Analiză. Dezicerea de Donald Trump. Fostul președinte american este considerat, până și de trustul de presă fidel, marele vinovat și marele perdant al alegerilor de la jumătatea mandatului


Analiză. Dezicerea de Donald Trump. Fostul președinte american este considerat, până și de trustul de presă fidel, marele vinovat și marele perdant al alegerilor de la jumătatea mandatului

Republicanii se apropie de o majoritate în Camera Reprezentanților a SUA, Senatul este încă în joc, scrie Reuters, joi dimineață, arătând că este foarte posibil ca abia în decembrie să se știe cu claritate configurația noului Congres, în Georgia fiind necesar un al doilea tur de scrutin, întrucât nici unul din cei doi candidati, democratul Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, nu au reușit să atingă pragul de 50%. 

Republicanii au obținut cel puțin 210 locuri în Camera Reprezentanților, potrivit estimărilor Edison Research, cu opt mai puțin decât cele 218 necesare pentru a smulge efectiv Camera de la democrați și pentru a opri efectiv agenda legislativă a președintelui Joe Biden.

Dar chiar și o majoritate redusă în Camera Reprezentanților le-ar permite republicanilor să modeleze restul mandatului lui Biden, blocând priorități precum dreptul la avort și lansând anchete asupra administrației și familiei prezidențiale.

Joe Biden a înțeles încă de miercuri că acesta este noua realitate politică, afirmând imediat că este pregătit să lucreze cu republicanii. Un oficial de la Casa Albă a precizat că Biden a vorbit la telefon cu liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care anunțase, în cursul zilei de miercuri, că intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Camerei dacă republicanii vor controla camera.

Cum însă „tsunamiul roșu” anunțat de republicani s-a dovedit a fi doar un val de mici dimeniuni, raportat la așteptările acestora, marele perdant al midterms – alegerile de la jumătate mandatului – este considerat, până și de trustul de presă Fox, a cărui orientare pro-republicană este indubitabilă, fostul președinte american Donald Trump. 

Astfel, Fox News publică o serie de critici dure la adresa lui Trump, preluând comentariile acide ale unor analiști de orientare democrată care au șters efectiv pe jos cu fostul lider american, blamându-l pentru campania centrată mai degrabă pe propria persoană decât pe cea a candidaților republicani pe care i-a susținut. În plus, în vreme ce victoria categorică a guvernatorului republican Ron DeSantis în Florida se prefigura la orizont, Trump a dat din nou frâu liber caracterului său meschin și egocentric, lansându-se în amenințări sinistre la adresa acestuia. 

PODUL a detaliat AICI. 

Astfel, potrivit Fox News, fostul strateg de campanie al lui Obama, David Plouffe, a declarat pentru MSNBC: „Cred că putem spune acum că Donald Trump a prezidat două rânduri de alegeri de la jumătatea mandatului efectiv dezastruoase”. În 2018, pe când era președinte al SUA, partidul lui Trump a pierdut controlul asupra Camerei. În 2022, republicanii păreau pregătiți să obțină o victorie uriașă și să preia controlul ambelor camere ale Congresului, dar la primele ore ale dimineții de miercuri încă nu era clar dacă vor prelua controlul asupra Camerei, situația aparent de neconceput săptămâna trecută, mai scrie Fox News.

„Având în vedere istoricul președinților în exercițiu, cu democrații care controlează tot Washingtonul, având în vedere inflația, aceasta ar fi trebuit să fie o noapte mult mai puternică pentru republicani”, a spus Plouffe, adăugând „sunt o grămadă de motive pentru care s-a ajuns aici. Dar în capul listei se află, evident Donald Trump. Este profund nepopular, a susținut o grămadă de candidați oribili la Senat”.

Chris Hayes, de la MSNBC, a declarat că republicanii i-au atribuit lui Trump o „putere totemică pe care acesta însă nu o are" și că fostul lider și-a „tras în piept" propriul partid.

„El este nepopular. Este nepopular", a mai spus Hayes, preluat de Fox. „V-a înșelat astăzi. V-a înșelat. Nu este întreaga poveste... dar este o parte a poveștii, și cu cât mai repede vă debarasați de el, cu atât mai bine este pentru Partidul Republican și pentru democrația americană, punct".

Jonathan Karl, de la ABC, a declarat că încă nu este clar cine va controla camerele Congresului în următorii doi ani, dar l-a declarat pe Trump „țap ispășitor”. „Ceea ce pot să vă spun este că cel mai mare perdant în această seară este Donald Trump", a spus Karl.

La CNN, comentatorul conservator Scott Jennings a oferit o analiză destul de clară a nopții, juxtapunând performanța candidaților susținuți de Trump din toată țara cu cea a guvernatorului statului Florida, Ron DeSantis, un potențial concurent la alegerile din 2024, care a fost reales marți cu un scor zdrobitor.

„Există o narațiune potențială care reiese din această noapte - că, dacă ești un alegător republican cu discernământ care încearcă să-și dea seama de viitorul, direcția acestui partid, afli încă o dată că Trump nu este un câștigător național pentru republicani. Dar DeSantis poate fi următoarea evoluție a cuiva care poate reuni ceea ce îți place la Trump cu recuperarea unor oameni care au plecat în timpul lui Trump”.

The Guardian comentează, de asemenea, că marele învins al acestor alegeri este, fără dubiu, Donald J. Trump. Identitatea câștigătorilor alegerilor de la mijlocul mandatului din America nu era prea clară nici măcar miercuri la prânz, prezentatorii TV nu puteau spune publicului dacă democrații sau republicanii vor controla Camera Reprezentanților sau Senatul - dar nu exista o asemenea ambiguitate în ceea ce privește soarta celui care continuă să planeze asupra politicii americane, chiar și la doi ani după ce a fost îndepărtat de la Casa Albă. 

Trump a luat bătaie, titrează The Guardian, arătând că rezultatul slab pentru republicani are legătură mai ales cu faptul că fostul președinte și-a dorit ca aceste alegeri să fie numai despre el. 

Mitingurile sale, organizate pentru a stimula sprijinul pentru candidații republicani în orice stat în care a ajuns, au fost în schimb intens concentrate asupra propriei persoane, mai scrie The Guardian. La un eveniment în aer liber din Latrobe, Pennsylvania, sâmbătă seara, de exemplu, el a vorbit doar fugitiv despre candidații pentru postul de guvernator sau senator, dedicând cea mai mare parte a discursului său de două ore fie trecutului– insistând mai ales, împotriva tuturor dovezilor, că alegerile din 2020 i-au fost furate - fie pentru a se referi la viitorul glorios al Americii în cazul în care va ajunge din nou la Casa Albă în 2024.

Iar proiecțiile de pe ecrane gigantice cu grafice care ar fi trebuit să indice clar de ce democrații meritau să piardă majoritatea în Congres, dezvăluind soluțiile republicanilor în privința inflației și criminalității, au fost, de fapt, tot despre el. Acestea conțineau practic doar sondaje în care Trump era indicat drept favoritul în cursa pentru Casa Albă, la kilometri distanță de orice alt potențial rival. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.