De-a lungul războiului rusesc din Ucraina, importanța geostrategică a Mării Negre a devenit clară pentru toată lumea. Din punct de vedere geostrategic, regiunea Mării Negre e esențială pentru întregul flanc Estic al NATO și UE.
Războiul la scară largă început de Rusia arată că Ucraina este un pion major (și va fi și în viitor) în ceea ce privește securitatea întregii regiuni a Mării Negre și a flancului Estic al NATO. În spatele Ucrainei, pe acest flanc se mai află doar România, care este ultima frontieră a NATO.
Acestea fiind (în mare) datele problemei, în prezent se acordă o atenție deosebită Mării Negre și în special Insulei Șerpilor, care se află în apropierea coridorului naval dintre Odessa și Istanbul, dar și în imediata proximitate a unor zăcăminte mari de gaze naturale.
Recent, am participat la dezbaterea „Importanța strategică a Mării Negre: cazul Insulei Șerpilor”, eveniment desfășurat în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Reziliență, organizat la București în perioada 15-16 noiembrie. Vorbitorii au analizat și au expus situația de securitate a regiunii Mării Negre, accentuând importanța Insulei Șerpilor. De asemenea, s-a discutat și despre acțiunile pe care NATO și UE trebuie să le întreprindă pentru a asigura libertatea de navigație.
Controlul militar asupra Insulei Șerpilor și a apelor adiacente afectează toate rutele maritime care leagă Ucraina de restul lumii prin Marea Neagră, precum și pe cele care leagă Europa continentală de bazinul Mării Negre prin intermediul Dunării. Menținerea acestui teritoriu sub control ucrainean este necesară nu doar pentru a asigura supraviețuirea economică a Ucrainei și securitatea regională, dar și pentru a sprijini aprovizionarea globală cu cereale, cât și pentru exploatarea viitoare a rezervelor naturale.
Începând cu 2014, se poate observa cum acțiunile Rusiei au produs din ce în ce mai multă insecuritate în regiunea Mării Negre. După ocuparea Crimeei, Rusia a transformat peninsula într-o uriașă bază militară unde sunt ținute în special arme nucleare. Înainte să-și înceapă invazia la scară largă, Rusia s-a asigurat că pune mâna pe o parte semnificativă a Mării Negre, pe care a numit-o ”zonă de exercițiu”, deși aveam de-a face cu o confiscare total ilegală.
După debutul invaziei, Rusia a călcat în picioare dreptul internațional și toate tratatele internaționale, comportându-se ca un stat pirat. A atacat în permanență țărmul Ucrainei și a scufundat mai multe nave, inclusiv din alte țări. Odată cu ocuparea Insulei Șerpilor, la 24 februarie 2022, Rusia a început să terorizeze navele comerciale și a blocat porturile ucrainene. Dincolo de importantele sale valențe geostrategice, Insula Șerpilor este dorită de Rusia din cauza marilor zăcăminte de gaze din apropiere.
Într-un viitor apropiat, Ucraina își propune să amplaseze pe Insula Șerpilor echipamente de supraveghere, precum și sisteme de apărare aeriană și maritimă. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în urmă cu patru luni, când Rusia a ocupat-o cu sprijinul bazelor militare din Sevastopol – acest fapt i-a permis Kremlinului să controleze tot traficul aerian și naval, folosind Insula Șerpilor ca platformă pentru războiul electronic. Insula a sprijinit operațiunile amfibie de pe coasta Ucrainei, însă trupele ucrainene au reușit să apere cu succes Odessa.
În urma recentelor experiențe se impune o concluzie: cine controlează Insula Șerpilor, amplasându-și arme și echipamente de supraveghere, va controla și întreaga regiune de Nord-Vest a Mării Negre.
Deși nu are o flotă proprie, Ucraina a reușit să distrugă o serie de nave rusești – inclusiv crucișătorul Moskva, nava amiral –, a eliberat Insula Șerpilor, a atacat Turnurile Boyko (necesare producției de petrol și ocupate încă din 2014) și Golful Sevastopol, restabilind astfel o securitate relativă în zona Mării Negre.
Cu toate acestea, pentru a recupera securitatea întregii regiuni a Mării Negre, este necesar ca Ucraina să recupereze Crimeea. Și pentru asta, Ucraina are nevoie de sprijinul întregii lumi libere. Prin urmare, e necesar ca SUA și alte state NATO să ofere Ucrainei sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă, cum sunt rachetele Harpoon, pentru a descuraja tentativele rusești de a ocupa Insula Șerpilor, dar și sisteme antiaeriene Stinger. Ucraina are nevoie și de radare moderne, de sisteme integrate de control.
Armele și echipamentele amintite pot descuraja sau respinge un atac rusesc. Astfel vor fi blocate încercările Rusiei de a ocupa coasta ucraineană a Mării Negre cu scopul de a ajunge la Gurile Dunării, totodată generând un coridor între Crimeea și așa-zisa Transnistria.
NATO ar trebui să desfășoare sisteme similare și pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc, pentru a proteja rutele maritime. De asemenea, NATO ar trebui să continue extinderea programelor de asistență pentru consolidarea capacităților de supraveghere și informare ale Marinei Române, deopotrivă cu desfășurarea de sisteme de rachete anti-navă pentru protejarea litoralului și a apelor teritoriale ale României.
Asigurarea securității în regiunea Mării Negre este o problemă realmente esențială. Pentru a reduce dependențele de resursele Rusiei, prin apele teritoriale ucrainene, românești și bulgărești vor fi transportate rezerve importante de petrol și gaze. Să ne gândim doar la faptul că România intenționează să producă aproximativ 200 de miliarde metri cubi de gaze offshore în următorii 10-15 ani. Pe de altă parte, în prezent e clar că influența Rusiei asupra limitării aprovizionării cu energie în Europa este pur și simplu devastatoare. Și asta în contextul în care economiile Europei se confruntă cu cel mai ridicat nivel al inflației din ultimele decenii.
În viitorul apropiat, Insula Șerpilor poate deveni o regiune de cooperare între Ucraina și România în domeniul producției de petrol și gaze, acest lucru fiind benefic pentru ambele state.