Baronul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi și fost senator social-democrat, a fost reținut, duminică seară, de către DNA în dosarul în care fusese audiat de procurori, în cursul zilei, în legătură cu fapte de corupție.
Bădălău, 61 de ani, este în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, fiind anterior de mai multe ori parlamentar, deputat sau senator PSD de Giurgiu și chiar președinte executiv al PSD la un moment dat. A ocupat, vreme de un an, și funcția de ministru al Economiei, în guvernul condus de Viorica Dăncilă.
Bădălău a avut și în trecut numeroase probleme cu legea, porecla de „baronul Ficățel” fiind legată de mita în produse alimentare pe care ar fi pretins-o de la un om de afaceri. În anii 1980, Bădălău a fost condamnat la închisoare chiar și de către comuniști pentru că a furat mai mulți saci de grâu.
DNA precizează, într-un comunicat, că Bădălău a fost reținut pentru 24 de ore pentru dare de mită în formă continuată și trafic de influență, urmând ca luni fostul senator PSD să fie prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare pentru 30 de zile . Infracțiunile de care este susepctat au fost comise pe când acesta era deja mutat de partid în sinecura de la Curtea de Conturi.
Comunicatul DNA integral:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:
BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată,
- trafic de influență,
Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”
PODUL a detaliat, ani la rând, activitatea infracțională a lui Bădălău, intrat în atenția opiniei publice și pentru petrecerea la care lăutarii au cântat, în 2018, versuri jignitoare la adresa diasporei:
Podul a atras, repetat, atenția în privința averii uriașe deținută de Bădălău a cărei proveniență rămâne foarte neclară și cel puțin dubioasă, având în vedere că politicianul a deținut funcții publice cu salarii din care nu ar fi putut să-și construiască imperiul estimat la peste 50 milioane de euro.
Videoul de mai jos surprinde un protest organizat de revoluționarul Marian „Ceaușescu” la palatul din localitatea giurgiuveană Bolintin Vale, în urma mesajului jignitor la adresa diasporei.
Atât Marian Ceaușescu, cât și jurnalistul Mălin Bot au fost acționați în judecată de Bădălău și soția acestuia care solicitau daune morale de 100.000 de euro pentru că prezența celor doi în fața căsoiului din bani nemunciți le-ar fi fost lezat „demnitatea”. Instanțele de judecată au decis însă ulterior în favoarea lui „Ceaușescu” și Mălin Bot.