”Volnov”, vloggerul ucrainean care le telefonează pe mamele și soțiile militarilor ruși ca să le anunțe că soții și copiii lor au murit în Ucraina, în chinuri, în timp ce jefuiau, torturau și ucideau civili. Războiul nevăzut


”Volnov”, vloggerul ucrainean care le telefonează pe mamele și soțiile militarilor ruși ca să le anunțe că soții și copiii lor au murit în Ucraina, în chinuri, în timp ce jefuiau, torturau și ucideau civili. Războiul nevăzut

Vlogger ucrainean, Evgheni Volnov le contactează pe mamele și soțiile militarilor ruși trimiși în Ucraina, cărora li se prezintă drept “maiorul Chernobayev” (de la localitatea Chernobaevka, un avanpost al rezistenței armatei ucrainene) sau “maiorul Pozdnyakov” (pozdna înseamnă ”târziu”, având și o conotație sugestivă pentru mamele ocupanților) de la “Cartierul General de Operațiuni din orașul Moscova”, încredințându-le că e însărcinat cu găsirea militarilor ruși care nu au mai sunat acasă de mult timp. Din vorbă-n vorbă, vloggerul le anunță că fiii sau soții lor au murit pe front, fiind uciși de trupele ucrainene. 

Acțiunile au stârnit furia presei ruse și a propagandei aferente, care l-a catalogat pe vlogger drept ”sociopat”, susținând că acesta (Nikita Kuvikov este numele său adevărat, Evgheni Volnov fiind doar un pseudonim) s-ar ascunde de ruși în Lvov (vestul Ucrainei) sau în Polonia – detalii AICI

Iată un fragment plin de umor negru dintr-o conversație purtată de falsorul Nikita Kuvikov cu apropiații ocupanților ruși: 

– Bună ziua, sunt maiorul Pozdnyakov de la Districtul Militar Sud. V-a sunat comandantul unității în legătură cu soțul dumneavoastră? 

– Nu, dar ce s-a întâmplat?, îi răspunde, cu neliniște, o voce feminină. 

– În timpul unei misiuni militare, soțul dumneavoastră a acumulat mai multe răni incompatibile cu viața și a murit. 

După ce anunță ,,veștile”, în special soțiilor ocupanților ruși, vloggerul le telefonează înapoi și înregistrează dialogurile cu acestea, dialoguri pe care, conform K. Pravda, Comitetul rus de anchetă le-ar putea considera drept ”sinucigașe” pentru aceste femei. Iată un astfel de dialog cu o mamă:

– Deci, cum îl cheamă pe fiul tău?

– Nikolai Sergheevici Ivanov.

– Există un astfel de om.

– Unde?!

– E rănit!

– Rănit? O Doamne, unde? (femeia abia își poate stăpâni lacrimile)

– A încercat să intre în casa unui localnic, a încercat să fure ceva.

–  Dar cum ar fi putut? Este doar un copil!, strigă mama. 

– Proprietarul l-a împușcat în maxilar cu o armă de vânătoare!

– Doamne, unde este?  

– Nu pot să vă spun unde se află, aceasta e o informație clasată ca strict secretă.  

Vloggerul nu a negat niciodată că informațiile oferite familiilor despre moartea soților și fiilor ar fi false, dar explică faptul că ”farsele” sale s-ar putea confirma extrem de ușor, judecând după numărul enorm de ruși uciși în Ucraina, printre aceștia putându-se număra și mulți dintre cei care se presupune că ar fi în viață. În vloggurile sale, Nikita Kuvikov precizează că scopul lui este acela de a le face pe rudele ocupanților ruși să regrete și să simtă măcar o frântură din durerea pe care o resimt zi și noapte ucrainenii ca urmare a războiului genocidar declanșat de Federația Rusă. 

Soțiilor și mamelor care își dau seama că sunt victimele unei farse li se comunică faptul că ucrainenii simt în fiecare zi durerea cauzată de pierderea celor dragi care sunt uciși de Federația Rusă. De asemenea, vloggerul le reproșează familiilor ruse că aleg să rămână impasibile față de genocidul rusesc din Ucraina, fiindcă altminteri ar ieși în strada, în pofida tuturor riscurilor, pentru a condamna războiul. 

În 2021, vloggerul “Volnov” – despre care ucrainenii scriu că ar merita să fie decorat de către președintele Volodymir Zelensky – a fost condamnat în contumacie la șase ani de închisoare în Rusia, pentru răspândirea de informații false cu privire la numărul de victime în incendiul (tragedia) din Kemerovo (2018). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.