operațiunii speciale din Ucraina. Numele militarului va fi imortalizat și pe fațada clădirii școlii unde a învățat”, se spune în anunț. 

Despre împrejurările morții eroice a militarului rus, care a fost distins postum si cu Ordinul pentru Bravură, există un raport destul de detaliat al Comitetului de Investigații al Rusiei, în care se spune că Obukhov a fost împușcat mortal pe 19 iunie, în jurul orei 20.00. 

Cu câteva minute înaintea acelui moment fatidic, patru militari ai celei de-a 9-a Forței Temporare de Lucru a FSB – Igor Yakubinsky, Serghei Privalov, Dmitri Borodin și Yevgeny Tihonov – au intrat în cafeneaua „Eda Topi” de pe strada Ushakov din Herson, unde au dat de doi militari angajați pe contract, sergenții Serghei Obukhov și Igor Sudin, care erau beți. 

Cadrele FSB, probabil încă neajunse în acelasi stadiu bahic avansat, i-au luat la rost pe cei doi sergenți că au venit la băutură cu armele la ei, ceea ce l-a scos din sărite pe Obukhov, care a tras pe loc cu arma în podea. 

FSB-istul Privalov s-a repezit să-l dezarmeze pe sergentul Obukhov, dar camaradul acestuia, sergentul Sudin, „care se afla în spatele lui Obukhov”, a deschis focul asupra celor de la FSB cu o armă automată AK-47. Privalov și Yakubinsky au răspuns cu foc la rândul lor, iar din încăierare, care a durat câteva momente, a rezultat moartea pe loc a sergentului Obukhov și a FSB-iștilor Privalov și Yakubinsky, conform raportului Comitetului de Investigații. 

Sergentul Sudin și cadrul Borodin din FSB au fost „internați cu răni de diferite grade de severitate la Spitalul Clinic Federal Naval nr. 1427 din Sevastopol al Ministerului rus al Apărării”, iar bravul Tihonov a scapăt nevătămat cu fuga de la locul faptei. 

Descrierea faptelor lămurește clar faptul că sergentul Serghei Obukhov, după ce a inițiat confruntarea în care au fost lichidați doi FSB-iști și unul a fost grav rănit, poate fi numit erou de ucraineni și chiar și de mulți ruși, militari ori civili, dar e curios faptul că și autoritățile locale ruse din satul său au ales să îi onoreze public memoria – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.