Un studiu al Universității Ebraice din Ierusalim arată că producția de spermă a bărbaților la nivel mondial scade periculos de repede, ceea ce ar însemnă că fertilitatea majorității bărbaților este în pericol. Acest fapt a fost relatat marți de platforma olandeză de știri Nu.nl, pe baza publicațiilor științifice care arată că media concentrației de spermatozoizi între 1973 și 2018 a scăzut de la 101 milioane de spermatozoizi la 49 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, ceea ce înseamnă o scădere de 51,6%. Iar ceea ce se arată a fi mai îngrijorător este faptul că din anul 2000 acest declin s-a accelerat.
Noile date indică faptul că acesta nu este doar un fenomen european sau occidental, deoarece cercetarea include și mostre de material seminal de la bărbați din America de Sud și Centrală, Africa și Asia, oferind o imagine globală destul de corectă. Mai exact, noul studiu a fost realizat pe 57.000 de bărbați din 53 de țări din diferite părți ale lumii.
Cercetătorul principal Hagai Levine, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a spus referitor la această criză globală a materialului seminal că trebuie abordată "înainte de a se ajunge la un punct de cotitură care ar putea să nu fie reversibil". Studiile anterioare au arătat că fertilitatea este compromisă atunci când concentrația de spermatozoizi scade sub 40 de milioane de spermatozoizi pe mililitru și deși media obținută de studiu este încă peste această valoare, în cele din urmă vor fi din ce în ce mai mulți bărbați care nu vor depăși pragul de 40 de milioane, crede Levine.
Cauza scăderii nu a fost riguros investigată, dar există mai multe teorii pentru aceasta, începând de la creșterea substanțelor chimice pe care femeile însărcinate le transmit copilului înainte de naștere, la aceea că fumatul, băutul, obezitatea și alimentația deficitară dăunează producției de spermă. Singura posibilă veste bună e că nu au descoperit încă o legătură cu schimbările climatice și această problemă majoră a fertilității. (sursa: AICI)