Doi suedezi de origine iraniană sunt acuzați că au transmis rușilor informații secrete din interiorul serviciilor de informații suedeze


  • ACP
  • Nov 11, 2022 19:53
  • 596
Doi suedezi de origine iraniană sunt acuzați că au transmis rușilor informații secrete din interiorul serviciilor de informații suedeze

Doi cetățeni suedezi de origine iraniană au fost acuzați vineri de procuratura suedeză de forma cea mai gravă de spionaj, deoarece ar fi fost în slujba serviciului militar rus de informații, GRU, din 2011 până în 2022. 

Unul dintre cei doi, aceștia fiind totodată frați, a lucrat pentru ruși având poziția de oficial al serviciului de informații suedez SAPO, în unități de informații din armata suedeză, ajungând să facă parte chiar din personalul Biroului pentru Adunarea Informațiilor Speciale (KSI), cea mai secretă secțiune a serviciului militar de informații. În timp ce Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, sustrăgea informațiile sensibile, Payam Kia în vârstă de 35 de ani "a participat la planificarea faptei și a gestionat contactele cu Rusia și GRU, inclusiv transmiterea de informații și primirea banilor pentru serviciile făcute".

"Informațiile care au fost obținute, transmise și divulgate ar putea, dacă ajung în mâinile unei puteri străine, să aducă prejudicii securității Suediei", a declarat procurorul-șef Per Lindqvist într-un comunicat despre cazul celor doi frați, Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, și Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani.

Cei doi nu au recunoscut că ar fi săvârșit faptele de care sunt acuzați, dar dacă vor fi găsiți vinovați de instanță, riscă condamnarea la închisoare pe viață. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.