Un deputat PAS explică de ce a rămas R. Moldova fără lumină în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, asta deși țara sa cumpără energie din România


Un deputat PAS explică de ce a rămas R. Moldova fără lumină în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, asta deși țara sa cumpără energie din România

Deputatul PAS Radu Marian a expus într-o postare de Facebook motivele pentru care, în urma bombardamentelor rusești ce s-au desfășurat miercuri asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina, s-a întrerupt lumina inclusiv în Republica Moldova, asta deși autoritățile de la Chișinău cumpără energie electrică din România.

Acesta a reliefat faptul că sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei sunt conectate între ele, iar situația critică determinată de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice critice ucrainene au dus la "întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România".

De asemenea, deputatul PAS a ținut să evidențieze că, din cauza guvernelor kremliniste ce s-au perindat în trecutul relativ apropiat la Chișinău, nu există construită o linie directă de mare tensiune care să conecteze R. Moldova cu România.  

"De ce s-a întrerupt lumina în Republica Moldova, dacă o cumpărăm din România și bombardamentele rusești au loc în Ucraina? E o întrebare care a apărut azi.

Ofer răspunsul mai jos folosind argumentele Moldelectrica și oficialilor de la ministerul de resort:

Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea electricitate din România.  

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice putea fi serios afectate și întreruperile ar putea dura mai mult.

Nu ne ajută faptul că acum nu avem o linie directă de mare tensiune care să ne conecteze cu România. Aceasta nu este încă construită pentru că guvernările trădătoare precedente nu au făcut niciun progres. Abia guvernarea PAS a început anul ăsta construcția liniei de interconexiune cu România (Chișinău-Vulcănești, cu o lungime de 158 km) și va fi gata în aproximativ 2 ani", a scris deputatul PAS pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.