VIDEO Persoane dubioase și obiecte interzise: A noua duminică de proteste anti-guvernamentale la Chișinău, acțiuni susținute de Kremlin


VIDEO Persoane dubioase și obiecte interzise: A noua duminică de proteste anti-guvernamentale la Chișinău, acțiuni susținute de Kremlin

A noua duminică de proteste anti-guvernamentale s-a încheiat la Chișinău. Manifestația a fost organizată și de această dată de Partidul Șor, condus de politicianul fugar Ilan Șor, una dintre principalele figuri ale „furtului secolului”, când circa un miliard de dolari a fost sustras din sistemul bancar al Republicii Moldova. Potrivit unor documente obținute de serviciile secrete ucrainene și citate recent de The Washington Post, Ilan Șor este în prezent politicianul moldovean pe care mizează Rusia, după ce socialistul Igor Dodon a căzut în dizgrație la Moscova.

Proteste cu provocări, răngi și topoare

„Cele nouă săptămâni de protest permanent al poporului răsculat al Republicii Moldova, sătul de dictatura și haosul creat de guvernarea PAS a Maiei Sandu” - așa cum ar formula organizatorii protestului sunt, de fapt, nouă duminici de protest al Partidului Șor (de opoziție) cu oameni transportați organizat din regiunile Republicii Moldova și plătiți pentru a protesta, după cum au recunoscut mai mulți dintre aceștia și după cum a relevat presa de investigație de la Chișinău.

Printre manifestanți sunt și un număr semnificativ de indivizi cu constituție atletică, rolul cărora este să provoace forțele de ordine (inclusiv încercări de rupere a cordoanelor poliției, ouă aruncate spre forțele de ordine), dar și să intimideze jurnaliștii (ultimii au semnalat în spațiul public mai multe astfel de cazuri).

În această duminică, dar și în duminicile precedente, Poliția Republicii Moldova a reținut zeci de participanți la protest pentru diferite motive: consum de alcool în spațiul public, satisfacerea necesităților fiziologice în spațiul public, huliganism, deținerea la întrunirile publice a obiectelor interzise (au fost găsite topoare, cuțite, răngi metalice, obiecte pirotehnice, fumigene), provocarea și opunerea de rezistență în raport cu forțele de ordine etc.

Totodată, Poliția a publicat în repetate rânduri înregistrări cu apeluri telefonice între provocatorii infiltrați printre manifestanți, care își coordonau acțiunile pentru a destabiliza situația.

Încercările de destabilizare nu s-au limitat la asta. Așa-zisii protestatari au blocat cu corturi în mai multe rânduri artera centrală a Chișinăului, bulevardul Ștefan cel Mare, îmbrâncindu-se cu polițiștii și carabinierii și perturbând circulația rutieră.

De altfel, după protestul din 13 noiembrie Poliția a enumerat o serie de încălcări comise de organizatorii și participanții la protest, afirmând că „și de această dată acțiunea nu poate fi numită una pașnică”.



Ce vor protestatarii?

Manifestanții se arată nemulțumiți de creșterea generală a prețurilor și acuză guvernarea că nu se isprăvește cu administrarea treburilor statului în condițiile majorării accentuate a tarifelor la gazele naturale. Ei cer demisia conducerii de vârf a statului și organizarea de noi alegeri parlamentare și prezidențiale.

Sloganele care pot fi auzite cel mai des la protestele anti-guvernamentale sunt „Jos Maia Sandu”, „Demisia”, „Libertate”, „Noi suntem poporul”, „Jos dictatura” sau „Noi nu cedăm”.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării denunță „acțiuni de destabilizare”.

„Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Noi nu luăm lecții de viață de la infractorii din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic. Nu vom permite destabilizarea situației din țară, dezbinarea societății și promovarea urii. Dimpotrivă, vom continua să menținem pacea și stabilitatea, să fim alături de oameni și agenții economici în perioada de criză și să punem Republica Moldova pe un făgaș de creștere și dezvoltare”, reacționase prim-ministra Natalia Gavriliță.



Câți oameni vin la protestele din Chișinău?

Câți oameni strâng, în medie, manifestațiile opoziției din centrul Chișinăului? Poliția raportează, de obicei, între 2.000 și 6.000 de persoane, în timp ce Partidul Șor susține, de fiecare dată, că numărul protestatarilor este de circa 10 ori mai mare

Mai multe filmări cu drona au arătat însă că cele mai aproape de adevăr sunt estimările Poliției, iar până și estimările prezentate de autorități par uneori prea optimiste și pentru organizatori.

100 de dolari pentru a sta o noapte în cort

Un material al jurnaliștilor de investigație de la „Ziarul de Gardă” a descoperit că protestatarii Partidului Șor ar fi plătiți cu sume între 200 și 400 de lei moldovenești (adică 50-100 RON), iar cei care acceptau să rămână la proteste peste noapte, în corturi, primeau echivalentul a 100 de dolari pe noapte.

Autorii investigației au spus cu subiect și predicat că oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

Corturile manifestanților au fost evacuate însă trei săptămâni în urmă din fața clădirilor Parlamentului și Președinției, într-o operațiune rapidă a forțelor de ordine.

Omul Kremlinului

Potrivit unor documente obținute de serviciile secrete ucrainene și citate recent de publicația americană The Washington Post, Ilan Șor, liderul Partidului Șor, este în prezent politicianul moldovean pe care mizează Federația Rusă în Republica Moldova, după ce socialistul Igor Dodon a căzut în dizgrație la Moscova.

„Stingerea” politică a lui Igor Dodon (fostul lider al Partidului Socialiștilor) a schimbat miza Moscovei la Chișinău, care a fost mutată pe Șor, supranumit „Tânărul” de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acesta, potrivit publicației americane, a devenit o figură centrală în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova și de o readuce pe orbita Moscovei.

Documentele analizate de publicația americană ilustrează modul în care Moscova încearcă să manipuleze statele est-europene într-un moment în care efortul său militar din Ucraina pare să eșueze.

Pe lista sancțiunilor americane

Aceste eforturi nu au trecut neobservate la Washington. Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia și Republica Moldova, printre care se numără Ilan Șor și soția sa. Autoritățile americane afirmă Șor „s-a coordonat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că a „primit sprijin rusesc”, în timp ce a colaborat „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina” efortul R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană.

Precizăm că Partidul Șor are șanse mandate în Parlamentul Republicii Moldova (din totalul de 101). Majoritatea aparține Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) - 63. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ocupă 32 de fotolii în Legislativul de la Chișinău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.